Vágólapra másolva!
A Szaúd-arábiai labdarúgó-szövetség pénteken mindössze 14 hónap után menesztette az ország fociválogatottjának éléről az olasz Roberto Mancinit.

Az 59 éves szakembert tavaly augusztusban öt év után váratlanul távozott az olasz válogatottól, amellyel 2021-ben megnyerte az Európa-bajnokságot, majd nem sokkal később kinevezték a szaúdi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának. Mancini négy évre szóló, 77 millió font értékű szerződést írt alá, amivel ő lett a világ legjobban fizetett futballedzője. A The Sun információi szerint 

a szaúdi szövetség a 2027-ig szóló szerződésből a fennmaradó összeget teljes egészében kifizeti Mancininek, aki így még közel 60 millió fontot fog kapni három éven keresztül, annak ellenére, hogy kirúgták.

roberto mancini
Roberto Mancini továbbra is a világ legjobban kereső edzője, de már nem a szaúdi fociválogatott szövetségi kapitánya
Fotó: AFP 

A szaúdiak, akik a katari vb-n óriási meglepetésre a későbbi győztes Argentínát megverték 2-1-re a nyitókörben, nagy reményeket fűztek az olasz edzőhöz, de nem sikerült magasabb szintre emelnie a távol-keleti ország nemzeti csapatát.

Mancini az elmúlt 14 hónapban összesen 18 mérkőzésen irányította a szaúdi válogatottat, ezeken mindössze hét győzelem, öt döntetlen és hat vereség a mérlege. A döntés hátterében állítólag az áll, hogy megromlott a kapcsolata a játékosokkal, és a szurkolók is elégedetlenek lettek a csalódást keltő eredmények miatt, aminek a Bahrein elleni gól nélküli döntetlen után hangot is adtak, Mancini pedig több drukkerrel is leállt vitatkozni a meccs után. A korábban az Internél és a Manchester City-nél is dolgozó trénernek pedig abból lett elege, hogy a szaúdi nevelésű támadók nem játszanak eleget a hazai bajnokságban, mert a klubok inkább Európából szerződtetett játékosokat favorizálják.

A jelenleg is zajló világbajoki selejtezőben négy forduló után nem áll továbbjutásra Szaúd-Arábia, ugyanis a tízpontos Japán és jobb gólkülönbsége miatt a szintén öt pontos Ausztrália is megelőzi, ráadásul tavaly már a nyolcaddöntőben kiesett a csapat az Ázsia Kupában Dél-Korea ellen.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!