Vágólapra másolva!
Borzasztóan rosszul kezdte a 2024/2025-ös idényt az NB I korábbi meglepetéscsapata, amely 2023 tavaszán újoncként szenzációt okozva ezüstérmes lett a Ferencváros mögött. A Kecskemét együttese kilenc forduló elteltével az utolsó helyen áll a tabellán, ezért az egykori sikeredzőt, Szabó Istvánt el is küldték a klubtól, a helyére pedig azt a Gera Zoltánt nevezték ki, akit a szezon elején kirúgtak az NB II-es Vasastól. Az Origo Sportnak a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányai közül Csank János és Várhidi Péter is beszélt a Kecskemét helyzetéről, valamint arról, milyen kőkemény edzői feladat vár a Fradi legendás játékosára.

A Kecskemét 2022-ben hét év után jutott fel az NB I-be, ahol az első szezonjában óriási meglepetésre ezüstérmes lett a bajnok Ferencváros mögött. Szabó István együttesének teljesítménye a következő idényben némileg visszaesett, de így sem okozott csalódást, a hatodik helyen végzett a 12 csapatos bajnokságban. A 2024/2025-ös idény azonban rémálom szerűen indult a kecskemétiek számára, akik 9 forduló alatt mindössze egy mérkőzést tudtak megnyerni, és már hatszor kikaptak. Ennek köszönhetően a KTE az utolsó helyen áll a tabellán és a folytatásban ádáz harcot kell vívnia a kiesés elkerüléséért.

Kecskemét
Kilenc forduló után a tabella utolsó helyén áll a Kecskemét
Fotó: MTI/Bús Csaba

Váltás a Kecskemét csapatánál: a kirúgott Szabó István helyére Gera Zoltán érkezett

A Kecskemét az utóbbi öt bajnoki mérkőzését egyaránt elveszítette, így 9 forduló után a tabella utolsó helyéről várhatja a folytatást a válogatott szünet után. Ezeket a meccseket bukta el zsinórban a KTE az NB I-ben:

  • Diósgyőr-Kecskemét 1-0
  • Kecskemét-Újpest 1-3
  • Zalaegerszeg-Kecskemét 2-1
  • Kecskemét-Nyíregyháza 0-2
  • MTK-Kecskemét 3-1

Szabó István hatalmas sikereket ért el a klubnál, hiszen a feljutást követően azonnal ezüstérmes lett az NB I-ben, azonban ez a szezon annyira rosszul kezdődött, hogy a vezetőség végül a tatabányai edzőmeccs után a menesztése mellett döntött. A klub nem sokkal később bejelentette, hogy a távozó sikeredző utódja Gera Zoltán lett, aki a sikeres játékos-pályafutása után az edzői karrierjét a Ferencváros kötelékében kezdte el felépíteni, majd a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) került, 2019-től az U21-es válogatott munkáját irányította. Gera 2024 februárjában zárta le a szövetségi munkát, ezt követően a Vasas vezetőedzője volt augusztusig, ahol az NB II-ben bronzérmes lett az együttessel. 

Mérlege 10 győzelem, 3 döntetlen és 3 vereség volt a bajnokságban, ám az idei szezonban mindössze a negyedik forduló után kirúgták az angyalföldi csapattól.

Gera Zoltánnak a bennmaradást kellene kiharcolnia a Kecskemét csapatával
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gera Zoltánra edzői karrierje legnagyobb kihívása vár, ugyanis azért kell küzdenie a kispadon, hogy benntartsa az NB I-ben a hatalmas hullámvölgybe került Kecskemétet. 

Az Origo Sportnak a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányai közül Csank János és Várhidi Péter is elmondta a véleményét a klub helyzetéről, valamint arról, milyen kemény feladattal kell szembenéznie a csapat újonnan kinevezett vezetőedzőjének.

Csank János: Ha Gera Zoltán ezt megoldja, beindul az edzői karrierje

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Csank Jánost meglepte, hogy a Kecskemét újoncként ennyire kiemelkedően teljesített az NB I-ben, ugyanakkor számított rá, hogy a csapat teljesítménye idővel visszaesik majd.

"Szerintem óriási bravúr bennmaradni egy újonc együttesnek, főleg egy 12 csapatos bajnokságban. Általában a második év szokott ilyen esetben veszélyes lenni, és ha hosszú távon visszanézzük, ez igaz is. Rengetegszer fordult már elő, hogy amelyik újonc az első évében bennmaradt, az a másodikban már kiesett. 

Ez is egy tendencia volt, de ők rácáfoltak erre, mert a feljutás utáni első NB I-es idényük félelmetes volt. 

Tényleg nagyon jók voltak, ötletesen és érdekesen játszottak, ráadásul zömében magyar focisták alkották a csapatot. Tulajdonképpen meglepték az őszinte futballjukkal az első ligás játékosokat, akik nem igazán voltak ennyi magyarhoz hozzászokva. Az első két évük nagyon jó volt, szépen elkapták a fonalat" - méltatta Csank János a Kecskemét együttesét, ugyanakkor elismerte, hogy a klub ezúttal nagy bajba kerülhet.

