Vágólapra másolva!
A magyar válogatott hétfő este Szoboszlai Dominik két góljával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovina csapatát a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, ezzel gyakorlatilag bebiztosította harmadik helyét, sőt megőrizte esélyét a továbbjutásra is. Emellett körvonalazódni látszik az is, hogyan juthat majd ki Marco Rossi együttese a 2026-os világbajnokságra. Nézzük a magyar válogatott szempontjából a lehetséges forgatókönyveket!

A magyar válogatott megszerezte első győzelmét a Nemzetek Ligája 2024/2025-ös kiírásában, miután Szoboszlai két góljával idegenben legyőzte a nyeretlen bosnyák csapatot, s ezzel szinte biztosan az osztályozót jelentő harmadik helyen zár majd a csoportjában, ami kulcsfontossá abból a szempontból, hogy ez a pozíció jó esélyt kínál az elitben maradásra. Ráadásul matematikailag még a negyeddöntőt érő első két helyért is versenyben van a magyar válogatott, ami a vb-selejtező szempontjából korántsem elhanyagolható tényező.

Hungary v Bosnia and Herzegovina - UEFA Nations League Group A3 Match 2024, magyar válogatott
A magyar válogatott hatalmas lépést tett az elitben maradás felé
Fotó: NurPhoto via AFP

Sokat érhetne a magyar válogatottnak egy újabb NL-csoda

Az idei szezontól fontos változás történt a Nemzetek Ligája lebonyolítási rendszerében, ugyanis a csoportok elsők mellett már a második helyezettek is továbbjutnak. A jövő márciusi, oda-visszavágós negyeddöntőben a csoportelsőket összepárosítják majd a legjobb másodikokkal, és klasszikus kupapárharc lebonyolításban a győztesek bejutnak a négyes döntőbe. A csoport negyedik helyezettje - akár csak eddig - kiesik az alacsonyabb osztályba, viszont a harmadikok sincsenek már teljes biztonságban, ugyanis osztályozót kell játszaniuk a bennmaradásért a B-divízió csoport egyik második helyezettjével.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
Szoboszlai főszereplő volt Boszniában
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A magyar labdarúgó-válogatott nem kezdte jól kedvenc sorozatát, mivel Düsseldorfban 5-0-s vereségbe szaladt bele a németek ellen, majd következett a két budapesti döntetlen, előbb a bosnyákok, majd a hollandok ellen, hétfő este pedig Zenicán sikerült nyerni

Az eredmények és a mutatott játékot illetően tehát megkérdőjelezhetetlen a javulás.

Így most négy forduló után a magyar csapat 5 ponttal a harmadik helyen áll (holtversenyben a Németországban vereséget szenvedő hollandokkal), míg a bosnyák együttes egy ponttal a negyedik az A divízió 3. csoportjában, vagyis utóbbinak mindkét hátralévő találkozóját meg kellene nyernie ahhoz, hogy legyen még esélye a bennmaradásra, miközben a magyar csapat legfeljebb egy pontot szerez az utolsó két meccsén. 

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
A bosnyákokon már csak a csoda segíthet
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Erre az esély azonban gyakorlatilag nulla, lévén, hogy a magyar válogatotthoz hasonlóan Bosznia-Hercegovina is Németországgal és Hollandiával fog még találkozni novemberben, vagyis nehezen elképzelhető, hogy a bosnyákok le tudnák dolgozni a hátrányukat.

Hogyan lehet kijutni a vb-re a Nemzetek Ligájából?

