Vágólapra másolva!
A vb-résztvevő válogatottak a Bajnokok Ligája döntője óta egymás után játsszák előkészületi mérkőzéseiket. A találkozók nagy részét semleges pályán rendezték az osztrák szurkolók tíz vb-induló válogatottat is megnézhettek.
Vágólapra másolva!

Az osztrák futballszurkolók valósággal tobzódhattak májusban, annak ellenére, hogy válogatottjuk nem jutott ki a világbajnokságra. Ausztriában ugyanis barátságos mérkőzések sorát rendezték, több csapat is ott készül a tornára.

Az angolok, a szerbek és a dél-koreaiak is a szomszédban edzőtáboroztak, de játszott edzőmeccset Kamerun, Görögország, és Honduras is. Még arra is akadt példa, hogy egy stadionban négy vb-résztvevőt lássanak a nézők: május 29-én a klagenfurti Wörthersee-stadionban (tíz nappal korábban Ausztria is itt fogadta Horvátországot) előbb Szlovákia - Kamerun, majd pedig Új-Zéland - Szerbia összecsapást rendeztek. Marek Hamsíkékra nyolcezren voltak kíváncsiak, a szerbek meccsén pedig már 14 ezer néző foglalt helyet a stadionban, amelyet a 2008-as Európa-bajnokságra újítottak fel. A grazi UPC Arenában 15 ezren látták a Japán - Anglia találkozót.

Ausztria eddig inkább a sztárklubok körében számított kedvelt felkészülési helyszínnek: a Real Madrid vagy az Arsenal évek óta ott edzőtáborozik nyáron. A megfelelő időjárási körülmények mellett mindez annak köszönhető, hogy gyakran még a kisebb városokban, falvakban is luxusszállodákat, rendkívül jól felszerelt edzőkomplexumokat lehet találni. A jelek szerint a vébé előtt ezt használta ki több válogatott is - az angolok szövetségi kapitánya, Fabio Capello még a Realnál eltöltött időből jól ismerhette az osztrák lehetőségeket.

De nem csak Ausztriában került sor semleges pályán mérkőzésekre: a Nigéria - Szaúd-Arábia találkozót Londonban, a Craven Cottage-en, azaz a Fulham stadionjában rendezték, Hollandia és Mexikó a németországi Freiburgban mérte össze erejét, Paraguay és Elefántcsontpart pedig a franciaországi Thonon-les-Bains-ben találkozott. A helyi csapat, az Évian Thonon Gaillard FC idén jutott fel a harmadikból a második vonalba, a stadion és a körülmények azonban maximálisan megfeleltek a két vb-résztvevőnek.

További semleges helyszínen játszott barátságos mérkőzések az elmúlt két hónapban

Olaszország - Kamerun 0-0, Monte-Carlo (Monaco)
Elefántcsontpart - Dél-Korea 0-2, London (Anglia), 5000 néző
Mexikó - Új-Zéland 2-0, Pasadena (Egyesült Államok), 90 526 néző
Mexikó - Izland 0-0, Charlotte (Egyesült Államok), 70 000 néző
Mexikó - Ecuador 0-0, East Rutherford (Egyesült Államok), 77 507 néző
Mexikó - Szenegál 1-0, Chicago (Egyesült Államok), 60 610 néző
Mexikó - Angola 1-0, Houston (Egyesült Államok), 70 099 néző
Csehország - Törökország 1-2, Harrison (Egyesült Államok), 16 731 néző
Görögország - Észak-Korea, 2-2, Altach (Ausztria), 5000 néző
Grúzia - Kamerun 0-0, Linz (Ausztria), 3500 néző
Moldova - Azerbajdzsán 1-1, Seekirchen (Ausztria), 200 néző
Törökország - Észak-Írország 2-0, Connecticut (Egyesült Államok)
Fehéroroszország - Honduras 2-2, Villach (Ausztria), 400 néző
Nigéria - Kolumbia 1-1, Milton Keynes (Anglia)
Fehéroroszország - Dél-Korea 1-0, Kufstein (Ausztria), 1000 néző
Mexikó - Gambia 5-1, Bayreuth (Németország)



Európán kívül egyértelműen az Egyesült Államok a legszívélyesebb házigazda, az amerikaiak örömmel fogadják a világ bármely részéről érkezett válogatottakat, melyeknek jár a tökéletes edzés- és meccskörülményekhez 10-20 ezer néző is. Mexikó csapatának pedig ez is hazai pálya, hiszen az Államokban több mint tízmillió felnőtt mexikói él, akiknek örömünnep hazájuk válogatottját látni. Az El Tri az elmúlt két hónapban öt mérkőzést játszott az Egyesült Államokban, összesen 368 ezer néző előtt.

Londonba költözött a brazil válogatott

Az ausztrál, a nigériai vagy a brazil szövetségnek szakmai és üzleti okokból is kifizetődőbb a szakvezetést, illetve a kevés otthon játszó labdarúgót Londonba utaztatni, mint a majdnem teljes keretet hazahívni. 2007 elején volt olyan FIFA válogatott-nap, amikor az angol fővárosban négy mérkőzést játszottak, pedig Anglia pályára sem lépett.

A braziloknak az Arsenal stadionja, az Emirates már hazai pályának számít: a 2006-os világbajnokság óta a selecao négy mérkőzést játszott ott. Nincs még egy stadion, ahol Robinhóék ennyiszer pályára léptek volna az elmúlt négy évben - a kilenc hazai selejtezőjüket nyolc stadionban játszották, csak a Maracanában szerepeltek kétszer. De a brazil együttes az elmúlt négy esztendőben játszott barátságos mérkőzést Franciaországban, Mexikóban, Svédországban és Katarban, egyik alkalommal sem a helyi válogatott ellen.

A brazil nemzeti csapat fellépéseit szervező menedzserirodánál gyakran nem a szakmai szempontok az elsődlegesek. Másként ugyanis nehezen magyarázható, hogy a világbajnokság előtt Zimbabwével és Tanzániával játszanak a dél-amerikaiak. A hírek szerint a tanzániai szövetség 2,5 millió dollárt fizetett a mérkőzésért, és annak érdekében, hogy a találkozó nyereséges legyen, a jegyárakat 25 és 180 dollár között határozták meg, ami a tanzániaiak számára alighanem megfizethetetlennek számít.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről