Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokságból ugyan még hátravan a spanyol-angol döntő, azonban az eddig látottak alapján talán már kijelenthető, hogy ez volt minden idők egyik leggyengébb kontinenstornája. Kiemelkedő teljesítményekről csak elvétve beszélhetünk, ezzel szemben rengeteg olyan szereplő volt, akitől mindenki sokkal többet várt. Most össze is szedtük a kontinenstorna tíz legnagyobb lúzerét, akik között ott van a hisztis Cristiano Ronaldo, az angolok szövetségi kapitánya és persze a belgák csatára, az a Romelu Lukaku is, aki évek óta folyamatosan szolgáltatja a muníciót a mémgyárosoknak.

Ronaldo erőlködik, de csak a hisztijével tűnik ki

Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo vitathatatlanul a torna legnagyobb sztárja, de akárcsak a 2022-es katari világbajnokságon, most is csak árnyéka önmagának. A szaúdi Al-Nasszr sztárját már a két évvel ezelőtti vb-n is kikövetelték a csapatból, és azok, akik egy kicsit is értik a futballt, látják, hogy a 39 éves támadó csak a kerékkötője a portugál válogatottnak. Amikor a pályán van, nettó emberhátrányt jelent a csapatának, mert minden labdát elkér, folyamatosan vállalkozik, de a robbanékonysága már rendesen megkopott, ezért egy az egyben nem tud megverni senkit, a támadások pedig folyamatosan elakadnak benne. 

firo : 01.07.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Round of 16, 1/8 final, M41, Match 41, POR, Portugal - SLO, Slovenia
Ronaldo mellett senki nem rúghat labdába a portugál csapatban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

És persze ott vannak Ronaldo borzalmas szabadrúgásai is. A portugál klasszis egy időben rengeteg gólt lőtt rögzített helyzetből, az utóbbi években azonban mintha elfelejtette volna, hogyan is kell ezeket elvégezni. Beszédes adat, hogy Ronaldo az eddigi hat Európa-bajnokságán 33 szabadrúgásból egy gólt sem tudott lőni, ha pedig a világbajnokságokat is mellé tesszük, a statisztikája még rosszabb. Az ötszörös aranylabdás támadó a pályafutása alatt 60 szabadrúgást végzett el nagy tornákon, ezekből 25 elakadt a sorfalban, 20-szor kapu mellé vagy fölé lőtt. Ronaldo 20 év alatt – a 2004-es Eb volt az első tornája – mindössze 15-ször találta el a kaput, és csak 1 gólt tudott összehozni, azt is a 2018-as oroszországi világbajnokságon. 

Ronaldo azonban rendíthetetlenül próbálkozik, a portugál válogatott összes szabadrúgását ő végezte el, közben pedig olyan világklasszisok, mint Bruno Fernandes és Bernardo Silva csak néznek ki a fejükből, és reménykedtek, hogy egyszer talán majd ők is lőhetnek.

És persze Ronaldo minden egyes hibája után teátrálisan mutogat, imádkozik, hisztizik. A szlovének elleni kihagyott tizenegyese után még sírva is fakadt a pályán. A kiszenvedett továbbjutás után persze azonnal hős lett. Mert ugyan kihagyott egy tizenegyest a mérkőzés hosszabbításában, de hát micsoda sportemberi nagyságról tett tanúbizonyságot, hogy a tizenegyespárbajban is odaállt, és miután belőtte, elnézést kért a szurkolóktól a korábbi hibája miatt. 

firo : 01.07.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Round of 16, 1/8 final, M41, Match 41, POR, Portugal - SLO, Slovenia
Ronaldo már a szlovének elleni meccs közben zokogni kezdett
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ronaldo a pózoláson, a síráson és a sorfalba lőtt szabadrúgásain kívül semmi érdemlegeset nem csinált az Európa-bajnokságon. Ezt követően jött a franciák elleni negyeddöntő, óriási jóstehetség pedig nem kellett ahhoz, hogy tudjuk, Cristiano Ronaldo lesz a találkozó főszereplője. Azonban csoda azon a meccsen sem történt, minden idők egyik legnagyobb futballistája a negyeddöntőben is csak vergődött és rúgott gól nélkül távozott az Európa-bajnokságról. 