Automatikusan sehogy, azonban négy csapatnak esélye van pótselejtezős helyet szerezni. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes kapja meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és a pótselejtezőt érő második helyén sem. Tekintve, hogy a magyar válogatott a legmagasabb osztályban szerepel, csoportelsőség esetén garantált lenne a pótselejtezős helye, ám a papírforma alapján erre már csekély esélye maradt, mivel a négyest öt ponttal vezető németek egészen más szintet képviselnek a csoportban, és már a következő fordulóban bebiztosíthatják elsőségüket, ha megverik otthon a bosnyákokat.

magyar válogatott
A németek elleni hatalmas zakó óta veretlen a magyar válogatott
Fotó: AFP 

Bár a magyar válogatott harmadik helye a csoportban reális, némiképp fájó lehet a két budapesti találkozó, hiszen a bosnyákok ellen a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét Marco Rossi csapata, csak a gól hiányzott a játékból, míg a hollandok ellen ugyan óriási bravúr volt a döntetlen, de kis szerencsével akár a három pont is meglehetett volna. Ebben az esetben most kilenc ponttal állna a magyar csapat és gyakorlatilag zsebben lenne a továbbjutás, mi több az utolsó fordulóban akár a csoportelsőségért léphetne pályára a németek ellen a Puskás Arénában. Persze, ezen már kár mérgelődni, hiszen tudjuk, hogy a fociban nincs „ha”, ráadásul a vb szempontjából a legfontosabb most a bennmaradás kiharcolása, hiszen a selejtező kalapjainak kialakításába is beleszámít majd az NL-szereplés. 

Akár Haalandékat, vagy az angol válogatottat is kaphatjuk az osztályozón

A hollandok németországi vereségével eldőlt, hogy komoly tétje lesz a magyar válogatott novemberi, amszterdami mérkőzésének, hiszen egy esetleges győzelemmel akár még a továbbjutást érő második hely is meglehet. A hollandoknak jelenleg plusz kettes, míg a magyaroknak mínusz hármas a különbsége, vagyis pontazonosság esetén nem tudnánk megelőzni Ronald Koeman együttesét.

Magyarország-Hollandia, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11.,
Amszterdamban sorsdöntő meccs vár a magyar válogatottra a hollandok ellen
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

A realitás talaján maradva azonban maradjunk annál a feltételezésnél, hogy a harmadik pozícióban fog zárni a magyar válogatott. Ebben az esetben Marco Rossi együttesének jövő márciusban osztályozót kell játszania az A divízióban maradásért. 

Ha most zárulna a Nemzetek Ligája, akkor jelen állás szerint a magyar csapat a Grúzia, Anglia, Ausztria és Wales négyesből kapna ellenfelet,

 de természetesen fontos megjegyezni, hogy a hátralévő két fordulóban még rengeteget változhat a sorrend a B divízió csoportmeccseinek alakulása miatt. 

Magyarország-Hollandia, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11.,
Marco Rossi megelőzte az Aranycsapat legendás mesterét, Sebes Gusztávot az örökrangsorban
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiélezett a harc a B divízióban is

Az 1. csoportot jelenleg a 7 pontos csehek vezetik, Grúzia és Albánia 6-6 ponttal áll, míg Ukrajna 4 egységgel a kiesést jelentő negyedik helyet foglalja el.

A 2. kvartettben négy kör után hibátlan mérleggel Görögország áll az élen a 9 pontos Anglia előtt, míg Írország a pont nélkül utolsó Finnországot megelőzve a csoport harmadik helyét foglalja el. Ha az Eb-ezüstérmes angolok novemberben kikapnak Görögországban, úgy az utolsó fordulótól függetlenül már biztosan nem juthatnak fel az A-divízióba, sőt akár még a második helyük is veszélybe kerülhetne egy esetleges írek elleni kudarccal. Bár a görögök Ivan Jovanoviccsal szárnyalnak, októberben a Wembleyben is nyerni tudtak, a papírforma alapján mégis nehezen elképzelhető, hogy az idegenesen megbízott Lee Carsley együttese ne nyerje meg a csoportját. Egy biztos, a Háromoroszlánosoknak már nem fér bele újabb pontvesztés.