Csank János
Csank János számított rá, hogy előbb-utóbb visszaesik a Kecskemét teljesítménye
Fotó: MTI/Varga György

"Most egy kicsit ciki a helyzet, de remélem, azért bennmaradnak. Most jött ki nekik az, ami az újoncokkal elő szokott fordulni, ilyenkor még a szerencse is elhagyja őket. Néhány emberük kiesett, el is igazoltak játékosok, és persze nem könnyű ugyanolyan szintű labdarúgókkal helyettesíteni a távozókat. 

Én arra számítottam, hogy előbb-utóbb lesz visszaesés, de azért ez egy kicsit nagyobb, mint amit előzetesen vártam a csapattól. Kettővel többet buktak, mint ami belefért volna, 

így azért nehéz helyzetbe kerültek" - jellemezte a kecskemétiek helyzetét a korábbi szövetségi kapitány.

Csank János szerint a mostani idényben gyengébben védekezik a lila-fehér együttes, hiányoznak a kiemelkedő egyéni megoldások, a kétes szituációkból pedig általában rosszul jön ki a csapat.

Ahogy néztem a meccseiket, úgy láttam, a védelem teljesít gyengébben. Elöl sem rúgnak annyi gólt nyilván, de a döntő faktor mindig a hátsó alakzat. 

Ahogy mondani szokták: ha nem kapunk gólt, akkor a döntetlen már megvan" - elemezte a Kecskemét helyzetét Csank János.

MTK, Kecskemét
Az idei szezonban sok gólt kap a Kecskemét
Fotó: Reti Attila / facebook.com/kecskemetite

A korábbi kétszeres magyar bajnok edző szerint néhány győzelem már jelentősen javíthat a csapat helyzetén. Csank Jánost meglepte Szabó István leváltása, de szurkol egykori játékosának, Gera Zoltánnak, hogy sikeresen megoldja ezt a nehéz feladatot.

"Én sosem az edzőkben keresem a hibát. Persze kívülről nem olyan egyszerű belelátni abba, mi volt az öltözőben, mi lehetett a gond a klubnál. Idáig nagyon jól működött ez a Szabó-féle vonal, most persze megcsúsztak, voltak balszerencsés meccsek is. Mondjuk ennyi mérkőzés után egyedül a Manchester United edzőjét nem küldték el, ami példa nélküli. 

Gera Zoltán most abszolút mély vízbe került, az eddigi legkeményebb feladatot kapta. 

Egyébként Magyarországon a fiatal edzőknél én a kiugró eredményeket hiányolom, talán csak Tímár Krisztián a kivétel, aki NB II-őt nyert a Nyíregyházával, és ha benntartja őket az élvonalban, akkor elmondhatjuk, hogy már letett valamit az asztalra. Visszatérve Gerához, ha ezt megoldja, tehát benntartja a Kecskemétet, akkor elindult az edzői karrier felé. Talán rizikós húzás volt a kinevezése, ugyanakkor nekem a játékosom volt, tehát szurkolok neki maximálisan" - mondta Csank János a Kecskemét újonnan kinevezett edzőjéről, aki még a Ferencvárosnál volt a játékosa. 

"Még nincs annyi meccsel felvértezve, hogy nyugodtan azt mondhassuk, ezt ő megoldja. Kilenc meccsből csak egyet nyert a KTE, és most jön a Puskás Akadémia elleni találkozó. Neki ebből a társaságból kell olyan csapatot csinálnia, amelynek a szezon végén majd meg kell előznie a veretesebbnek számító Zalaegerszeget és Debrecent, vagy ki tudja melyik klubot. 

Ha Gera ebből jól tud kijönni, akkor nagyon el fog indulni felfelé az edzői karrierje. Minden meccs borzasztóan kemény lesz számára, komoly pszichikai terhelés lesz rajta, ugyanis a jövője fog múlni azon, mit tud itt elérni. 

Ha a 12 csapatos NB I-ben egyszer menesztenek, már nem olyan könnyű újra kispadra ülni. Ennél keményebb munkája csak a Ferencváros edzőjének van, mert tőle nyilván azt várják, hogy bajnok legyen" - tette hozzá a válogatott egykori szövetségi kapitánya.

Várhidi Péter nem az edzőváltás híve

Az Origo Sportnak egy másik egykori szövetségi kapitány, Várhidi Péter is beszélt a Kecskemét helyzetéről. Az Újpesttel 1998-ban magyar bajnok edző szerint a csapat tavalyi teljesítménye tükrözte a realitást, és hosszú távon is ezt a szintet érdemes megcéloznia a klubnak.

