Vágólapra másolva!
A szerdai 9 mérkőzéssel véget ért a Bajnokok Ligája megújult első kiírásának harmadik játéknapja is. A legjobban várt Barcelona - Bayern München hozta is azt a futballcsemegét, amire a szurkolók számítottak, a végkimenetelét azonban aligha látták sokan előre. Raphinha mesterhármasával és tökéletes játékával a katalánok ugyanis lemosták a pályáról a bajorokat és a BL legnagyobb esélyesévé léptek elől. Lipcsében Szoboszlai Dominik egykori csapattársai ellen lépett pályára, és büszkék lehetünk rá, hogy Gulácsi Péter személyében egy magyar lett a meccs legjobbja.

Nagyon sokan amolyan lakmusz papírként tekintettek az FC Barcelona Bayern München elleni meccsére, mondván a katalánok hiába vezetik a La Ligát, az Athletic Bilbaón kívül még nem volt komoly ellenfelük, de majd most elválik a vér víztől. Hát elvált, ezt senki nem tagadja, és a 90 perc végére kiderült, hogy Hansi Flick alig néhány hónap alatt egy gyilkos gépezetet faragott az előző idényben még igencsak sebezhető Barcelonából.

 Hansi Flick, Raphinha, FC Barcelona, Bayern München
Hansi Flick ad egy-két jó tanácsot Raphinhának, aki mind meg is fogadta azokat
Fotó: AFP

A korábbi Bayern-sikeredző, akinek a kezei alatt a bajor csapat lett egy félelmetes gólgyár, a Barcával is el tudta játszani ugyanezt: a katalánok toronymagasan a legtöbb gólt (33) lőve vezetik a La Ligát, és a BL 36-os tábláján is csak a Dortmund lőtt náluk többet kettővel (12), nem kis részben a Celtic elleni 7-1-nek köszönhetően. Az első fordulóban a Dinamo Zagrebet 9-2-vel haza zavaró Bayern ugyanúg 10 gólnál jár, mint Lewandowskiék, 

csak éppen míg a németeknek az óriási győzelem után két vereség jött, addig a Barca a Monaco elleni zakó után két tükörsima győzelmet aratott.

A katalánoknál a csapatkapitányi karszalagot a 100. meccsét játszó Raphinha viselte. A 27 éves brazil, akit 2022-ben az akkor éppen másodosztályú Leeds Unitedtől vett meg a Barca, a meccs előtt azt mondta, hogy szeretne igazán hasznos tagja lenni a csapatnak, aki nem csak az öltözőben vezér, hanem a pályán is képes ugyanerre. Nos, a Bayern ellen szinte hibátlanul játszott, lőtt három mesteri gólt, azaz minden kételkedőnek csattanós választ adott.

FC Barcelona v Bayern Munich - UEFA Champions League, Raphinha
Aki kivetni valót talált Raphinha játékában, azzal komoly gondok vannak
Fotó: Anadolu via AFP

Persze, hogy ő lett a meccs embere, amit így kommentált:

"Van egy kis helyiségem, ahová a különleges meccsek mezeit és a serlegeket teszem, de azt hiszem, hogy most lett kicsi" - mondta a lefújás után.

Fantasztikus csapatom, hihetetlen futballistákkal, de olyan játékosom, mint Raphinha még soha nem volt. Elképesztően dinamikus labdával és anélkül is és fantasztikus a sebessége. Olyan játékos, akit minden csapat meg akar szerezni, de szerencsére pont nálunk játszik

 - dicsérte a brazilt Flick az UEFA-nak nyilatkozva.

Darabokra hullott a Bayern

Oda a Kompany-varázs? Korai lenne még pálcát törni a belga edző fölött, de tény, hogy ezúttal mindenben alulmaradt ő is és csapata is Flickkel és a Barcával szemben. Igazán irányítani csak nagyon rövid ideig tudta a meccset a Bayern, igaz, az elég is volt egy érvénytelen és egy szabályos Harry Kane-gólra, de a meccs döntő részében egy zavarba ejtően rosszul védekező és ezzel együtt ötlettelenül támadó csapatot láthattunk. Kim Min-dzse ki tudja hanyadszor játszott rémesen rosszul, de még nála is rosszabb volt nézni Manuel Neuert. A kapuból valamiért kirobbanthatatlan 38 éves egykori világklasszis kapus óriási elszántsággal bontja le a saját szobrát. Cselezgetni akar, de nem tud, gólpasszal felérő labdákat ad az ellenfél támadóinak, kész életveszély, ha lábbal akar játékba avatkozni - amiben pedig egykor valóban a világ legjobbja volt.

