Önkéntes nők százai hagyták ott az olimpiai szervezőket, mert az igazgató becsmérlően beszélt a nőkről

Horizontal
Josiro Mori meggondolatlan kijelentése hatalmas botrányt robbantott ki Japánban
Vágólapra másolva!
Nem elég, hogy a koronavírus-járvány miatt teljes a bizonytalanság a tokiói olimpiával kapcsolatban, még a szervező bizottság 83 éves elnöke, Josiro Mori nőket becsmérlő kijelentése is botrányt okozott. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság először a nincs itt semmi látnivaló jegyében nem foglalkozott az esettel, majd öt nappal később mégis rájött, hogy el kellene kezdeni tüzet oltania.

Az Origo is beszámolt arról a botrányról, amely a minap robbant ki Japánban, amikor az olimpia szervezőbizottságának 83 éves elnöke, Josiro Mori a következőket mondta:

idézi Morit az Asahi nevű japán lap, amit csak tovább tetézett az igazgatótanács öt női tagjának címzett "jól tudják, hogy hol van a helyük" kijelentéssel.

Josiro Mori meggondolatlan kijelentése hatalmas botrányt robbantott ki Japánban Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Egy 2019-es döntés értelmében az igazgatótanácsban legalább 40 százalékos arányban kellene, hogy képviseljék magukat a nők, ehhez képest a 24 fő közül csupán öten vannak, ami alig több 20 százaléknál. Mori megjegyzései akkor hangzottak el, amikor arról volt szó, hogy két újabb nő csatlakozna (vagy ülne be férfiak helyére, ez nem derül ki pontosan) a tanácsba.

A BBC arról írt, hogy bár Mori bocsánatkérésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság öt napja az ügyet lezártnak tekintette, most mégis újra elő kellett venni a témát.

Mori meggondolatlan kijelentése után ugyanis önkéntes nők százai (eddig 440-en) hagyták ott a szervezőket Japánban.

Ezt már a NOB sem hagyhatta szó nélkül: "Mori úr megjegyzéseit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tartja megfelelőnek. A NOB megerősíti elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség mellett. Az olimpiai mozgalom vezetőjeként elkötelezettek vagyunk missziónk mellett, hogy ösztönözzük és támogassuk a nők népszerűsítését a sportban, amint azt az olimpiai charta is kimond."

Az olimpiai szervező bizottság japán női alkalmazottjai fehér ruhában tiltakoznak Josiro Mori nőket becsmérlő kijelentése ellen Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masanori Genko

A BBC megjegyzi, hogy a NOB elkésett reakciója sem segít ezen a rendkívül kínos ügyön. Japánban attól tartanak, hogy a helyi szponzorok is visszalépnek az olimpiai támogatásoktól, amely hatalmas károkat okozhat. Az olimpiai szervező bizottság péntekre rendkívüli ülést hívott össze, hogy elemezze és megvitassa a kialakult helyzetet.

Mori szavai óriási balhét robbantottak ki Japánban, ahol amúgy is állandó téma a nemek közötti egyenlőség rossz helyzete. Sokan úgy vélik, hogy Mori megjegyzései miatt azonnal le kellene mondania a szervező bizottság vezetőjének.

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a lemondás még nehezebbé tenné az ezer sebből vérző olimpia további szervezését.

BBC

Mindent egy helyen az Eb-ről