Paralimpiai részvételhez segítené bosnyák hercegnőjét az egykori NATO-katona

Vágólapra másolva!
Egy brit üzletember, Vic Ferguson arra tette fel életét, hogy az 1992-95 közötti boszniai háború túlélőit segítse, és beteljesítse a fogyatékkal élő sportolók olimpiai álmait. Az általa csak bosnyák hercegnőként emlegetett Hurmija Mujic tizenhét évvel a tragédiája után ott lehet a londoni paralimpián.
Vágólapra másolva!

Ferguson NATO-katonaként 1995-ben járt a bosnyák fővárosban, és olyan nem kormányzati szervezetet hozott létre, amely óvodákat támogatott, orvosi eszközöket szállított és a súlyos sebesültek kimentésében segédkezett.

Elmondása szerint megérintette a gyermekek sorsa, főleg, miután találkozott az akkor 11 éves Hurmija Mujiccsal, akinek gerincét egy aknavető repesze sebesítette meg Srebrenicában. A támadás során a lebénult lány apja, két fiútestvére és két nagybátyja meghalt.

Hurmiját a helyi kórházból Nagy-Britanniába vitette, és mindent elkövetett a gyógyulása érdekében. Tizenhét évvel a tragédia után a 28 éves lány az olimpiáról álmodik, és reális esélye van, hogy bekerülve a bosnyákok atlétikai keretébe a kerekesszékesek között gerelyhajításban, súlylökésben és diszkoszvetésben induljon a paralimpián.

Amikor Ferguson megismerte a bosnyák sportoló tervét, december végén meglátogatta a Mujic család túlélő tagjait, és újfent felajánlotta segítségét. "Úgy döntöttem, segítek a szarajevói embereken, különösen az én kis bosnyák hercegnőmön, Hurmiján" - idézte az Ilkley Gazette.

A bosnyák sportolók közül eddig Dzevad Pandzic és Dzenita Klico kvalifikálta magát a paralimpiára (ők már Pekingben is ott voltak 2008-ban), de Damir Muratovic és Hurmija is esélyes erre.

"Hurmija tavaly három aranyat szerzett Szarajevóban, így biztosan ott lesz a nyári, hollandiai Európa-bajnokságon" - mondta Ferguson. Az üzletember most azért küzd, hogy a négy sportoló néhány hónapot Yorkshire modern sportlétesítményeiben készülhessen.

Számos szponzort már maga mellé állított, három hónapra szállodai szobákat foglalt, Ilkley város néhány családja is jelezte, szívesen vendégül látják Mujicékat, de a Guardian szerint még 15 ezer angol font hiányzik, hogy megvalósítsa a tervét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről