20 éves fotó, amire ránézve még Tom Brady sem érti, hogy került ő az NFL-be

Wild Card Round - Tennessee Titans v New England Patriots GettyImageRank3 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
FOXBOROUGH, MASSACHUSETTS - JANUARY 04: Tom Brady #12 of the New England Patriots looks on from the sideline during the the AFC Wild Card Playoff game against the Tennessee Titans at Gillette Stadium on January 04, 2020 in Foxborough, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt, a profi amerikafutball-liga (NFL) játékosfelmérőjén készült az a kép, amin a mai napig könnyesre neveti magát Tom Brady, minden idők egyik legjobb irányítója.

2000 február 27-én, a liga szokásos indianapolisi felmérőjén (combine) megjelentek azok az egyetemisták, akik jelentkeztek az NFL éves draftjára, azaz játékoskiválasztására. Az irányítók között - köszönhetően vezetéknevének - 1-es sorszámmal a University of Michigan irányítója, Tom Brady lépett az edzők elé. Lifegő rövidgatyában és egy indokolatlanul nagy pólóban érkezett, és a helyzet csak rosszabb lett, amikor kibújt az utóbbiból:

"19 évvel ezelőtt a Patriots adott egy esélyt ennek a srácnak: nekem (199). Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy bebizonyíthassam, jól döntöttek" – írta Brady a képhez egy évvel ezelőtt. Az utóírat pedig így szól: "Vajon abbahagyták az ilyen képek készítését ez után?"

Bradyt, aki hatszoros Super Bowl-győztes, 3-szoros alapszakasz és 4-szeres SB MVP, megannyi ligarekord tulajdonosa lett az elmúlt két évtizedben, végül a 6. körben, a 199. helyen talált gazdára. De nem (csak) azért, mert nem volt valami sportos a megjelenése – a teljesítménye sem volt valami meggyőző.

  • A 40 yardos sprintet 5,28 másodperc alatt teljesítette. Az irányítók közül ennél csak egy lassabb aspiráns volt, Chris Redman (Louisville), 5.37-et futott.
  • Az NFL 2019-es idényének 32 kezdő irányítója közül csak a Los Angeles Chargers QB-je, Philip Rivers futott anno 5 másodpercen kívüli időt (5,08) a combine-on.
  • Bradynek a rugói sem voltak valami acélosak: helyből magasugrásban alig több mint 62 centimétert (24,5 hüvelyk), míg helyből távolugrásban nagyjából 250 centimétert (8 láb és 1/4 hüvelyk) teljesített.

Az ESPN segít nekünk, hogy elhelyezzük ezt a produkciót az NFL-be jelentkezők mutatóinak rangsorában. Bradynél lassabb 40 yardot, kisebb függőleges emelkedést és rövidebb távolugrást 2006 óta összesen 65 későbbi NFL-játékos produkált. Közülük 56-an támadó falemberek, a többiek pedig védő falemberek voltak, átlagosan 145,6 kilósak, miközben hősünk 95,7 kg-ot nyomott a combine idején.

De ne vegyük el a derék Tom érdemeit, voltak ugyanis olyan számok, amelyekben kifejezetten jól muzsikált. A három bólyával kijelölt pályán (3 cone drill) 7,2 mp-et villantott, ami a második legjobb idő volt, a 4,38 mp-es idő a 4x10 méteres ún. shuttle run feladatban pedig még az elkapók és running backek között is kimondottan jónak számít.

Mindent egy helyen az Eb-ről