Nincs nagyobb lúzer a belgák csatáránál

Volt idő, amikor Romelu Lukakut a világ legjobb csatárai között tartották számon, az utóbbi években viszont a belga támadó már csak a mémgyárosok kedvenc célpontja. Mondjuk, tesz is érte rendesen, ugyanis a belga játékos elképesztő pechszériában van. Lukaku már a 2022-es katari világbajnokságon is negatív hős volt. A horvátok elleni 0-0-ra végződő csoportmeccsen csereként állt be a félidőben, volt legalább három ziccere, de nem tudott gólt szerezni. A meccs érdekessége az volt, hogy akár egy 1-0-s sikerrel is továbbjutottak volna a belgák, és akkor a későbbi bronzérmes horvátok utazhattak volna haza.

Lukaku már a katari vb-n is negatív hős volt
Fotó: AFP/Alfredo Estrella

„Ez az, Lukaku! Fizessünk neki egyhónapos nyaralást Splitben!” - gúnyolódott a találkozó után Ivan Rakitic, a horvátok egykori válogatott középpályása. 

Lukaku kálváriája nem ért itt véget. A 2023-as Bajnokok Ligája-döntőben a Manchester City 1-0-ra legyőzte az olasz Internazionale együttesét. A milánói csapatban a belga támadó csereként lépett pályára, és hős lehetett volna, azonban a 90. percben a négyméteres fejesét védte a City kapusa, majd a kipattanóra érkezett Federico Dimarco, aki gólt fejelhetett volna, de Lukaku rosszul helyezkedett, így elakadt benne a labda, ezzel megakadályozta saját csapattársát a gólszerzésben, amivel pedig újra a mémgyárosok kedvence lett.

Lukaku a 2023-as BL-döntőben is a meccs lúzere volt
Fotó: AFP/Bulent Kilic

A 31 éves támadó az Európa-bajnokságon is küszködött. A csoportkörben az összes tornán szereplő játékos közül neki volt a harmadik legmagasabb xG-je, de csak két meg nem adott gólig jutott. A csoportból ugyan továbbjutottak a belgák, de a franciák elleni nyolcaddöntőben Lukaku tovább szenvedett, csapata pedig búcsúzni kényszerült, így a belga támadó ismét negatív hős lett. 

Mbappé csak a maszkja miatt érdekes

Kylian Mbappét sokan az új Cristiano Ronaldónak tartják, de a francia csapat sztárja egyelőre botrányos Eb-t produkált. A 25 éves támadónak csak felvillanásai sem voltak, a tornán csak egy gólt tudott lőni, és azt is csak tizenegyesből, a borzalmasan gyenge lengyel válogatottnak. A Real Madrid újdonsült sztárja csak azzal tudott a címlapokra kerülni, hogy az osztrákok elleni csoportmeccsen belefejelt Kevin Dansónak a vállába, és orrtörést szenvedett. 

firo : 01.07.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Round of 16, 1/8 final, M42, Match 42, FRA, France - BEL, Belgium
Mbappének egyelőre csak egy 11-esgólja van az Eb-n
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A francia támadó ezt követően maszkban futballozott, ezzel folyamatosan a mémgyárosok célkeresztjében volt, főleg mert a játékával nem tudott kiemelkedni. A belgák elleni nyolcaddöntős siker után sem a teljesítményével, hanem gusztustalan örömével került a címlapokra, ugyanis Jan Vertonghen öngólja után nem a társaihoz ment ünnepelni, hanem a belga védőt kezdte el cukkolni. 

Söröspoharakkal dobálták az angolok edzőjét

A magyar válogatott továbbjutása szempontjából sorsdöntő mérkőzésen Anglia gól nélküli döntetlent játszott Szlovénia csapatával, de a borzalmas játék ellenére is csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16 közé. A találkozó után a szurkolók cseppet sem voltak megelégedve az angol csapat teljesítményével, a lefújás után pedig műanyag söröspoharakkal dobálták meg Gareth Southgate szövetségi kapitányt.

