Vágólapra másolva!

A Philadelphia 76ers 62 éves edzője bőséges olimpiai tapasztalattal rendelkezik: 1964-ben, Tokióban maga is ott volt játékosként a Henry "Hank" Iba irányításával olimpiai bajnokságot nyert amerikai válogatottban, majd 2000-ben, Sydneyben segédedzője volt Rudy Tomjanovichnak. Értelemszerűen Brown irányítja a jövő évi olimpiai selejtezőn is az Egyesült Államok együttesét. Brown vetélytársai Phil Jackson (Los Angeles Lakers), Pat Riley (Miami Heat) és Jerry Sloan (Utah Jazz) voltak a becses posztért folyó versengésben.

Az Egyesült Államok válogatottja eddig 111 mérkőzést vívott az olimpiákon, s ezekből mindössze kettőt veszített el: egyet az 1972-es müncheni döntőben a Szovjetunió ellen, egyet pedig 1988-ban, Szöulban, ugyancsak a szovjetek ellen., de akkor az elődöntőben. Mindkét esetben az amatőrök - főiskolások - képviselték a jenkiket. Idén szeptemberben, Indianapolisban fordult elő első ízben, hogy az NBA-kosarasokból verbuvált Team USA alulmaradt nemzetközi eseményen.

Athén 2004http://www.athens.olympic.org/Page/default.asp?la=2

Tracy McGrady, Tim Duncan, Jason Kidd és Ray Allen már közölték, hogy eleget tesznek a felkérésnek, és örömest vállalják a játékot Athénban, illetve a selejtezőn. Februárban várható Kevin Garnett, Shaquille O'Neal és Kobe Bryant csatlakozása is, Shaq azonban kijelentette: ha nem egyesületi edzője, Phil Jackson lesz a szakvezető, akkor "2004 nyarán valószínűleg annyira fájni fog a lába, hogy nem tud majd játszani."

Brown sietett kijelenteni, hogy "O'Neal és Bryant a világ legjobb kosarasai közé tartoznak, éppen ilyen játékosokra lenne szükség az olimpián amerikai színekben. S ők nem csak játéktudásuk, hanem a szellemi, lelki tényezők alapján is a csapatba illenek." Jugoszlávia, a világbajnok és Görögország, a rendező már két helyet lefoglal a 12-es athéni mezőnyből, a további tízből három-három az amerikai kontinenst és Európát, egy-egy Afrikát és Ázsiát, kettő Óceániát illeti meg.

NBAhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29977

Az amerikai selejtezőt 2003 augusztusában rendezik, a lehetséges helyszínek: Toronto; Mexikóváros, San Juan (Puerto Rico); Caracas és Rio de Janeiro. Larry Brown csapata, a 76ers egyébként játszott hétfőn, és a rangadón simán verte a másik keleti élcsapatot, a New Orleans Hornets együttesét. A Phillynek ezzel 11/4-re javult, a Darazsaknak 10/4-re romlott a mérlege. A 76ers mind a nyolc hazai mérkőzését megnyerte ebben a bajnokságban, s vezeti az atlanti csoportot. Múlt kedden New Orleansben összecsapott már a két gárda, akkor David Wesley-nek a dudaszó pillanatában szerzett kosarával 99-98-ra nyert a Hornets.
A sérült Ray Allent nélkülöző Bucks kikapott Phoenixben.

Eredmények
Philadelphia 76ers - New Orleans Hornets 108-67
Legjobb dobók:
Iverson 29, MacCulloch 15, McKie és Van Horn 14-14, Snow 12 (10 assziszt), Skinner 11, illetve Mashburn 18, B. Davis 17, Magloire és Alexander 11-11

Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 86-81
Ld.:
Marion 22 (15 lepattanó), A. Stoudemire 15 (13 lep.), Marbury 11 (12 assziszt), Joe Johnson 10, ill. Cassell 22, Redd 21 (11 lep.), Ollie 13, Haislip 10

Ch. Gáll András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!