Vágólapra másolva!

Profin működik a Hobbiteniszezők Bizottsága

A Hobbiteniszezők Bizottságának köszönhetően egyre több és egyre komolyabb versenyeken mérhetik össze tudásukat a hazai hobbisták.

A versenytenisz nézői közül aktívan űzik ezt a sportot. Hazánkban is több ezren ragadnak rendszeresen ütőt, s játszanak barátságos mérkőzéseket.



A magyar hobbitenisz-mozgalom egyedülálló jelenség a világon. Külföldön nincs hagyománya a külön amatőrökre szakosodott egyesületeknek, ám ez nem jelenti azt, hogy ott ne játszhatnának komoly mérkőzéseket az amatőrök. Csupán a rendszer más; míg Magyarországon csak a profiknak volt hivatalos versenyzési lehetőségük, addig külföldön a lépcsőzetes rendszerben mindenki megtalálhatta a tudásának megfelelő kihívásokat. Nem meglepő tehát, hogy a hazai mozgalom a '80-as évek végén azzal a szándékkal jött létre, hogy minél több versenyzési lehetőséget biztosítson azoknak, akik csupán kedvtelésből teniszeznek. A játékosok szeme előtt mindig is a nagy nemzetközi tornák álomképe lebeg, s a bizottság ezt az álmot próbálja valóra váltani, úgy tűnik sikerrel. A szervezőket sokszor érte már a "vád", hogy túl profi versenyeket rendeznek, mind a díjazás, mind a lebonyolítás tekintetében. Sőt, a hobbistáknak saját ranglistájuk is van, melyet minden verseny után frissítenek.

A bizottság elsődleges szívügye a sportág népszerűsítése s nem a profik "kiszűrése" ezeken a viadalokon. Jelentkezni mindenféle különösebb feltétel nélkül a versenyek helyszínén lehet, s még tagdíjat sem kell fizetni. Kizáró tényező azonban, ha valaki valaha I. vagy II. osztályú egyéni minősítéssel rendelkezett, illetve szerepelt a Magyar Tenisz Szövetség nyilvántartásában. S a versenyeken nem indulhat az sem, aki 18 éves koráig bármilyen MTSZ által készített ranglistán az első 300 helyezett között szerepelt, és az amatőr verseny időpontjáig még nem múlt el 35 éves. Ezen túl már csak önbizalom és kitartás kérdése, hogy valaki jelentkezik-e vagy sem.

A versenyek főszezonja áprilistól októberig tart, amikor szabadtéri pályákon lehet játszani. Ilyenkor minden hétvégén rendeznek mérkőzéseket. A téli hónapokban már valamivel nehezebb helyet találni így ritkulnak a versenynapok is, de egy évben még így is több mint 30 tornát szervez a Hobbiteniszezők Bizottsága országszerte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!