Élő:
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 8. fordulójának rangadóján a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool 2-1-re legyőzte a Chelsea együttesét az Anfielden, ezzel a magyar válogatott játékos csapata továbbra is az élen áll a Premier League-ben.

Szoboszlai Dominikre és társaira sem várt könnyű feladat, ugyanis az augusztus 18. óta veretlen Chelsea-t fogadták az Anfielden. A londoni csapat a Premier League nyitófordulójában kapott ki otthon a címvédő Manchester Citytől, azóta viszont hat mérkőzésen négy győzelmet aratott és kétszer döntetlent játszott, ennek is köszönhető, hogy a negyedik helyen állt a forduló előtt. Az idei szezonban ugyanakkor a Chelsea-nek ez volt az első olyan meccse vendégként, amelyen nagyobb játékerőt képviselő riválissal csapott össze, eddig ugyanis a West Ham, a Bournemouth és a Wolverhampton otthonából vitte el a három pontot.

Szoboszlai, Liverpool, Chelsea
Szoboszlai legutóbb január végén, egy Chelsea elleni bajnokin talált be legutóbb a Premier League-ben
Fotó: AFP/Paul Ellis

Szoboszlai visszatért a kezdőbe

Szoboszlai az idei szezonban minden bajnoki mérkőzésen pályára lépett a Liverpoolban, azonban a válogatott szünet előtt csak a kispadról szállt be a Crystal Palace elleni bajnokin. A magyar válogatott csapatkapitánya most visszakerült a kezdőcsapatba, amelyből viszont hiányzott a világklasszis brazil kapus, Alisson Becker, aki a legutóbbi bajnokin szenvedett súlyos combsérülést, így hosszú időre a partvonal mellé szorult.

A Liverpool kezdte a jobban a meccset, és már a hatodik percben emberelőnybe kerülhetett volna. Egy labdaszerzés után a Diogo Jota kapott egy indítást, a félpályáról indulva kapura tört volna, azonban a Chelsea védője, Tosin Adarabioyo lerántotta a portugál támadót. Adarabioyo végül megúszta sárga lappal, ami azért is nevetséges, mert szombat este a Bournemouth-Arsenal meccsen egy ugyanilyen szituáció után kapott piros lapot William Saliba, az észak-londoni csapat védője. 

A folytatásban többet volt a labda a Chelsea-nél, de komolyan helyzetet nem tudott kidolgozni a vendégcsapat, és a Liverpool sem jeleskedett támadásban. A 26. percben aztán 11-es kapott a Liverpool. Mohamed Szalah levágódó lövésére Curtis Jones érkezett, azonban a menteni igyekvő Levi Colwill összekoccantotta a Liverpool játékosának a bokáját, John Brooks játékvezető pedig a 11-es pontra mutatott. A labda mögé Szalah állt oda, aki kőkeményen a kapu bal oldalába lőtt a labdát a jobbra vetődő Robert Sánchez mellett (1-0). 

A Liverpool gólja után feljebb tolta a védekezését a Chelsea, így viszont óriási területek adódtak a Pool előtt a kontrajátékra. A 37. percben pont egy ilyen után került ziccerbe Szoboszlai Dominik. 

Egy labdaszerzés után a megsérült Jota helyére beállt Darwin Núnez indította Cody Gakpót a bal szélen, a holland támadó azonnal középre tette a labdát a hatalmas sprintelő magyar játékosnak, azonban Szoboszlai 13 méterről nem tudta jól eltalálni a labdát, ami így pont a középen álló Robert Sánchez kezében kötött ki. 

Ezt követően a Liverpool akarata érvényesült, ráadásul az első félidő hosszabbításában újabb 11-est kapott Szoboszlai csapata. Szalah remek kiugratása után Curtis Jones került ziccerbe, a kimozduló Robert Sánchez lábbal elrúgta előle a labdát, majd átesett a spanyol kapuson az angol középpályás, a játékvezető pedig azonnal a büntetőtpontra mutatott. 

Robert Sánchez hatalmas mentése az első félidő végén
Fotó: AFP/Paul Ellis

Azonban a Liverpool mégsem növelhette az előnyét, mert a VAR-szobában jelezték John Brooks játékvezetőnek, hogy nézze vissza az esetet, majd miután ezt megtette, visszavonta a büntetőt. 

A második félidőt jól kezdte a Chelsea, és a 48. percben ki is egyenlített. 

Az ecuadori Moises Caicedo remek ütemű kiugratásával Nicolas Jackson lépett ki ziccerben, majd 11 méterről elgurította a labdát Caoimhin Kelleher mellett. John Brooks játékvezető elsőre les miatt nem adta meg a gólt, de a VAR-szobában behúzták a vonalakat, és végül szabályosnak ítélték meg a szenegáli támadó találatát (1-1).

Nicolas Jackson az ötödik gólját lőtte a szezonban
Fotó: AFP/Paul Ellis

Sokáig azonban nem örülhettek a londoniak az egyenlítésnek, ugyanis az 51. percben ismét villant a Liverpool. Szoboszlai tette ki a labdát a jobb szélre Szalah-nak, majd a magyar középpályás a futásával elvitt két védőt, így az egyiptomi támadónak volt ideje középre tekerni, ahol a mélységből érkező Curtis Jones üresen kapta a labdát, majd közelről a kapuba kotorta azt (2-1). 

  • Mohamed Szalah-nak ez volt a 34. olyan Premier League-meccse, amikor gólt lőtt és gólpasszt is adott. Ennél többet (36-ot) csak Wayne Rooney, a Manchester United legendája tud felmutatni. 

Ezt követően a Chelsea óriási erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, a Liverpool pedig kontrákra rendezkedett be. A 70. percben volt a Chelsea-nek egy óriási helyzete. Egy szép támadás végén Cole Palmer kapta a labdát a 16-oson belül, az angol válogatott támadó 11 méterről lőhetett, azonban a méterekről érkező Szoboszlai Dominik belevetődött a labda útjába, utána pedig vastapsot kapott az Anfielden. 

A hajrában a Chelsea becsülettel ment előre, a Liverpool pedig próbálta nyugtatni a játékot és kontrollálni a mérkőzést. A kék a hosszabbításban is próbálkoztak, de Caoimhin Kellehernek nem kellett bravúrt bemutatnia, így a Liverpool megnyerte a rangadót, a Chelsea pedig augusztus óta először kapott ki a Premier League-ben. 

Szoboszlai Dominik végigjátszotta a meccset, csapata pedig továbbra is az élen áll a bajnokságban. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!