Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Hollandia ellen játszik a Puskás Arénában pénteken este. A Nemzetek Ligája harmadik fordulójában Marco Rossi sérülésekkel teletűzdelt együttese az első gólját és az első győzelmét is elérné a sorozat idei kiírásában, a magyar válogatott pedig 1984 után szerezne pontot a hollandokkal szemben.

A magyar fociválogatott a Németországban elszenvedett 5-0-s vereséggel kezdte a Nemzetek Ligája világbajnoki kvalifikáció szempontjából is fontos, 2024-25-ös idényét az A divízió 3-as csoportjában, majd hazai pályán a nagy mezőnyfölénye ellenére 0-0-s döntetlent ért el Bosznia-Hercegovina ellen. A bosnyákok elleni meccs óta éppen egy hónap telt el, és máris Magyarországra érkezik a harmadik csoportellenfél: Hollandia. A csapat, amely ellen az elmúlt negyven évben a magyar válogatott mérlege kilenc mérkőzésen kilenc vereség, és 7-38-as gólkülönbség. A legutóbbi találkozóra ugyanakkor már 2013-ban került sor, azóta pedig mindkét együttes rengeteg változáson ment keresztül.

Magyarország, Bosznia, Nemzetek Ligája, magyar válogatott, kezdőcsapat
A magyar válogatott kezdőcsapata a legutóbbi, bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-meccsen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Az idén Európa-bajnoki elődöntős Hollandia Bosznia 5-2-es legyőzése után Németország ellen, szintén odahaza 2-2-es döntetlent ért el az NL-ben, Ronald Koeman válogatottjának hét gólját pedig hat különböző játékos szerezte. A Johan Neeskenst gyászoló és Johnny Rep élete miatt aggódó hollandok jelenlegi kerete szinte változatlan szeptemberhez képest, a legnagyobb hiányzó a nemrég megsérült Teun Koopmeiners, akinek a helyére Guus Til került be. Marco Rossi ugyanakkor jóval több helyen volt kénytelen változtatni.

Az október 1-jén kihirdetett magyar keretben a szeptemberi együtteshez képest a válogatottságot ideiglenesen lemondó Gulácsi Péter mellett ifjabb Dárdai Pál, Gergényi Bence és Yaakobishvili Antal hiányzott, a helyükre Marco Rossi Szappanos Pétert, Fiola Attilát és Szűcs Kornélt nevezte meg. A csapat hétfőn találkozott Telkiben, majd jött a hír, hogy 

további három labdarúgó is kimarad sérülés miatt: Kerkez Milos, Nego Loic és Horváth Krisztofer helyett a Szűcshöz hasonlóan újonc Gera Dániel, Schön Szabolcs és Dárdai Palkó csatlakozott a kerethez.

Sőt, mint azt Rossi a csütörtöki sajtótájékoztatón elárulta, az olasz Parma legutóbbi bajnokija óta Balogh Botond is sérüléssel bajlódik, és csak csütörtökön tudott először edzeni – akkor is a többiektől külön, akárcsak Sallai Roland.

DVTK, Gera Dániel, NB I, Diósgyőr
Gera Dániel diósgyőri remeklése végül meghívót ért a magyar válogatottba
Fotó: dvtk.eu

Marco Rossi mérföldkőhöz ér a hollandok ellen

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető több mint hat éve irányítja a magyar válogatottat, a hollandok ellen ugyanakkor még nem mérkőzött meg. Pénteken este ez is megtörténik, ráadásul Marco Rossi hatalmas mérföldkőhöz érkezik a kispadon, ugyanis szövetségi kapitányként a 69. találkozóját vívja, ezzel pedig utoléri az örökrangsor második helyén a legendás Aranycsapat mesterét, Sebes Gusztávot, és már csak Baróti Lajos (117) lesz előtte a listán. Rossi az eddigi 68 meccsén 33 győzelem mellett 15 döntetlent és 20 vereséget ért el, Hollandia ellen pedig a 34. siker megszerzése lesz a cél – de tudja, ez nagyon nehéz lesz.

„Az elmúlt két évben, 2022 szeptembere óta összesen négy meccset vesztettünk, azok közül az írországi számít kivételnek, mert saját rögzített helyzetünkből kaptuk a vereséget jelentő gólt, ennek ellenére végig mi diktáltunk. Az egy balszerencsés találkozó volt. A másik három kudarcból kettőt a németektől, egyet a svájciaktól szenvedtünk el, akik a világranglistán az első 15 között vannak. Hollandia a hetedik, azaz nem kell Einsteinnek lenni, hogy tudjuk, különösen nehéz összecsapás vár ránk. Elég megnézni, hol játszanak a futballistái, ez alapján 

Hollandia talán erősebb is, mint Németország

– nyilatkozta Marco Rossi, aki szerint a rögzített helyzetek kihasználása kulcsfontosságú lesz, egyébként pedig arra számít, hogy a rivális dominálni fog, törekszik majd a labdabirtoklásra és diktálni fogja a ritmust. – Nekünk tudnunk kell, mikor van esélyünk veszélyeztetni. Nem szabad az ő játékukat játszani, olyan párharcokat vállalni, amit ők erőltetnek. Jól kell védekezni, nem szabad teret engedni a középpályán. Amikor lehetőségünk lesz, gyorsan kell végigvinni a támadást."

