Vágólapra másolva!
Az ETO FC Győr labdarúgócsapata idén tavasszal kilenc év után jutott vissza az NB I-be. A nagy múltú klubnál hatalmas célokat tűztek ki, új stadionra is vágynak, ám az élvonalban egyelőre még nem tudtak nyerni és a tabella utolsó helyéről várják a folytatást. A Győr korábbi magyar válogatott játékosai közül Jagodics Zoltán, Rudolf Gergely és Priskin Tamás is beszélt az Origo Sportnak a klub lehetőségeiről, az NB I és az NB II közötti különbségekről és a magyar futball helyzetéről.

Az ETO FC Győr csapata az előző idényben a Nyíregyháza mögött és a Vasas előtt az NB II második helyzettjeként jutott fel az élvonalba, ahol ezt megelőzően legutóbb 2015-ben szerepelt. A klub tulajdonosa, a dunaszerdahelyi Világi Oszkár hatalmas célokat tűzött ki a nagy múltú egyesületnél, amelyek közül a legfontosabbat, a feljutást tavasszal sikerült megvalósítani. A bravúr elérésében hatalmas szerepet játszó Borbély Balázs vezetőedző irányításával vágott neki az új szezonnak a Győr, azonban a csapat hamar megtapasztalhatta, hogy az NB I mezőnye mennyivel erősebb, mint a másodosztályé. 

ETO FC Győr, MTK Budapest, NB I
Második helyen jutott fel tavasszal az NB I-be a Győr
Fotó: MTK Budapest

A győriek az élvonalbeli szereplésüket nem tudták bravúrosan kezdeni, az első négy meccsükön egyaránt vereséget szenvedtek, a Debrecen ellen hazai pályán 3-0-ra kaptak ki a második fordulóban. A jelenleg utolsó helyezett újonc az első pontjait a DVTK otthonában szerezte meg az ötödik mérkőzésén, ám a gól nélküli döntetlennel véget ért találkozó nem a játék, hanem a meccs végén kirobbant tömegverekedés miatt maradt emlékezetes.

Így kezdte meg NB I-es szereplését az élvonalba 9 év után visszajutó Győr:

  • Nyíregyháza - Győr 2-1
  • Győr - Debrecen 0-3
  • Győr - MTK 1-2
  • Kecskemét - Győr 2-1
  • DVTK - Győr 0-0

Világi Oszkár klubtulajdonos szerint a csapat számára nagyon fontos, hogy új stadiont kapjon, ám emellett talán annál is lényegesebb, hogy az együttes kiharcolja a bennmaradást és ne zuhanjon vissza azonnal az NB II-be. Az Origo Sportnak a Győr korábbi játékosai közül Jagodics Zoltán, Rudolf Gergely és Priskin Tamás is elmondta a véleményét a klub helyzetéről, valamint arról, milyen kőkemény küzdelemre számíthat a csapat az első osztályban.

DVTK, Disógyőri VTK, ETO FC Győr, NB I
Nem a játék miatt maradt emlékezetes a DVTK és a Győr meccse
Fotó: dvtk.eu

Jagodics Zoltán szerint hatalmas a különbség az NB I és az NB II között

Az előző idényben a Nyíregyháza és a Győr jutott fel az NB II-ből az élvonalba, ám az NB I-es rajt egyik csapat számára sem sikerült álomszerűen. Jelenleg ez a két együttes szerepel a kieső helyeken, az utolsó helyezett ETO a mezőnyben az egyetlen, amely még nem tudott nyerni a bajnokságban. A klub korábbi magyar válogatott játékosa, a karrierje jelentős részét a Szombathelyi Haladásban és a Ferencvárosban töltő Jagodics Zoltán szerint a Győr csapatában bőven van potenciál, de újoncként nagyon nehéz dolga lesz az NB I-ben.

"Örülök, hogy végre van egy ember, aki összeszedi ezt a klubot és sok energiát tesz az újjáépítésébe. Egy ilyen nagy múltú egyesületet nem szabad elengedni, de ezt a Győr mellett a Haladás, vagy a Tatabánya esetében is elmondhatom. Nem olyan egyszerű futballozni az NB I-ben és az NB II-ben sem, ezért nagyon nehéz megmondani, hogy mire lesz képes a Győr ebben a szezonban. 

Amennyire az eddigi meccsek alapján meg tudom ítélni, azt látom, hogy nem néz ki rosszul, amit a pályán nyújt a csapat, de az a szükséges plusz egyelőre nem jön" - 

mondta az Origo Sportnak a korábbi 7-szeres magyar válogatott hátvéd, aki az első és a másodosztály közötti jelentős különbségre is rávilágított.

Jagodics Zoltán szerint hatalmas a különbség az NB I és az NB II között
Fotó: Vágvölgyi Bálint

Hatalmas a különbség az élvonal és a másodosztály között. Én dolgoztam edzőként is az első osztályban. Azt tudom mondani, 4-5 éve volt ilyen az NB I, mint most az NB II. 