Az angolok a három csoportmeccsből mindössze egyet tudtak megnyerni, és csupán két gólt rúgtak. A lefújás után Gareth Southgate és csapata kisétált a szurkolókhoz, megköszönve a biztatásukat, ám a csalódott drukkerek cserébe műanyag poharakat dobáltak az irányukba. Más kérdés, hogy az angol válogatott azóta elvergődött a döntőig és vasárnap Spanyolország ellen vívja a finálét.

Eltilthatják az Aranylabda legfőbb várományosát

Az angolok teljesítménye a szlovének elleni meccs után sem javult. Gareth Southgate együttese a 95. percig 1-0-s hátrányban volt a szlovákok elleni nyolcaddöntőben, akkor azonban érkezett Jude Bellingham, aki egy egészen elképesztő ollózással kiegyenlített, majd a hosszabbításban a szigetországi csapat fordítani is tudott. Bellingham csodagóljának azonban lett utóélete is. A közösségi médiában keringeni kezdett egy videó is Bellingham egyenlítő gólját követő ünnepléséről. Azon ugyanis az látszik, hogy a gól után Bellingham a szlovák kispad felé fordult, majd a szája és a nemi szerve között kalimpált a kezeivel, gusztustalan mozdulatsort imitálva. 

firo : 30.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Round of 16, 1/8 Final, M40, Match 40, England - Slovakia
Bellingham az Eb eddigi legszebb gólját lőtte
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A meccs után az angolok sztárja is találkozott ezzel a videóval, és azt állította, hogy ez egy belső poén volt néhány közeli barátja felé, akik ott voltak a nézőtéren. 

Bellingham ezt követően hangsúlyozta, hogy a szlovák csapat a játéka után semmi mást nem érdemel, csak tiszteletet.

Ennek ellenére az UEFA etikai és fegyelmi ellenőre fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a tisztességes magatartás alapvető szabályainak esetleges megsértése miatt Bellingham ellen, de végül megúszta 30 ezer eurós pénzbüntetéssel. 

Hős lehetett volna a Lipcse csatára

Benjamin Seskóért a fél világ sorban áll, bár az RB Leipzig szlovén csatára az Eb-n nem csillogtatta meg a képességeit. A 21 éves támadó négy meccsen lépett pályára az Európa-bajnokságon, de gólt nem sikerült lőnie. Azonban rendkívül közel állt ahhoz, hogy hős legyen, ugyanis a portugálok elleni nyolcaddöntő hosszabbításában megvolt az esélye, hogy kiejtse a torna egyik legnagyobb esélyesét. 

Sesko lábában maradt a szlovén válogatott győztes gólja
Fotó: AFP/Daniel Roland

A 115. percben ugyanis a portugálok 41 éves védője, Pepe vesztett labdát utolsó emberként, Sesko így egyedül törhetett kapura, azonban a ziccerét Diogo Costa lábbal védeni tudta, így a portugál kapus lett a hős, aki aztán a tizenegyespárbajban háromszor is védeni tudott. Ennyin múlik, hogy kiből lesz hős! Ha Sesko belövi a ziccerét, a torna legnagyobb meglepetését okozhatta volna. 

Az Európa-bajnokság legnevetségesebb öngólja

Az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Portugália-Törökország mérkőzés 28. percében a törökök egy egészen elképesztő öngólt hoztak össze. Joao Cancelo ugratta ki sikertelenül Cristiano Ronaldót, a labda pedig Samet Akaydin birtokába került. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Turkey v Portugal
A törökök a torna legviccesebb öngólját hozták össze
Fotó: AFP/Franck Fife

A török hátvéd haza akarta adni a labdát, ám nem nézett fel, így nem látta, hogy Altay Bayindir kapus nem a kapujában helyezkedik. Akaydin passza így a saját kapujában kötött ki, a visszafutó kapus egy másik védővel egyetemben még kétségbeesetten próbált menteni, de ez már egyiküknek sem sikerült.