England v Greece - UEFA Nations League 2024/25 League B Group B2
A bombaformában lévő görögöket, vagy az Eb-ezüstérmes angolokat is kaphatja a magyar csapat az osztályozón
Fotó: NurPhoto via AFP 

Ami a 3. csoportot illeti, az egypontos Kazahsztán sorsa gyakorlatilag eldőlt, ám ezt leszámítva még bármi előfordulhat, hiszen az utolsó két kör előtt hármas holtverseny állt elő az élen Ausztria, Norvégia és Szlovénia között. Mindhárom csapat 7 ponttal áll. Ausztriának és Norvégiának némiképp kedvezőbb a sorsolása, ugyanis ők még játszani fognak Kazahsztánnal. Mindkét csapat egyébként idegenben kezd novemberben, majd hazai pályán fejezi be a csoportkört: az osztrákok előbb Kazahsztánba utaznak, majd a szlovénokat fogadják, a norvégok pedig éppen fordítva találkoznak ezekkel a riválisokkal. Vagyis a magyar válogatott szempontjából kulcsfontosságú is lehet, hogy melyik csapat fog majd több pontot veszíteni, ugyanis akár még az Erling Haalanddal felálló norvég válogatottal is találkozhat a playoffban.

20241013 Austria v Norway - UEFA Nations League 2024/25 League B Group B3
Az Erling Haaland vezette norvég válogatott és az osztrák csapat sem lenne könnyű ellenfél
Fotó: APA-PictureDesk via AFP 

A negyedik csoportban is tisztulni látszik a kép, ugyanis szinte borítékolható, hogy a 10 pontos Törökország, valamint a 8 pontos Wales között fog eldőlni az első két hely a négy pontos Izland és az egyelőre pont nélkül utolsó Montenegró előtt.

Ebből a kalapból várhatja a magyar válogatott a vb-selejtezőt

Azt már a nyári Európa-bajnokság selejtezője óta tudjuk, hogy milyen sokat tud számítani egy jó besorolás, hiszen az első kalapból kisorsolt magyar válogatott kedvező csoportba került és végül csoportgyőztesként jutott ki a németországi tornára.

A 2026-os focivébével kapcsolatban a legnagyobb változás, hogy már nem 32, hanem 48 csapattal rendezik meg. Magyarország szempontjából viszont a legfontosabb változás, hogy Európából már nem 13, hanem 16 csapat jut ki a vb-re. 

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
A magyar válogatott számára nem kötelező, de reális cél lehet a vb-szereplés
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Az Eb-n elért 17. hely is arról árulkodik, hogy a magyar válogatottnak reálisan meg lehet célozni egy újabb vb-szereplést 1986 után, azonban azt felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy kötelező is lenne kijutnia. Hiszen a magyarok esélyeit ugyan javítja a hárommal több európai hely, de így is bravúr kellene a negyven év utáni vb-szerepléshez. Nézzük, hogyan lehetséges mindez.

A vb-selejtezők európai csoportjainak sorsolását decemberben tartják majd, vagyis az ellenfelek még nem ismertek, azt viszont már tudni lehet, hogy az őszi NL-meccsek eredményei befolyásolják az év végi ranglistát.

 Magyarország a 18. legerősebb európai együttesként a második kalapból várhatná jelenleg a sorsolást. Márpedig decemberig ez a helyzet már aligha fog változni, ugyanis szinte kizárt, hogy annyit rontson addig Marco Rossi együttese, hogy hét másik nemzet megelőzze.

Az első kalap legalacsonyabb pontszámával rendelkező Ausztriával szemben 69,31 pont a hátrányunk, míg a harmadik kalap legjobb pontszámával rendelkező Szlovéniával szemben 48,08 pont az előnyünk. Mindkét irányban tehát akkora a különbség, hogy decemberig ez már sem eltüntethető, sem megfordítható, vagyis nincs esély arra, hogy első kalapos legyen a magyar válogatott, de gyakorlatilag arra sincs, hogy a harmadikba lecsússzon.

