Vágólapra másolva!
Miután az időjárásban, ebből adódóan a Mol-K2-expedíció előrehaladásában sem történt komolyabb változás, így kicsit szétnézünk a K2-n tartózkodó többi csapat háza táján. A napok óta tartó rossz idő ugyanis helyenként igencsak megtépázta a 8611 méteres csúcsra törő expedíciókat.

Először néhány szót az időjárásról. Az előrejelzések szerint a hegyen uralkodó viharos idő után, noha hétfőtől némileg szárazabb napok köszönthetnek a K2-n táborozó csapatokra, továbbra is gyakran válhat viharossá az idő.

A K2 különböző táboraiban állomásozó expedíciók zömmel elég rosszul viselik a megpróbáltatásokat, ami érthető is, ha azt nézzük, hogy nem egy csapat már hetekkel ezelőtt megérkezett az alaptáborba. Mint arról a K2climb.net beszámol, a többség egyre nehezebben motiválja magát, sokan már a hazaindulást fontolgatják.

Üdítő kivételt jelent ez alól a magyar irányítású Mol-K2-expedíció, melynek tagjai - köszönhetően talán annak is, hogy egyik legutolsó csapatként érkeztek az alaptáborba - egyelőre nyugodtan, töretlen elszántsággal vizsgálja a hegyet.

Kollár Lajos, az expedíció vezetője jobbára kolbászos bablevest főz, és ügyel az alaptáborban, míg a többiek a heggyel ismerkednek - már amennyire a lehetőségek engedik. Mint arról szerdán beszámoltunk, az expedíció három tagja, Csollány Katalin, Erőss Zsolt és Markos Huba, elindult felfelé a hegyen, felderíteni az 1. tábort. 5900 méterig jutottak, a rossz idő miatt azonban kénytelenek voltak visszafordulni, végül 5800 méteren kellett sátrat verniük, nem éppen a legideálisabb körülmények között töltve így az éjszakát. Másnap reggel hóban, ködben ereszkedtek vissza az alaptáborba, ahol - Kollár Lajos szavai szerint - "együtt várják azóta is a májust és a rügyfakadást".

Még így is sokkal jobban jártak azonban, mint az amerikai expedíció. Két nappal korábban néhányan közülük elérték a 2. tábort az Abruzzi-gerincen, amikor azonban visszatértek az 1. táborba, elképedve látták, hogy mind az öt sátrukat betakarta a lavina. Kétségbeesetten kezdték kiásni társaikat a hó alól, nem tudván, hogy ők akkor már rég az alaptáborban melegedtek egy forró tea mellett.

A sűrű hó miatt egyébként a hegyen tartózkodó összes expedíciónak vissza kellett térnie az alaptáborba. Ez mégis leginkább a norvégokat és az íreket sújtotta, akik 7000 méteren már a 3. tábor kiépítésén fáradoztak, amikor a Mount Everest tavaszi idényére emlékeztető időjárás lekényszeríttette őket egészen az alaptáborba.

Mindent egy helyen az Eb-ről