Itt látszik igazán, mennyit fejlődött a magyar futball az utóbbi időben. Az persze megint más kérdés, hogy mennyi légiós van. Nem értek egyet azzal, hogy ilyen sok külföldi labdarúgóra lenne szükség, főleg nem az NB II-ben" - árulta el a Haladás korábbi másodedzője.

Jagodics Zoltán tisztában van vele, hogy nem tökéletes minden a magyar futballban, de úgy látja, a hazai labdarúgás jelenleg abszolút jó irányba tart. Az 55 éves szakember szinte biztosra veszi, hogy a Ferencváros megvédi a címét az NB I-ben, de a többi csapat, így a Győr esetében sem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

"A Ferencvárossal kapcsolatban 98-99 százalékig biztos vagyok, hogy megint bajnok lesz, de a többi csapatnál bármi megtörténhet. A Fradi magasan kiemelkedik a mezőnyből, és bízom benne, lesz majd még mellette 4-5 olyan csapat, amely harcolni fog komolyabb célokért. 

A fejlődés egyébként már látszik is a nemzetközi porondon, az európai kupákban jobban szerepelnek a magyar csapatok. 

Korábbi futballistaként és edzőként nagyon szurkolok a magyar focinak, a válogatottról meg csak annyit mondanék, hogy egész egyszerűen szenzációs, amit az elmúlt pár évben elért" - tette hozzá Jagodics Zoltán.

Jagodics Zoltán szerint a Ferencváros magasan kiemelkedik az NB I mezőnyéből
Fotó: Polyák Attila - Origo

Rudolf Gergely bízik a magyar futballistákban

A 27-szeres magyar válogatott Rudolf Gergely az NB I mindkét újoncánál megfordult korábban, és több külföldi csapatban is játszott. A magyar futballt nagyon jól ismeri, ugyanis az NB I-ben és az NB II-ben is szerepelt, így pontosan tudja, mekkora különbség van a két osztály között.

"Mindkét osztályban játszottam korábban, szerintem óriási a különbség az NB I és az NB II között. A Fradin kívül a többi csapat főként az év elején a bennmaradásért küzd. Egyik évben sincs olyan, hogy valamelyik klub biztosan mondhatná, hogy a második-harmadik helyet fogja elérni. Természetesen az olyan nagyvárosoknak, mint a Győr és a Nyíregyháza, az NB I-ben a helyük. Tavaly örültem, hogy ez a két csapat jutott fel, mert mindkettőben játszottam korábban. Győrben is imádtam futballozni, nagyon szerettem a várost és a közeget. 

Ami az élvonalbeli szereplést illeti, már az NB II-ben érdemes tudatosan készülni erre, és már télen olyan játékosokat kell igazolni, akik meghatározóak lehetnek az NB I-ben. 

Ha több olyan játékosod van a kezdőben, akik nem rendelkeznek NB I-es tapasztalattal, akkor nagyon nehéz jó eredményeket elérni" - hangsúlyozta a Győr és a Nyíregyháza korábbi játékosa.

510259953
A korábbi magyar válogatott Rudolf Gergely szerint NB I-es rutin nélkül nagyon nehéz bennmaradni az élvonalban
Fotó: AFP (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A Győr rengeteg külföldi játékost igazolt a nyáron, a magyarok közül viszont többen is távoztak. Rudolf Gergely szerint nincs probléma azokkal a légiósokkal, akik valóban minőségi játékosok, ellenkező esetben azonban csak elvehetik a helyet a magyar tehetségek elől.

"Ezek a futballisták többnyire nem erős bajnokságokból érkeznek. Nagy lutrinak tartom a légiósok leigazolását, a sportigazgató szerepe is nagyon fontos a kiválasztásban. Persze a jó külföldi játékosok jöhetnek, ha jól teljesítenek és később értékesíthetők, hiszen erre szükség is van a futballunk fejlődéséhez. Viszont azt nem értem, mit keresnek itt az olyanok, aki nincsenek hasznára a csapatnak, és csak ülnek a kispadon sok pénzért, ráadásul nem is jobbak, mint a magyarok. 

Amikor én külföldön fociztam, kétszer-háromszor jobbnak kellett lennem az ottani hazai játékosoknál. Itthon viszont egy magyarnak kell kétszer-háromszor jobbnak lennie, hogy esélyt kapjon egy külföldivel szemben" -

mondta a korábbi válogatott csatár, aki szerint a Ferencváros kivételt jelent a többi magyar csapathoz képest, mert a Fradi minőségi külföldieket tud igazolni, akik távozás esetén komoly összegért állnak tovább. Idén nyáron a brazil Marquinhos esete is ezt bizonyította.

POY_4849
A brazil Marquinhost 5 millió euróért adta el a Fradi a Szpartak Moszkvának
Fotó:  Polyák Attila  Origo

A Győr bennmaradása kapcsán Rudolf Gergely nem bocsátkozott jóslatokba, azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő játékoskeret mellett a szakmai stáb összeállítása is legalább annyira fontos.