 Manuel Neuer,
Itt éppen Fermin Lopez passzolja el a Bayern kapusa, Manuel Neuer mellett a labdát, ami után Lewandowski szerzett gólt
Fotó: AFP

Vincent Kompany első komolyabb vereségét szenvedte el a Bayern kispadján, ami a BL-ben már a második volt, így a bajorok három forduló után 3 ponttal a 23. épphogy nyolcaddöntős rájátszást érő helyen állnak. Kompanynak csütörtökön a Säbener Strassén alighanem alighanem el fogják mondani, hogy mi a vezetőség elképzelése a Bayern BL-szerepléséről, mert, hogy nem ez, az egészen biztos.

"Meggyőződésem, hogy mai 100 százalékot nyújtottunk, de ma ez is kevés volt. A második félidő kezdetétől csak futottunk az eredmény után, de nem akart jönni gól, így az ösztöneimre hallgatva cseréltem hármat egyszerre (ami négy volt - a szerk.), de ez sem segített rajtunk. 

Az első félidőben szerintem, és önöknek, újságíróknak is ugyanezt kell érezniük, meccsben voltunk, de a kulcspillanatokban mindig alulmaradtunk.

 Ez egy súlyos vereség egy nagyon jó csapattól, amiből okulnunk kell és fogunk is, legközelebb pedig már élni fogunk a lehetőséggel"  - mondta Kompany.

Vasárnap Real Madrid - Barcelona szuperrangadó lesz a La Ligában, ami, ha valamikor, akkor most kihagyhatatlannak ígérkezik.

Szoboszlai Lipcsében, de Gulácsi volt az est hőse

Jó barátok, egykori csapattársak találkoztak Lipcsében, ugyanis Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig a klub egykori sztárját, Szoboszlai Dominikot és vele együtt a Liverpoolt fogadta. Azt nem állíthatjuk, hogy ez volt az év mérkőzése, hiszen a Liverpool főleg a vezető - és mint később kiderült, győztes - gól után teljesen takarékra tette magát, a Lipcsében pedig ezen az estén nem volt benne a szabályos gól (Openda rúgott egyet lesről). 

Szoboszlai Dominik hozta a már megszokott, nem túl látványos, nem csillogó, de nagyon hasznos és a csapat szempontjából nélkülözhetetlen, stabil, megbízható játékát.

 Bár az UEFA szerint a meccs legjobbja a Pool görög középpályása, Kosztasz Cimikasz volt, szerintünk viszont egyértelműen Gulácsi Péternek járna a díj, aki egészen a lefújásig bravúrok sorával tartotta meccsben a csapatát.

RB Leipzig - Liverpool FC, Gulácsi Péter, Willi Orbán,
Gulácsi Péter (balra) és Willi Orbán is kiemelkedően játszott a Liverpool ellen
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

"Egy nagyon erős csapat ellen játszottunk, és bár jól kezdtünk, az első félidő közepén elveszítettük az irányítást. Sok könnyelmű hibát követtünk el, ami egy ilyen jól kontrázó csapat ellen életveszély. Ha hagyod a Liverpoolnak, hogy a saját játékát játssza, közben pedig eladod a labdákat és nem tartod kézben a meccset, akkor végig csak rohanhatsz a labda után. 

A második félidőben azért sikerült egy nyitottá tennünk a meccset, a hajrában pedig már komoly helyzeteink is voltak, és van egy kis szerencsénk, pontot is szerezhettünk volna.

 Nyilván csalódottak vagyunk, ha tabellára nézünk (a Lipcse három vereséggel csak a 31.), de van még öt meccsünk, hogy minden jóra fordítsunk" - bizakodott a lefújás után Gulácsi Péter.

"Nem voltunk elég jók. A Liverpool jelenleg a világ egyik legjobb csapata, amelyik vezeti a Premier League-et. Az első félidőben különösen a kulcspillanatokban nem védekeztünk jól, a támadó harmadban pedig pontatlanok voltunk. 

Ennél több kell, de mindezek ellenére is összességében nem voltunk rosszak.

 A helyzetünk nem megnyugtató, de van még öt meccsünk, és bízom benne, hogy legközelebb Glasgow-ban (november 5-én a Celtic ellen) sokkal jobbak leszünk" - tekintett előre Willi Orbán.