Marco Rossi
Marco Rossi szerint elsősorban a kontratámadásokban reménykedhet a magyar labdarúgó-válogatott a hollandok ellen
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sallai Roland még szerdán leleplezte, hogy a szakmai stáb a telki edzőtáborban a játékosság szempontjából szigorított, így a lábteniszezés, a pingpongozás és a kosárlabdázás mennyiségét is csökkentette. Ezzel kapcsolatban Marco Rossi elmondta, új szabályokat vezettek be a felkészülés során, mert a nyári Európa-bajnokság alatt sok időt töltöttek együtt, ezért a pontosság és a feszesség kicsit elveszett. Hozzátette, nem zárdához hasonlítható előírások ezek, csupán kis rendet szerettek volna bevezetni. A korábbi csapatkapitány, Szalai Ádám pályaedzőként történő visszatérésével kapcsolatban pedig Rossi úgy fogalmazott, eddig pozitív a benyomása: új helyzet neki, vannak dinamikák, amit még meg kell értenie, de a futballistáknak és a szakmai stábnak is rendelkezésére áll. Ezt erősítette meg Nagy Zsolt is, aki elárulta, Szalai ugyanazt a habitust hozza, mint futballistaként, odafigyel mindenre, motivál mindenkit. 
„Mindenre nagyon oda kell figyelni, mert

ha mindenki a legjobbját nyújtja, akkor is nagyon nehéz mérkőzés lesz. 

Ha csapatként tudunk együttműködni, akkor talán jó eredményt tudunk elérni, ami ebben az esetben nem csak a győzelmet jelentené" – mondta a Puskás Akadémia játékosa a Hollandia elleni mérkőzésről, majd kiemelte, bebizonyították már, hogy élcsapat ellen is helyt tudnak állni, ha csapatként működnek.

Doorstep sajtótájékoztató, doorstepsajtótájékoztató, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének sajtóeseménye, Telkisajttáj, Lang Ádám, LangÁdám, Nagy Zsolt, NagyZsolt, 2024.05.30.
Kerkez Milos sérülése miatt minden bizonnyal Nagy Zsolt kezd a hollandok ellen a bal szélen
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogyan azt a cikk elején említettük, 40 éve nem látott bravúr lenne a magyar pontszerzés Hollandia ellen. Az utolsó győztes mérkőzésre 1984. október 17-én került sor, amikor világbajnoki selejtezőn 2-1-re sikerült nyerni Rotterdamban. A szerdán 70 éves Varga József azon a mérkőzésen tizenegyest hibázott, de ez is belefért. A Ripostnak Varga elmondta, 

pénteken már egy döntetlen nagyon jó eredménynek számítana Hollandia ellen, 

de ha esetleg mi lőnénk az első gólt, akkor nagyobb meglepetés is elképzelhető.

Az 1984-es siker nagy lépés volt afelé, hogy a magyar válogatott kijusson a világbajnokságra. Erre azóta sem került sor. Egy pénteki, hollandok elleni győzelem viszont most 40 évvel ezelőtthöz hasonlóan nagy lépést jelentene – a Nemzetek Ligája A divíziójában maradás és a világbajnoki szereplés szempontjából is.

A magyar válogatott októberi, 24 fős Nemzetek Ligája-kerete:

kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (al-Fateh), Tóth Balázs (Blackburn Rovers)

védők:
Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Újpest FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Szűcs Kornél (Plymouth Argyle)

középpályások:
Bolla Bendegúz (Rapid Wien), Gera Dániel (Diósgyőri VTK), Kata Mihály (MTK Budapest), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin), Schön Szabolcs (Bolton Wanderers)

támadók:
Ádám Martin (Asztérasz Tripolisz), Csoboth Kevin (St. Gallen), ifj. Dárdai Pál (Hertha BSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Sallai Roland (Galatasaray), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A magyarok a hollandokat pénteken 20:45-től fogadják a Puskás Arénában, három nappal később (hétfőn 20:45-től) pedig Marco Rossi együttese Bosznia-Hercegovinában vendégeskedik a Nemzetek Ligája A divíziójában. Az Origo Sport mindkét mérkőzést élőben közvetíti.

A csoport állása két forduló után:
1. Németország 4 pont (7-2), 2. Hollandia 4 (7-4), 3. Bosznia-Hercegovina 1 (2-5), 4. MAGYARORSZÁG 1 (0-5).

A magyar válogatott várható kezdőcsapata Hollandia ellen:
Dibusz – Fiola, Orbán, Dárdai M. – Bolla, Schäfer, Nikitscher, Nagy Zs. – Sallai, Szoboszlai – Varga B.

  • Kapcsolódó cikkek
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!