"Megfelelő játékosok mellett természetesen megfelelő sportszakemberek kiválasztására is szükség lenne, akiknek van komoly futballmúltja és kötődése a klubhoz, hiszen manapság már sokkal összetettebb ez a sportág. Megemlíteném Priskin Tamást, aki rengeteget játszott külföldön és a magyar válogatottban, ráadásul ezer szállal kötődik a csapathoz. Olyan emberekre lenne szükség, akik a múltjuk és a szakmai tudásuk alapján érdemesek arra, hogy lehetőséget kapjanak a csapatnál" - tette hozzá az egykori csatár.

Priskin Tamás szerint egy győzelem csodákat tehet a Győr csapatával

A Győr korábbi gólerős csatára, a 63-szoros magyar válogatott Priskin Tamás szerint újoncként bármely csapatnak borzasztóan nehéz jól szerepelnie az NB I-ben, de bízik abban, hogy egy győzelem elindíthatja a klubot a helyes úton.

"Nagyon boldog voltam az elmúlt szezon végén, hogy a klubnak hosszú idő után sikerült felkerülnie az NB I-be, régóta várt erre mindenki a városban, különösen a szurkolók. 

Az idei szezonban még várat magára az első győzelem, de bízom benne, hogy ezt hamarosan sikerül megszerezni, az pedig hatalmasat fordíthat a csapat helyzetén" - 

mondta Priskin Tamás, aki szerint Borbély Balázs vezetőedzőnek időre van szüksége, hogy beépítse a csapatba a nyáron érkezett futballistákat.

Iceland v Hungary - Group F: UEFA Euro 2016
A 63-szoros magyar válogatott Priskin Tamás szerint időre van szüksége a Győrnek az NB I-ben
Fotó: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto

"Az edzőnek nincs könnyű dolga, tényleg nagyon sok külföldi játékos érkezett, szinte mindenki más-más országból, az edzőnek is idő kell ahhoz, hogy minden új igazolást a csapatba építsen. Persze az is nagy kérdés, hogy az újonnan érkezők mire lesznek majd képesek, mire lesznek elegendők az NB I-ben. 

Mindenekelőtt a legfontosabb most az, hogy a csapatnak sikerüljön megszereznie az első sikert, mert egy győzelem önbizalmat és hitet tud adni a játékosoknak és a szakmai stábnak is a jövőre nézve. 

Ez nagyon fontos lenne, és mint az egyik legnagyobb szurkoló, erősen bízom benne, hogy hamarosan sikerül" - tette hozzá a 37 éves csatár, aki pályafutása során számos külföldi csapatban, többek között az angol Watfordban és a jelenlegi Premier League-újonc Ipswich Town együttesében is megfordult.

Priskin Tamás is egyetértett azzal, hogy az NB I és az NB II között óriási a különbség, a bennmaradásról pedig úgy érzi, még nagyon korai lenne beszélni.

A két osztály között óriási különbség van, de én mindig azt mondom, hogy nagyon nehéz a másodosztályból feljutni. Szerintem az NB II-ből még nehezebb felkerülni, mint az NB I-ben bennmaradni, de mindkettő kőkemény feladat. 

Az NB I-ben a Ferencváros mellett talán még a Puskás Akadémia emelkedik ki jelenleg, a többi együttes viszont majdnem azonos szintet képvisel. Éppen ezért nagyon fontos, milyen eredményeket érnek el hétről hétre. Ahhoz, hogy egy csapat biztosan benn tudjon maradni egy feljutás után, jelentős erősítésekre van szükség. A bennmaradásról még korai beszélni, egy győzelemmel viszont már jó pozícióba kerülne a csapat, de nyilván nagyon messze még a szezon vége" - mondta Priskin Tamás, aki Rudolf Gergely felvetésére is reagált az esetleges győri szerepvállalása kapcsán.

Priskin Tamás szerint egy győzelem óriási önbizalmat adhat a Győrnek az NB I-ben
Fotó: Polyák Attila - Origo

"A kötődés megvan, az ETO a második otthonom. Természetesen nagyon örülnék, ha a csapatnál tudnék dolgozni. Egyelőre ilyen lehetőség nem érkezett, de amennyiben kapok egy ajánlatot, akkor örömmel elfogadom majd" - tette hozzá a korábbi magyar válogatott futballista.

Az ETO FC Győr öt mérkőzés után 1 pontot gyűjtve a tabella utolsó helyén áll, Borbély Balázs együttese a következő fordulóban a Magyar Kupa címvédőjét, egyben az előző idény bajnoki ezüstérmesét, a Paks csapatát fogadja. Bognár György együttese ellen egy győzelem hatalmas bravúr lenne, emellett óriási önbizalmat adhatna a győrieknek ahhoz, hogy csodát tegyenek az NB I-ben.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!