Luis Suárezt másolta a horvát szurkolónő

A rendőrség nyomozást indított egy horvát nő után, aki brutálisan megharapta az egyik szurkolótársát, hogy megszerezze Luka Ivanusecnek a mezét. A bizarr incidens a horvát válogatott utolsó Eb-csoportmeccse, az Olaszország elleni 1-1-es döntetlent követően történt. A horvát válogatott szurkolója, a 20 éves Lenard Barisic állítása szerint a meccs után Luka Ivanusec mezét dobták be a tömegbe, a dresszért három másik drukkerrel kellett megharcolnia, holott a mezt kifejezetten neki szánták. 

Ekkor az egyik horvát szurkolónő durván megharapta Barisic vállát, akit arra kényszerített, hogy azonnal adja át neki a nemzeti csapat játékosának mezét.

A megharapott drukkernek kórházba kellett mennie a döbbenetes eset után, a rendőrség pedig már rablás miatt indított nyomozást, ugyanis az agresszív szurkoló ellopta Barisictól a mezt. A horvát válogatott játékosa, Ivanusec azóta üzent a balszerencsés fiúnak, akinek megígérte, hogy mindenképpen eljuttat majd számára egy aláírt mezt.

A német orvosok szerencsétlenkedése

A magyar labdarúgó-válogatott az utolsó csoportmeccsén Skócia ellen lépett pályára a németországi Európa-bajnokságon. A második félidő közepén egy, a skót tizenhatoson belül történő ütközés következtében Varga Barnabás a földre került, és a teljes csapat azonnal segítséget kért az orvosi stábtól, jelezve, hogy nagy a baj. Ám a német orvosok rendkívül lassan érkeztek a pályára, majd miután Varga magához tért, a hordágyat sem akarták a pályára tolni, hanem helyettük Szoboszlai Dominiknek kellett ezt megtennie.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Varga Barnabás sérülése után Szoboszlainak kellett megsürgetnie a mentősöket
Fotó: AFP/Damien Meyer

Helyszíni jelentések szerint mire a hordágyon végül letolták a pályáról, Varga Barnabás magához tért, és kommunikálni is tudott, így szállították kórházba a Ferencváros támadóját. Varga Barnabás arcában több csont is eltört a mérkőzésen történt ütközés során, továbbá agyrázkódást is szenvedett. 

A Fradi támadója másnap sikeres műtéten esett át, szerencsére nem szenvedett maradandó károsodást, azonban a történetben elképesztő az UEFA kommunikációja. 

Az európai szövetség a meccs után azt írta, hogy a koordináció a helyszínen lévő egészségügyi személyzet minden tagja között profi volt, minden orvosi folyamat a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Nem volt késés a játékos kezelésében és ápolásában. 

Ezzel szemben többen - köztük a magyar csapatkapitány, Szoboszlai Dominik - is kritikát fogalmaztak meg, nem értették, hogy a mentősök miért nem rohantak be azonnal a pályára, és miért nem hozták be gyorsan a hordágyat.

Hazazavarták a világ egyik legjobbnak mondott bíróját

Az UEFA az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszára megritkította a játékvezetők stábját, és két meccs után hazaküldte a magyar-német meccsen óriást hibázó holland Danny Makkelie-t. Mint ismert, a csoportkör második fordulójában rendezett stuttgarti mérkőzés 22. percében Jamal Musiala gólja előtt Ilkay Gündogan egyértelműen fellökte a magyar csapat ötösén Willi Orbánt, Makkelie azonban nem ítélt szabadrúgást kifelé, tovább engedte az akciót, a németek támadója pedig Gulácsi Péter kapujába bombázott. 

Euro 2024: Germany - Hungary
Danny Makkelie borzalmasan bíráskodott a német-magyar meccsen
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A holland játékvezetőre a horvátok is haragszanak, ők azt kérték számon rajta, hogy miért hosszabbított 8 percet az olaszok elleni utolsó csoportmeccsükön, amikor Mattia Zaccagni 98. percben lőtt egyenlítő gólja a horvátok kiesését jelentette. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről