A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Hulladékgyűjtő vízitúrát szervez június 28. és július 5. között a Tisza Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszán a térségi vízügyi igazgatóság, valamint a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület - közölte a civil szerveződés programfelelőse.

- Az egyhetes túra során a 33 résztvevő, döntően diákok, főként a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói, a vízben, a partokon, az árterületek illegális szemétlerakó helyein összegyűjtik a hulladékot, s egyúttal a strandokon, hajóállomásokon plakátokon, röplapokon hívják majd fel a figyelmet a folyó és környezetének védelmére. - mondta Mádi Péter.

A környezetvédő hangsúlyozta: a Tiszán vonuló árhullámok, így a legutóbbi, a május végi-június eleji is, rendre nagy mennyiségű szemetet sodornak magukkal a romániai, ukrajnai és a hazai illegális lerakóhelyekről.

A nagyobb kanyarokban - hangsúlyozta - valósággal "kipartol" a szemét, az erős vízsodrás a mederszélekre rakja le a szemet bántó hulladékot, amit most eltávolítanak.

Mádi Péter szerint a Tisza külföldi és hazai folyószakaszán "legalább egy vonatszerelvényre való mennyiségű szemét található a partokon és az árterületeken".

Az E-misszió Egyesület 2000 óta szervez hulladékgyűjtő túrát a folyó szabolcsi részén, s az eddigi négy alkalommal egyenként 18-20 köbméter szemetet szedtek össze az önkéntesek.

A programfelelős elmondta még: a mostani túra során fotókon is megörökítik a környezetszennyező helyeket, s azokat figyelemfelkeltő céllal kiállításon mutatják majd be július 12-16. között a Hegyalja Fesztivál helyszínén, a rakamazi Tisza-parton.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!