Vágólapra másolva!
A Puskás Akadémia az olaszországi döntetlen után hazai pályán 1-1-re végzett a Fiorentina ellen a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének playoffkörében, majd büntetőpárbaj után a firenzei együttes nyerte meg a párharcot. Az egész meccsen kiválóan, a hajrában kettős emberelőnyben is játszó felcsúti csapat ezzel nem jutott fel az európai kupasorozat főtáblájára.

Hornyák Zsolt együttese egy héttel ezelőtt nagyon meglepte a legutóbbi két Konferencia-liga-kiírásban döntős Fiorentina csapatát, hiszen Olaszországban hamar kétgólos előnyre tett szert a Puskás Akadémia. A firenzeiek ugyan a második félidőben fordítottak, a slusszpoén a felcsútiaké volt, így a visszavágót 3-3-as állásról várták a csapatok. Az OTP Bank Ligát hibátlan mérleggel vezető, hétvégi bajnoki meccsét halasztó Puskás Akadémia a története legnagyobb európai sikeréért, a Serie A-ban két fordulót követően még nyeretlen Fiorentina pedig a selejtezők legnagyobb meglepetésének elkerüléséért lépett pályára a Kl-playoffkör második meccsén. Már az odavágót követő órákban, pénteken elfogytak a belépők a főtábláért zajló mérkőzésre, így hamar eldőlt, hogy tele lesznek a Pancho Aréna lelátói. A hazaiak tulajdonképpen tele is lettek, a jó néhány tucatnyi olasz drukker pedig már órákkal a találkozó előtt a stadiont csodálta kívülről.

Puskás Akadémia, Fiorentina, UEFA Konferencia-liga, rájátszás, playoff, selejtező, visszavágó, Pancho Aréna, Felcsút, 2024.08.29.
A Fiorentina-szurkolók sem gondolták, hogy egy firenzei döntetlen után utazhatnak a Puskás Akadémia otthonába a Konferencia-liga-selejtező visszavágójára
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Puskás Akadémia edzője megígérte, nem csak védekezni fognak a Fiorentina ellen – így is lett

Hornyák Zsolt már a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, semmiképpen sem a védekezésen lesz a hangsúly, hanem a támadófutballon, a letámadáson. Ennek megfelelően a vezetőedző egy módosítást hajtott végre Firenzéhez képest: a védő Brandon Ormonde-Ottewill helyett a csatár Jonathan Levi kezdett. Így a Puskás Akadémia vezetőedzője csütörtökön az alábbi tizenegy játékosnak, köztük több csatárnak szavazott bizalmat a kezdőben: Pécsi Ármin – Quentin Maceiras, Wojciech Golla, Patrizio Stronati, Nagy Zsolt – Jakub Plsek, Artem Favorov, Urho Nissila – Mikael Soisalo, Jakov Puljic, Jonathan Levi. A vendégeknél Raffaele Palladino vezetőedző hat helyen is változtatott a múlt heti kezdőjéhez képest, de a védelem és a kapus (David De Gea) változatlan maradt.

Puskás Akadémia, Fiorentina, UEFA Konferencia-liga, rájátszás, playoff, selejtező, visszavágó, Pancho Aréna, Felcsút, 2024.08.29.
A Puskás Akadémia felcsúti kezdője
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi szövetségi kapitány is a nézőtérről láthatta, ahogyan ilyen előzmények után a mérkőzés elején mindkét csapat bátor támadásépítésekkel, labdavesztés esetén pedig letámadásokkal próbálkozott. A felcsútiak az első tíz perc végén két lövéssel is veszélyeztettek, előbb egy közeli szabadrúgás mellépattant, majd Plsek lövését hárította De Gea a meccs első, kaput eltaláló próbálkozásánál. A folytatásban is inkább a Fiorentina kapuja előtt adódtak lehetőségek, 

egyre többet birtokolta a labdát a Puskás Akadémia, míg a vendégek elvétve tudták kihozni a labdát a saját térfelükről. 

A 20. perc elején ezt megtették, és akkor történt az addigi legveszélyesebb firenzei helyzet, de Moise Kean keresztbe passzolt labdája elgurult a kapufa és a középen érkezők lábai között.

David De Gea
Sok dolga akadt David De Geának, a számos bravúrjával ő volt a meccs egyik legjobbja
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első játékrész hajrájához közeledve ismét kiegyenlítettebb játék folyt, mindkét együttesnek voltak ígéretesebb támadásai, de kapura lövést egyik oldalon sem láthattak a nézők. Egészen a 40. percig. Ekkor egy látványos Puskás Akadémia-támadás végén 

Puljic elé került a jobb oldali beadás, ám a közeli kísérletét nagy bravúrral ütötte szögletre De Gea.

Az utolsó percek is a hazaiaké voltak, és az első félidőt kaput eltaláló lövés nélkül záró Fiorentina örülhetett inkább annak, hogy 0-0-s állással mentek pihenőre a felek.

Hatalmas küzdés és remek játék jellemezte a Puskás Akadémiát az első félidőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidő eseményei

A szünet után is folytatódott a felcsúti mezőnyfölény, méghozzá helyzetekkel: 

Golla fejese a 49. percben a kapufát is érintette, majd két perccel később Plsek próbálkozása után a hihetetlen reflexmozdulatot bemutató De Geáról pattant a felsőlécre a labda.

