Vágólapra másolva!
Az NB II-ben szereplő Vasas az előző szezonban lemaradt a feljutást érő a második helyről. Gera Zoltán, a 97-szeres válogatott focista ennek ellenére folytathatta a megkezdett munkát Angyalföldön, azonban egy kínos vereséget követően már a negyedik forduló után kirúgták. A Vasasnál minden feltétel adott a jó szereplésre, ennek ellenére az eredmények inkább egy focipoklot tükröznek, ahol folyamatosan megégetik magukat az edzők és a játékosok is. A Vasas szereplése kapcsán megkerestük Váczi Zoltánt, a klub legendás játékosát, aki elárulta, hogy mostanában kedve sincs nézni a Vasas meccseit, és elmondta a véleményét arról is, kinek kellene kimenekítenie a Vasast a másodosztályú focipokolból.

Az NB II-re mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy unalmas lenne. Most már Gera Zoltán is jól tuda ezt. A labdarúgó Merkantil Bank Ligában ugyan még csak öt forduló telt el, de már annyi minden történt, ami más bajnokságokban hónapok alatt zajlik le. A második forduló után, két vereséget követően lemondott Feczkó Tamás, az előző szezonban még NB I-es Kisvárda edzője. Augusztus 15-én tulajdonosváltás történt Magyarország egyik legpatinásabb klubjánál, a Budapest Honvédnél, a bejelentés után pár perccel pedig már hivatalos volt az is, hogy kirúgták Csertői Aurélt, a kispesti csapat vezetőedzőjét. Az NB II 4. fordulójának is komoly következményei voltak, ugyanis a 2023-ban a Magyar Kupa-döntőig jutó Budafok hazai pályán kapott egy ötöst a Kazincbarcikától, a meccs után pedig a vesztes csapat edzője, Dajka László jelentette be a lemondását. 

Gera Zoltán
Gera Zoltán megégette magát az angyalföldi focipokolban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gera Zoltán váratlan kirúgása

Azonban a forduló bombameglepetését a zárómeccs szolgáltatta, melyen az újonc Tatabánya 1-0-ra legyőzte a Vasast az Illovszky Rudolf Stadionban. "Az ellenfelünk ma alázatból fölénk nőtt, ezen változtatnunk kell, és ez nemcsak a játékosokra, hanem ránk is vonatkozik. Jó tanulólecke volt”

 – értékelt az elveszített találkozó után Gera Zoltán, a Vasas edzője. 

Gera nyilatkozata után sokan azt találgatták, mire célozhatott a korábbi 97-szeres válogatott focista, amikor az alázatot említette, bővebben azonban már nem volt lehetősége kifejteni a gondolatait, ugyanis másfél nappal a meccs után kirúgták Angyalföldről a legendás focistát. 

Gera a játékospályafutása befejezése után a Ferencváros és a magyar válogatott szakmai stábját erősítette, Marco Rossival és Szergej Rebrovval is együtt dolgozott. 2019 júniusában nevezték ki az U21-es válogatott élére, azonban az irányításával 35 meccsből csak 13 találkozót tudott megnyerni a magyar csapat. A szurkolók bíztak benne (és talán még mindig bíznak), hogy az utóbbi 20 év legjobb magyar focistája edzőként is komoly sikereket érhet el, így sokan izgatottak voltak, amikor Gerát februárban kinevezték a Vasas élére azzal a nem titkolt céllal, hogy juttassa fel a csapatot az NB I-be. 

A történet azóta ismert: a Vasas elveszítette a Győrrel szemben a feljutásért vívott harcot, de talán nem is ez a lényeg, hanem inkább az, hogy Gerát ki sem kellett volna nevezni a Vasas élére, és pont ez mutatja meg, mekkora káosz uralkodik Angyalföldön. 

Új korszak Angyalföldön

2019 decemberében jelentették be, hogy a Jámbor János érdekeltségébe tartozó Pannonbau Kft. 99%-os tulajdonrészét a sikeres vállalkozó Nagy György (79%) és Nagy Miklós, a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa és ügyvezető igazgatója (20%) vásárolták meg, míg a további 1% változatlanul az anyaegyesületnél marad. A tulajdonosváltással egy időben a Vasas Futball Kft. taggyűlése Nagy Miklóst választotta meg a Vasas FC ügyvezető igazgatójának.