Jelen állás szerint így nézne ki a 2026-os európai vb-selejtezők kalapbeosztása:

  • 1.kalap: Franciaország, Spanyolország, Anglia, Belgium, Hollandia, Portugália, Olaszország, Horvátország, Németország, Svájc, Dánia, Ausztria
  • 2. kalap: Ukrajna, Törökország, Svédország, Wales, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Csehország, Norvégia, Görögország
  • 3. kalap: Szlovénia, Skócia, Írország, Finnország, Grúzia, Albánia, Izland, Észak-Macedónia, Észak-Írország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Izrael
  • 4. kalap: Bulgária, Luxemburg, Örményország, Fehéroroszország, Koszovó, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Feröer-szigetek
  • 5. kalap: Moldova, Andorra, Málta, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino 

Két út vezet a vb-re 

A selejtezőből két út vezet a világbajnokságra. Először is a világranglista alapján 12 négyes vagy ötös csoportra osztják majd az 54 résztvevőt, ahonnan a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezendő világbajnokságra. A másik lehetséges út a pótselejtező, ahol a 12 vb-csoportmásodik mellé csatlakozik a Nemzetek Ligájából majd azon négy csapat, amely az összesített rangsorban a legjobban végzett, viszont nem sikerült az első két hely valamelyikét megszereznie a vb-selejtezőn. Így a 2026-os európai pótselejtezőn összesen 16 válogatott fog még harcba szállni a fennmaradó négy vb-kvótáért.

A vb-pótselejtező menete

Ami a pótselejtezők lebonyolítását illeti, ugyanaz a rendszer lesz érvényben, ami az Európa-bajnokságnál is volt. Vagyis ha a magyar válogatott második helyen végez a vb-selejtezős csoportjában, akkor bejut a 16 csapatos rájátszásba, ahol mind a négy ágon négy-négy együttes fog szerepel, az elődöntők és a döntők pedig egy meccsen dőlnek el, vagyis összesen két párharcot kell majd nyerni a kijutáshoz.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
Szoboszlai győzelemre vezette a magyar válogatottat, ezzel életben maradtak a továbbjutási remények is
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Bravúr kell, de kisebb, mint korábban

Mondani sem kell, rendkívül kedvező lenne, ha a második kalapból húznák ki Magyarországot a vb-selejtezőn, hiszen papíron csak egy esélyesebb ellenfele lenne, egy szerencsés sorsolással pedig könnyen elérhető lenne legalább a pótselejtezőt érő második hely. Ugyanis az eddigiekkel ellentétben az összes második hely pótselejtezőt ér, vagyis ebben a tekintetben nem kell majd matekozni. Legutóbb, 2020-ban a magyar együttes a harmadik kalapból várta a sorsolást, akkor Anglia, Lengyelország és Albánia mögött a negyedik helyen zárt, azt megelőzően harmadikként, de jóformán esélye sem volt a második helyre, míg tíz éve két ponttal maradt le a pótselejtezős románok mögött.

Bár a topcsapatokat nem fogja elkerülni a magyar válogatott, a kedvező sorsolással így is elkerülhet olyan csapatokat, mint a lengyelek és a szerbek, vagy az Eb-n nyolcaddöntőig jutó törökök, szlovákok, illetve románok.

A legfontosabb most az, hogy minél jobb eredményt érjen el a magyar válogatott november 16-án Hollandiában, majd három nappal később a németek ellen a Puskás Arénában ahhoz, hogy a lehető legelőkelőbb helyről várhassa a decemberi vb-selejtező sorsolását, majd ezt követően a 2025 márciusától kezdődő kvalifikáción kellene az első két hely valamelyikén végeznie. 

Persze, előzetesen értelmetlen lenne erősorrendet felállítani, vagy mélyebben boncolgatni, hogy a magyar válogatott ott van-e Európa 16 legerősebb csapata között, avagy sem. Erre majd úgyis a selejtező-sorozat ad választ. Az azonban biztos, hogy a magyar válogatottnak az új lebonyolítási rendszerrel minden eddiginél reálisabb esélye nyílt a vb-kijutásra.

Kapcsolódó cikkek:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!