Vágólapra másolva!
A leghíresebb bolgár futballista, Hriszto Sztoicskov a szófiai CSZKA-nál birtokolt részvényeit a klubtulajdonosnak adományozta, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) dolgozhasson.

Az 1994-es Aranylabda győztese a FIFA kelet-európai projektjéért lesz felelős, és azért vált meg a részvényeitől, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget.

Hriszto Sztoicskov
Hriszto Sztoicskov megvált klubrészvényeitől, hogy a FIFA-nál dolgozhasson
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

Döntését az 58 éves Sztoicskov Facebook-oldalán jelentette be, hozzáfűzve, hogy új feladatának ellátására Gianni Infantino, a FIFA elnöke kérte fel

 - írja az MTI.

Sztoicskov 1984-től 1990-ig játszott a CSZKA színeiben, csapatával háromszor lett bajnok, négyszer nyert Bolgár Kupát és egyszer hazai szuperkupát. Az Aranycipőt 1990-ben mint legeredményesebb európai játékos, 38 góllal érdemelte ki. Az 1989/90-es szezonban a CSZKA-val bejutott a Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) elődöntőjébe, ahol a szófiai gárda kikapott az FC Barcelonától. A következő szezonban a katalán klub szerződést írt alá Sztoicskovval, aki hat barcelonai idényében összesen 83 gólt szerzett, ötször lett Spanyolország bajnoka, négyszer spanyol szuperkupa-, kétszer Király Kupa-győztes. Szintén kétszer nyerte meg az európai szuperkupát, egyszer pedig a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a KEK-et.

A bolgár válogatottban 1987 és 1999 között 83 meccsen lépett pályára és 37 gólt szerzett. A csatár legsikeresebb csúcseseménye az 1994-es amerikai világbajnokság volt. Vezérletével a bolgár nemzeti együttes bejutott az elődöntőbe, végül negyedik lett, Sztoicskov pedig a szintén hatszor eredményes orosz Oleg Szalenkóval együtt a torna gólkirályi címén osztozott.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!