Véget ért az alapszakasz az NBA-ben, a play in, majd a rájátszás következik

Dallas Mavericks v Milwaukee Bucks GettyImageRank3 Color Image nba Horizontal SPORT BASKETBALL
MILWAUKEE, WISCONSIN - APRIL 03: Luka Doncic #77 of the Dallas Mavericks shoots a jump shot over the reach of Giannis Antetokounmpo #34 of the Milwaukee Bucks during the second half of a game at Fiserv Forum on April 03, 2022 in Milwaukee, Wisconsin. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. John Fisher/Getty Images/AFP (Photo by John Fisher / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az alapszakasz utolsó fordulóját rendezték vasárnap az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA): a liga egyik legjobb formában lévő csapata, a Dallas Mavericks a San Antonio Spurst győzte le hazai pályán, sztárjátékosa, Luka Doncic azonban vádlisérülést szenvedett.

A szlovén kiválóság a harmadik negyedben vált harcképtelenné, és egyelőre nem tudni, hogy sérülése veszélyezteti-e szereplését a rájátszásban. A texasiak a hétvégén rajtoló nyugati negyeddöntőben a Utah-val csapnak majd össze.

A 174 napos alapszakaszt sorozatban öt sikerrel befejező Golden State könnyedén nyert New Orleansben, főként Klay Thompson 41 pontjának köszönhetően. A Warriors harmadik, míg a Pelicans kilencedik lett nyugaton.

Az Indianát verő Brooklynban Kyrie Irving 35 pontot szórt, a Nets hetedik lett a Keleti főcsoportban, és a nyolcadik Clevelanddel találkozik a kedden kezdődő selejtezőben. Az egymeccses csata továbbjutója hetedik kiemeltként kerül be kedden a konferencia negyeddöntőjébe, míg a vesztes a 9. és 10. csapat meccsének a győztese ellen javíthat pénteken.

A Detroitot legyőző Philadelphia negyedik lett keleten, és a Torontóval száll szembe a negyeddöntőben. A Sixers ezúttal pihenő kameruni ásza, Joel Embiid szerezte meg a szezon legjobb dobója címet, mivel mérkőzésenként 30,6 pontot átlagolt. A második a címvédő Milwaukee görög csillaga, Jannisz Antetokunmpo 29,9-cel. A 213 centis, 28 éves Embiid első nem amerikaiként lett "mesterlövész", és Shaquille O'Neal 2000-es címe óta ő az első center, aki átveheti az elismerést.

Az alapszakaszt a Phoenix nyerte meg 64/18-as mérleggel, ami klubrekord, míg a szezonzáróján alulmaradt Sacramento (30/52) egyhuzamban 16-odszor fejezte be negatív mutatóval az idényt. A Sunsból Mikal Bridges hat percet játszott, vélhetően csak azért, hogy ne szakadjon meg elképesztő sorozata, ugyanis 309 meccs óta nem hagyott ki találkozót. Ez NBA-csúcs az aktív játékosok körében.
Az Atlantától kikapott Houston egymás után másodszor zárta sereghajtóként az alapszakaszt, a Rockets ezúttal 20/62-es mérlegig jutott.

A rájátszás első szakaszában, keddtől péntekig a selejtezőre (play in) kerül sor, itt főcsoportonként a 7-10. helyezett csapatok küzdenek a folytatásért. Az egymeccses csatákban a főcsoportok hetedikjeinek és nyolcadikjainak a találkozóin a győztesek közvetlenül bejutnak hetedik kiemeltként a negyeddöntőbe, míg a vesztesek a 9. és 10. együttesek párharcainak a nyerteseivel csapnak össze. Ennek a győztesei lesznek a nyolcadik kiemeltek a negyeddöntőben.

Ami a további statisztikákat illet, először fordult elő a ligában, hogy négy meccsen is legalább 50 pontos győzelem született, az alapszakaszban pedig öt játékos lépett pályára mind a 82 mérkőzésen: a phoenixi Mikal Bridges, a detroiti Saddiq Bey, a washingtoni Deni Avdija, a dallasi Dwight Powell és a Warriorst erősítő Kevon Looney.

Eredmények:
Brooklyn Nets-Indiana Pacers 134-126
Charlotte Hornets-Washington Wizards 124-108
Cleveland Cavaliers-Milwaukee Bucks 133-115
Houston Rockets-Atlanta Hawks 114-130
Memphis Grizzlies-Boston Celtics 110-139
New York Knicks-Toronto Raptors 105-94
Orlando Magic-Miami Heat 125-111
Philadelphia 76ers-Detroit Pistons 118-106
Minnesota Timberwolves-Chicago Bulls 120-124
Dallas Mavericks-San Antonio Spurs 130-120
Denver Nuggets-Los Angeles Lakers 141-146 - hosszabbítás után
Los Angeles Clippers-Oklahoma City Thunder 138-88
New Orleans Pelicans-Golden State Warriors 107-128
Phoenix Suns-Sacramento Kings 109-116
Portland Trail Blazers-Utah Jazz 80-111

A selejtező (play in) menetrendje:

kedd:
Brooklyn Nets-Cleveland Cavaliers
Minnesota Timberwolves-Los Angeles Clippers
A győztesek 7. kiemeltként bejutnak a negyeddöntőbe.

szerda:
Atlanta Hawks-Charlotte Hornets
New Orleans Pelicans-San Antonio Spurs
A győztesek a selejtező következő körében a negyeddöntőért küzdhetnek meg.

péntek:
Brooklyn/Cleveland vesztese-Atlanta/Charlotte győztese
Minnesota/LA Clippers vesztese-New Orleans/San Antonio győztese
A továbbjutók nyolcadik kiemeltként kerülnek a negyeddöntőbe.

szombattól május 2-ig, negyeddöntő, keleti főcsoport (4 győzelemig):
Miami Heat (1. kiemelt) - 8. kiemelt csapat
Boston Celtics (2.)-Brooklyn Nets/Cleveland Cavaliers (7.)
Milwaukee Bucks (3.)-Chicago Bulls (6.)
Philadelphia 76ers (4.)-Toronto Raptors (5.)

nyugati főcsoport:
Phoenix Suns (1.) - 8. kiemelt csapat
Memphis Grizzlies (2.)-Minnesota Timberwolves/Los Angeles Clippers (7.)
Golden State Warriors (3.)-Denver Nuggets (6.)
Dallas Mavericks (4.)-Utah Jazz (5.)

Mindent egy helyen az Eb-ről