Nem lehetett vitás, hogy veszélyesebb volt a Puskás Akadémia a második félidő elején is
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem volt meglepő, hogy ezek után Palladino hamar hármas cserét eszközölt a firenzei csapaton. Ez valamelyest megtette a dolgát, mert a Fiorentina kiszabadult a nyomás alól, az 55. percben Pécsi Árminnak be is kellett mutatnia az első védését a mérkőzés során. Csak ez az oka, hogy nem lehetett mondani, hogy a semmiből szereztek vezetést a vendégek az 59. percben: 

Kean harcolt meg sikeresen Gollával egy előrefejelt labdánál, majd a Juventustól igazolt csatár a kapura vezette azt, és 17 méterről a jobb alsó sarokba bombázott.

Hornyák Zsolt
Hornyák Zsolt bosszankodhatott a váratlanul kapott gól miatt
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő tíz perc gyakorlatilag eseménytelenül telt, ezért aztán Hornyák Zsolt a félidő felénél Komáromi Györgyöt és Lamin Colley-t is a pályára küldte. Ezek a cserék valamelyest segítettek a Puskás Akadémia támadásain, de sokat állt is a játék, és a Fiorentina sem adta át már annyira a területeket. Sőt, a firenzeiek a 77. percben el is dönthették volna a továbbjutás sorsát, de a hosszú oldali kapufánál érkező Dodo talán maga sem érti, hogyan nem találta el az üresen maradt kaput – igaz, utólag lest jelzett az asszisztens. 

A hajrára Szolnoki Roland, majd Vékony Bence is beállt, de a felcsútiak rutinos és fiatal játékosa sem tudott azon segíteni, hogy a Puskás Akadémia-támadások befejezései pontosabbak legyenek. A Fiorentina leginkább az időt húzta, de azt eredményesen tette az ötperces ráadás nagy részében is. Ám 

a 94. percben jött a dráma: Luca Ranieri piros lapot érően lerántotta a tizenhatoson belül Colley-t, így büntetőhöz jutott a magyar csapat! A labdához Nagy Zsolt állt oda, aki magabiztosan értékesítette a tizenegyest, ezzel kiharcolta a hosszabbítást!

NagyZsolt, Nagy Zsolt
Nagy Zsolt büntetőből egyenlített
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez történt a hosszabbításban

Emberelőnyben, és lélektani előnyben kezdhette tehát meg a kétszer tizenöt perces ráadást a Puskás Akadémia. Ennek megfelelően folytatódott a felcsúti nyomás, és 

a 97. percben egy újabb piros lapot sikerült kiharcolnia Colley-nak: 

17 méterre a firenzei kaputól Pietro Comuzzo szabálytalankodott vele szemben, az olasz játékos pedig ezért megkapta a második sárga lapját. Jöhettek ezek után ismét David De Gea pillanatai: Favorov szabadrúgásánál, majd a kipattanó után is nagyot védett a spanyol világklasszis. 

A meccs korábbi szakaszaihoz képest a csapatok közötti kétembernyi különbség a folytatásban nem érződött egyértelműen a pályán. Az addig jellemző Puskás Akadémia-mezőnyfölény azonban továbbra is jelen volt, az időt sokszor húzó firenzeiek nem sokáig tudták megtartani a labdát, különösen nem a hazaiak térfelén. A felcsúti játékosok viszont érezhetően fáradtak, így aztán De Gea kapuja előtt sem voltak annyira élesek – következhettek tehát a tizenegyesek.

David De Gea a hosszabbításban is megmutatta a képességeit
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Büntetőpárbaj döntött a Kl-főtáblára jutásról

A Puskás Akadémia kezdte lőni a tizenegyeseket a párbajban, a firenzei szurkolók szirénázása ellenére Komáromi középre bebombázta az első büntetőjét (1-0). Szinte pontosan ugyanígy tett Rolando Mandragora, aki szintén nem hibázott (1-1). A második felcsúti lövő, Favorov a kapu jobb oldalába lőtt (2-1), Christian Kouamé pedig a bal oldalt választotta (2-2). A harmadik párban Golla magabiztosan gurított a bal alsó sarokba (3-2), és ugyanazt a sarkot célozta meg Andrea Colpani – eredményesen (3-3). 

A negyedik párosban született meg az első (és mint kiderült, egyetlen) hiba: Szolnoki büntetőjét kiütötte De Gea. 

Amir Richardson ugyanakkor a továbbjutás küszöbére lőtte a Fiorentinát (3-4). Nagy Zsolt kezébe került a labda, a magyar válogatott játékos ezúttal a másik (bal) sarkot választotta, mint a rendes játékidő végén, de nagyon jól tette (4-4). A csapatkapitány Cristiano Biraghi viszont egy pontos lövéssel lezárta a büntetőpárbajt (4-5).

A firenzei együttes ezzel megnyerte a párharcot, és feljutott a Kl-főtáblára, míg a Puskás Akadémia hősies teljesítménnyel búcsúzott a nemzetközi porondtól.

Konferencia-liga, selejtező, 4. forduló (playoff), visszavágó

Puskás Akadémia FC – ACF Fiorentina (olasz) 1-1 (0-0) – tizenegyesekkel 4-5
Pancho Aréna, 3528 néző, v.: António Nobre (portugál)
gól: Nagy Zs. (90+7.), illetve Kean (59.)
piros lap: Ranieri (90+4.), Comuzzo (97.)

  • Továbbjutott: a Fiorentina, 4-4-es összesítéssel, tizenegyespárbaj után.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!