City-henger és Haaland csodagólja

A Manchester City 1-0-ra megnyerte az első félidőt a Sparta Praha ellen, de a lagymatag első félidő után Pep Guardiola alighanem kicsit felemelte a hangját az öltözőben. Szünet után a City ugyanis az 58. és a 68. perc között lőtt három gólt, ebből kettőt Erling Haaland, melyek közül az egyik már-már Ibrahimovic-szintűen varázslatos volt

Az angol bajnok 9 rúgott gólja mellé továbbra sem kapott egyet sem, és nincs különösebb izgulni valója a folytatást illetően.

A Dortmund ellen is rúgott egy hasonlót, valahogy benne vannak az ilyen gólok, amikre senki más nem képes.

 Frusztráló lehetett a számára, hogy az első félidőben alig ért labdához, annyire kevés helyet hagytak neki a védők. De Erling mindig türelmes, tudja, hogy lesz lehetősége, lett is, rúgott kettőt, vagyis elvégezte a dolgát, ahogy mindig is szokta" - dicsérte a norvég csatárt a meccs emberének választott Phil Foden.

"Harmadikak vagyunk a tabellán, de öt meccs még hátra van. Okvetlen az első nyolcban kell végeznünk, hogy kapjunk egy kis pihenőt, hogy a Premier League-re tudjunk koncentrálni" - tervezett jócskán előre Guardiola.

Vendéggyőzelmek szakmányban

A késő esti további négy mérkőzés mindegyikén vendéggyőzelem született. Az Atlético Madrid ritkán kap ki előnyről a Wandában, most ez is megtörtént, 1-0 után ráadásul hármat kaptak az eddig mindössze egyet rúgó francia Lille-től. Amelyik mögött a 16. helyen az első fordulóban a Leverkusentől egy 4-0-s verést kapó Feyenoord áll. A hollandok talán a nap meglepetését szállították a sokkal esélyesebbnek tartott Benfica elleni nagyon sima 3-1-es lisszaboni győzelemmel.

Feyenoord, Anthony Milambo
Anthony Milambo két góllal vette ki a részét a rotterdamiak győzelméből
Fotó: AFP

De mit szóljunk akkor a Dinamo Zagrebhez? Az örökös horvát bajnok a müncheni 9-2-es megsemmisülés után már négy ponttal áll éppen a Bayern előtt a 22. helyen. Ezúttal Salzburgban győztek egész simán az utolsó félórát emberhátrányban lejátszó osztrákok ellen.

És végül az Inter, amelyik igazi olasz nagy csapatként 3,30-as xG mutatóval is csak Marcus Thuram 90+3. percben lőtt góljával győzte le 1-0-ra a Young Boys csapatát. Ezért a sikerért ugyanúgy három pont jár, mint egy gólzáporos győzelemért. Az olaszoknál Bastoni, Di Marco és Lautaro Martínez is csak csereként állt be, ami sok mindent elárul Simone Inzaghi csapatának elszántságáról.

A nap érdekesebb statisztikái

  • Legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy egy BL-meccsen magyar játékosok ellenfélként találkoztak a pályán, akkor Juhász Roland az Anderlecht, Tőzsér Dániel pedig az AEK Athén színeiben lépett pályára.
  • 2015. május 6. után először tudta legyőzni a Barca a Bayernt. Azóta mind a hat egymás elleni meccsüket a Bayern nyerte, 22-4-es gólkülönbséggel. A Barca utoljára a 2020-as 2-8 alkalmával tudott gólt rúgni a bajoroknak.
  • A Barcelona kezdőcsapatának átlagéletkora 24 év és 185 nap volt. Ilyen fiatal csapat még soha nem győzte le a Bayern a BL-történetében.
  • A zseniálisan focizó Raphinha lett a negyedik játékos Roy Makaay, Sergio Agüero és Cristiano Ronaldo után, aki egy BEK/BL-meccsen három gólt tudott rúgni a Real Madridnak.
  • A Manchester City 26 meccs óta veretlen a BL-ben (18 győzelem és 8 döntetlen), amivel ráadásul pont a vergődő szomszéd, a Manchester United 2007 és 2009 között felállított rekordját döntötték meg.
  • A Liverpool története során először nyerte meg az első hat idegenbeli meccsét.
  • Arne Slot is felállított egy rekordot: ő az első edző a PL történetében, aki angliai karrierje első 12 meccséből 11-et megnyert.
  • Erling Haaland a 23. City-mezben vívott BL-meccsén a 20. és a 21. gólját szerezte.
  • A Lille nem viccel: az idei BL-kiírásban mindkét madridi sztárcsapatnak kiosztott egy verést.
Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!