Az új tulajdonosi kör érkezésekor a Vasas a feljutásért harcolt az NB II-ben, azonban beütött a koronavírus-járvány, a folyamatos megbetegedések és halasztások miatt pedig az MLSZ 2020 májusában, a 28. forduló után befejezettnek nyilvánította a bajnokságot. A Vasas ekkor remek szériában volt, de csak a harmadik helyen állt, így a második Budafok és a bajnok MTK jutott fel az élvonalba. 

Nagy Miklós irányítja a Vasas futballcsapatát
Fotó: Polyák Attila - Origo

Nyáron aztán a Vasas újult erővel futott neki feljutásért vívott harcnak, és olyan futballisták érkezését jelentette be, mint az NB I gólkirálya, Radó András, a Mezőkövesd egyik legjobbja, Pekár László, vagy az Újpest korábbi csapatkapitánya, Litauszki Róbert.

Egy játékos nem az NB II-t látja, hanem az idén 109 éves klubot, a hagyományokat és azokat az elképzeléseket, amelyeket képviselünk. Persze, a biztos anyagi háttér nélkül ez nem működhetne, fontos a stabilitás is, de nem ez a mérvadó. Minden játékos más, így az élethelyzetektől függően vannak egyéni prioritások is, ami viszont még mindenképpen mellettünk szólhat, hogy nem egy-két szezonban gondolkozunk, Radó Andrással, vagy éppen Feczesin Róberttel is négy éves szerződést kötöttünk”

 – nyilatkozta Nagy Miklós sportigazgató egy korábbi Origónak adott interjúban, mellette pedig hangsúlyozta, hogy a külvilág számára nyilván az a látványos, ha egy nagynevű játékost igazol a Vasas, de nem látják, hogy micsoda munka folyik a háttérben.

Utóbbi kijelentéssel nem lehet vitatkozni, azonban a számok azt mutatják, hogy a Vasasnál óriási kapkodás van és nincs megfelelő koncepció. 

Érthetetlen edzőkeringő

Elég csak felsoroni azokat a neveket, akik 2020 óta a Vasas kispadján ültek:

  • Bene Ferenc
  • Tóth András
  • Schindler Szabolcs
  • Kuttor Attila
  • Kondás Elemér
  • Desits Szilárd
  • Gera Zoltán


A 2020/21-es szezont Bene Ferenc irányításával kezdte a Vasast, azonban a hatodik forduló után kirúgták az edzőt, mivel a megszerezhető 18 pontból csak 9-et szerzett meg a csapatával. A helyét ideiglenesen a másodedzője, a klublegenda Tóth András vette át a kispadon. Szeptemberben aztán kinevezték a klub korábbi játékosát, Schindler Szabolcsot, aki a szezont a Békéscsaba edzőjeként kezdte – hét veretlen meccsel – majd a 8. fordulóban már a Vasas csapatát irányította.

Az angyalföldiek végül 78 pontot szerzetek a bajnokságban, pontosan annyit mint a Gyirmót, amely tavasszal 17 meccsen keresztül nem talált legyőzőre. Az egymás elleni összevetésből végül Csertői Aurél együttese jött ki jobban, így a Vasas lemaradt a feljutásról, Schindlert pedig kirúgták, miközben meglátása szerint ő volt az NB II legjobb edzője. 

81 pontot szereztem az idényben, amivel edzőként én nyertem meg az NB II-t, de ez nem jelent semmit, mert rossz volt a leosztás, hiszen én a Békéscsabával kezdtem az őszi szezont”

 – mondta Schindler, aki jelenleg az NB II-es Ajka vezetőedzője. 

Schindler Szabolcs közel állt a feljutáshoz a Vasassal
Fotó: vasasfc.hu

A 2021/22-es szezont Kuttor Attila vezetésével kezdte meg a Vasas, a csapat pedig időközben olyan korábbi válogatott játékosokkal erősödött, mint Berecz Zsombor vagy Pátkai Máté. A feltuningolt piros-kékek végül magabiztosan megnyerték a bajnokságot és négy év után visszajutottak az élvonalba. 

Az OTP Bank Ligában azonban rosszul kezdett a Vasas, és hét nyeretlen meccs után kirúgták Kuttor Attilát, a helyét pedig az Kondás Elemér vette át, aki a mai napig az utolsó magyar edző, aki bajnokságot tudott nyerni az NB I-ben. 