"Én úgy látom, hogy az a második hely nem volt reális, de szerintem ezzel ők is tisztában vannak. Az egy nagyon jól sikerült év volt, szerencsés mérkőzések is voltak benne, de ezt utólag már nem kell magyarázni. A következő szezon logikusan jóval gyengébb volt, hiszen valahol a középmezőny volt a realitás. Idén kijöttek azok a peches dolgok, amik minden csapat életében egyszer csak bekövetkeznek. 

Nem hiszem, hogy a munka rosszabb lenne, nem hiszem, hogy a játékosok elfelejtettek volna futballozni Kecskeméten. 

De hát nagyon nehéz a helyzetük, hiszen nem a leggazdagabb klubról beszélünk. Nehéz évről évre egy ilyen klubnak olyan játékosokat igazolnia, hogy a csapat ne legyen rosszabb" - mondta a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Várhidi Péter
Várhidi Péter szerint egy év alatt nem lett rosszabb csapat a Kecskemét
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

"Amikor egy ilyen csapatban jól teljesítenek játékosok, akkor természetes, hogy a gazdagabb klubok ráugranak ezekre és elviszik őket, ezt pedig nagyon nehéz évről évre pótolni. A Kecskemét semmiképpen sem tartozik az ideális gazdasági helyzetben lévő csapatokhoz, nem tudja felvenni a versenyt velük. 

A 2023-as második hely sem volt realitás, ahogyan a mostani helyzet sem, mert ennél ez a csapat többet tud. A klub próbál elsősorban magyar játékosokra építeni, és hát azt is látni kell, hogy egyre fogynak az olyan magyar játékosok, akik stabilan jó teljesítményre képesek

- tette hozzá a 66 éves szakember.

Várhidi Péter szerint a javuláshoz télen mindenképpen új játékosokat kell igazolnia a Kecskemétnek, de tavasszal óriásit fordulhat a bajnokság képe, mert a 12 csapatos NB I-ben nagyon szoros küzdelem zajlik.

"Mindenképpen fontos, hogy házon belül kinézzék azokat a játékosokat, akik segíthetnek, és a hiányposztokra megfelelő embereket szerezzenek. A télen mindenképpen igazolni kell, emellett felül kell bírálni azt, hogy a nyáron érkezett játékosok valóban megütik-e az NB I színvonalát. A 12 csapatos bajnokságnak egyébként ez a sajátossága, hogy az első 3 helyezettől lefelé a többi mind a kiesés ellen küzd. 

Szerintem nem lesznek nagy különbségek a csapatok között, amit tavasszal ne lehetne behozni. De nem vitás, hogy ehhez anyagi háttér is kell, 

azt viszont én nem tudom megmondani, hogy a Kecskemét ezen a téren hogyan áll jelenleg" - állapította meg Várhidi, aki az edzőváltásról is elmondta a véleményét.

Szabó István
Szabó Istvánt a sorozatos vereségek után kirúgta a Kecskemét
Fotó: Reti Attila Photography (2022)/Reti Attila

Az edzőváltásban én nem hiszek. Persze Magyarországon ez gyakori jelenség. Mindig azt hiszik a vezetők, hogyha lecseréljük az edzőt, onnantól kezdve a csapat szárnyalni fog. 

Számomra meglepő volt ez a döntés, mert Szabó István jó munkát végzett, ugyanakkor ha valaki egy gyengébb képességű csapatnál edző, annál nagyobb a valószínűsége, hogy év közben leválthatják a rossz eredmények miatt. Szerintem sok minden a Kecskemétnél nem tud változni, de lehet, hogy átmenetileg sikerül új impulzust adni a csapatnak és akkor talán kicsit megindulhatnak fölfelé. Szerintem ez egyéni teljesítmények sokat nem tudnak javulni, hiszen a keret ugyanaz marad, jelenleg nehezen tudok elképzelni óriási változást. 

Bár a Gera Zoli nekem volt a játékosom, természetesen szurkolok neki, de nem az edzőváltásban látom a megoldást a klubnál 

- jelentette ki Várhidi Péter, aki a Kecskemét esetleges kiesése kapcsán nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

Az szinte biztosra vehető, hogy Gera Zoltánnak nem lesz könnyű dolga, ugyanis a Kecskemét csapatára máris kőkemény meccsek várnak az NB I-ben. A tabella utolsó helyezettje a 10. fordulóban a kiváló formában lévő Puskás Akadémiát fogadja, a következő körben pedig az előző idényben ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Paks otthonába látogat.

Kapcsolódó cikkek

A magyar foci továbbra is lázban tartja a fogadókat

A nemzetközi kupák mellett a hazai pontvadászat legalább annyira érdekes a fogadók körében, mint a BL vagy az EL. A futballszurkolók idén is találgatják, hogy lesz-e potenciális kihívója a Ferencvárosnak, és mely együtteseknek lesz lehetőségük kiharcolni a nemzetközi kupákban való részvételt. A fogadók szemüvegén keresztül nézve is izgalmas összecsapások várhatók a labdarúgó OTP Bank Ligában. Fogadással kapcsolatos részletek itt!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!