A korábbi debreceni sikeredző és a játékosok között azonban nem működött a kémia, tavasszal aztán egy 9 meccses nyeretlenségi sorozat után Kondás Elemértől is elköszöntek, mert Nagy Miklós sportigazgató szerint a Magyar Kupa-kiesés után Kondás elveszítette az öltözőt.

Kondás kirúgása után került képbe a másodedző Desits Szilárd, akinek tulajdonképpen az volt a feladata, hogy becsületesen lehozza a szezon hátralévő részét, ugyanis az utolsó helyen álló Vasasnak ekkor már kilenc pontos hátránya volt a bennmaradásért küzdő Fehérvár mögött. A Vasas végül úgy esett ki az élvonalból 2023-ban, hogy mindössze négy meccset tudott nyerni az OTP Bank Ligában. 

Tavaly nyáron aztán megerősítették a posztján Desits Szilárdot, akinek újra fel kellett juttatnia a Vasast az élvonalba. A szezon döcögősen kezdődött, de aztán elkezdtek jönni az eredmények – még ha a játék sokszor akadozott is. 

Február végén aztán a semmiből jött a hír, hogy kirúgták Desitset, akivel a Vasas éppen benne volt egy 11 meccses veretlenségi sorozatban, nem mellesleg a 22. fordulót követően egy pont volt a lemaradása a feljutó helyen álló Győrhöz képest. 

A történet folytatása ismert már. Desitset a klubedzőként nullkilométeres Gera Zoltán váltotta, aki nem tudta feljuttatni a Vasast az NB II-be, és mindössze 17 meccset élt meg az angyalföldi kis padon. 

Desits Szilárd vezetésével is feljuthatott volna a Vasas
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Gera Zoltán bukásának nyáron már voltak előjelei. Erről a csapat korábbi erőnléti edzője, Ferenczi István beszélt egy interjúban. Ferenczi elárulta, hogy a játékosok fizikai szintje drasztikusan visszaesett Gera kinevezése után, ez pedig nemcsak a számokban, hanem az eredményességben is érzékelhető volt. A Vasas korábbi erőnléti edzője azt is elmondta, hogy a tavaszi szezon második felében sok játékos jelezte, kevesli az edzésmunkát, de a szakmai stábnak nem tűnt fel, hogy többen maguktól, mindennemű szakmai tapasztalat nélkül próbáltak meg konditeremben visszaszerezni valamit a fizikai állóképességükből. 

A szakmai vita végül addig fajult Gera Zoltán és Ferenczi István között, hogy utóbbinak távozni kellett az első csapat mellől, és az NB III-as együttesénél kapott feladatot. 

Gera után az új edző is könnyen megbukhat

A Vasas tehát az elmúlt négy és fél évben hét edzőt alkalmazott, a leghosszabb időt Kuttor Attila töltötte a kispadon, akinek 48 mérkőzés jutott. Ő volt az, aki 2022-ben visszajuttatta az NB I-be az angyalföldi csapatot. Rajta kívül Bene Ferenc, Tóth András, Schindler Szabolcs, Kondás Elemér, Desits Szilárd és Gera Zoltán próbálkozott a nagy múltú klub ázsiójának helyreállításával, de mind hiába. A hét edző közül egyedül Kuttor volt az, aki legalább egy évet megélt a Vasas kispadján.

A Vasasnál uralkodó állapotokról megkérdeztük a klub legendás játékosát, a korábbi közönségkedvenc Váczi Zoltánt, aki felidézte, hogy Illovszky Rudolf idejében még teljesen teljesen másként mentek a dolgok. 

„Mindig azt mondta, hogy megvan a csapat, egy embert igazolok posztra. Az a legfontosabb, hogy a csapat megtartsa az értékeit. Ezek korábban megvoltak a Vasasban, de most sok kiégett játékost igazoltak. 

Nem baj az, ha egy játékos rutinos, csak legyen benne kraft. Viszont, akiket igazoltak, azokban már nem volt. Az egész úgy tűnik, mintha a Vasas lenne a magyar labdarúgás játékos és edzőtemetője”

 – mondta az Origónak Váczi Zoltán, aki 1996-ban Békéscsabáról igazolt a Vasasba. 

Váczi Zoltán, a Vasas legendás játékosa
Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az angyalföldi csapat az utóbbi években komoly NB I-es múlttal rendelkező focistákat igazolt a feljutás elérésének érdekében. A kérdés csak az, hogy mi motivál egy első osztályú játékost arra, hogy az NB II-be igazoljon. 

„Csak a pénz, mert az NB II szakmailag más szint, de tudjuk, hogy a Vasasnál NB I-es szintű fizetéseket kapnak a játékosok” – folytatta Váczi, aki 1998-ban bronzérmes lett a Vasassal. 

„Amíg én a Vasasban futballoztam, sosem tapasztaltam olyan fejetlenséget, ami most a klubnál van. 

Rengeteg edző megfordult a csapatnál az utóbbi időben, és mindegyiküket kirúgták. Leigazoltak vagy ötven játékost, de látszik, hogy a vezetőknek nincs elképzelésük arról, hogy merre kéne indulni. Az elején még jó volt, hogy igazoltak két-három idősebb focistát, de közben a tehetséges akadémistákat jobbra-balra kölcsönadogatták.

Ott van például Sztojka Dominik, aki folyamatosan rugdosta a gólokat az utánpótlás válogatottakban, de az NB II-ben alig kapott lehetőséget. Kellenek a rutinos focisták, de a fiatalok adják az erőt és a futómennyiséget. Az elmúlt öt-hat évben nem lehet semmi tudatosságot felfedezni” – mondta a kétszeres magyar válogatott támadó, akit nem lepett meg Gera Zoltán menesztése sem. 

„Geránál nem láttam semmi taktikát, de persze az időt sem adták meg neki, hogy a csapat összeérjen. Ha rúgtak egy gólt, beálltak védekezni a tizenhatosuk elé. Aztán amikor egyenlített az ellenfél, már nem tudtak újra váltani. Mi annak idején ha rúgtunk egy gólt, mentünk előre a következőért. A játékosokban sem látom, hogy nagyon szeretnének futballozni” – folytatta a legendás támadó, aki 1998-ban 17 góllal második lett a góllövőlistán. 

Váczi Zoltán a Vasas legendás edzője, Illovszky Rudolf mellett az alsó sorban
Fotó: Nemzeti Sport/Mediaworks Hungary Zrt./Török Attila

Gera Zoltán kirúgása után a csapatot a Vasas korábbi focistája, László András vette át ideiglenesen, de Váczi Zoltán szerint rutinos, nagy nevű edző lesz kinevezve a csapat élére. 

„Szerintem Pintér Attila vagy Bódog Tamás lesz a befutó. 

Bármelyikük kerül oda, meg kell küzdeniük Nagy Miklóssal, mert jelenleg ő a Vasas rákfenéje. Ő egy informatikus, aki azt hiszi, hogy ért a futballhoz és már sportigazgatónak is képzeli magát. Meg is van a gyümölcse. Egyre kevesebb a Vasas-szurkoló, pedig sokan imádják ezt a klubot, de már én sem nézem a csapatot a tv-ben. 

Első körben mindenképpen rendet kéne tenni a klub környékén. Kellene egy keménykezű edző, aki rendesen leedzi a csapatot, mellé pedig ki kell találnia egy olyan taktikát, amit meg tudnak valósítani a játékosok. Meg kell nézni, mire alkalmasak a játékosok, és olyan taktikát kell kialakítani” – mondta Váczi Zoltán, aki támogatná Bódog Tamás kinevezését, de komoly reményeket nem fűzne a munkájához. 

Bódog Tamás kint volt, Németországban profiskodott. Kemény edző, aki játékosként megszokta, hogy teljesítenie kell és ezt várja edzőként is. Azonban könnyen csapdába eshet, mert ez Magyarország. Ha Gera Zoltánt meg lehetett buktatni, akkor őt is meg lehet. 

Láthattuk, hogy Gerának is elég volt egy rossz eredmény” – tette hozzá Váczi Zoltán, aki 1996 és 1999 között volt a Vasas legjobb futballistája, valamint 2002-ben még 11 meccs erejéig futballozott az angyalföldi csapatban.

Bódog Tamás esélyes az angyalföldi kispadra
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Vasas idei szezonban mutatott játéka korántsem diadalmenet, azonban a csapat hét forduló után így is a hetedik helyen áll és csak három pont a lemaradása a feljutást érő helyen álló Gyirmót mögött, így temetni még korai lenne az angyalföldi gárdát. A sikerhez azonban a vezetőség elsődleges feladata az lenne, hogy kijelölje a megfelelő irányt, ehhez pedig találjon egy edzőt, akit esetleg egy évnél is többet eltölthet a Vasas kispadján. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!