Döbbenet, dráma: a világbajnok németek szégyenkezve mennek haza

Timo Werner, német válogatott, foci vb
Timo Wernernek semmi sem sikerült Dél-Korea ellen
Vágólapra másolva!
A német válogatott óriási meglepetésre 2-0-ra kikapott Dél-Koreától a labdarúgó-világbajnokság F-csoportjának 3. fordulójában, így a címvédő már a csoportkörben búcsúzott, ugyanis a másik mérkőzésen a svédek háromgólos győzelmet arattak Mexikó fölött. A mérkőzés online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

Előzetesen óriási izgalmakat tartogatott az F-csoport 3. fordulója, ugyanis mind a négy válogatott, közte a nullapontos dél-koreaiaknak is volt még esélye a továbbjutásra. Ehhez persze az kellett volna, hogy legyőzzék a németeket, míg a mexikóiak mindhárom pontot elvegyék a svédektől.

A svédek ellen kispadozó Mesut Özil visszakerült a kezdőbe Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya négy helyen változtatott a kezdőcsapatán a svédek elleni drámai győzelem után. A sztárok közül visszakerült a csapatba Mesut Özil és Sami Khedira, míg Julian Draxler és Thomas Müller a kispadon találták magukat.

Ahogy az várható volt, a németek már a mérkőzés elejétől nyomás alá helyezték a dél-koreaiakat, azonban az első komoly helyzetre a 13. percig kellett várni. Egy labdaszerzés után Marco Reus, Leon Goretzka és Timo Werner három a kettőben törhettek kapura, de Goretzka utolsó passzába hiba csúszott, így a hosszú oldalon üresen érkező Wernerhez nem jutott el a labda.

Manuel Neuer a mérkőzés elején kellemetlen helyzetbe hozta magát Forrás: AFP/Saeed Khan

A 19. percben kis híján megszerezte a vezetést Dél-Korea.

Dzsung Vu Jung 20 méterről végezhetett el szabadrúgás, kemény bombával megkínálta Manuel Neuert, akinek kipördült a kezéből a középre tartó labda, de szerencséjére másodszorra sikerült mentenie a kipattanóra érkező Szon Hung Min elől.

A 24. percben ismét az ázsiai csapat veszélyeztetett. Egy röviden kifejelt labdára Szon érkezett, 11 méterről kapásból tüzelt, de a labda egy méterrel elkerülte a kaput.

A következő német lehetőségre a 37. percig kellett várni.

Egy dél-koreai labdavesztés után Mesut Özil ugratta ki Wernert, aki 13 méterről lőtt, de a becsúszó Jun Jung Szon az utolsó pillanatban szögletre mentett. A sarokrúgás után az előrehúzódó Mats Hummels került helyzetbe, de a kivetődő Cso Hjun Vu védeni tudta a közeli lövését. Az első félidőben a vb-címvédő játékán érezhető volt a görcsösség. A lefújás után a német szurkolók éles füttyszóval fejezték ki a nemtetszésüket csapatuk játékát látva.

A németek becsülettel hajtottak, de továbbra is akadozott a gépezetük Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Nem tudni, hogy Joachim Löw mit mondott a szünetben a játékosainak, de a második félidőt két ziccerrel kezdték a németek. A 47. percben Joshua Kimmich jobbról benyesett labdáját Leon Goretzka fejelte kapura hat méterről, de Cso Hjun Vu emberfeletti bravúrral hárított.

Négy perccel később Mesut Özil ment el a baloldalon, félmagasan középre tette a labdát a mélységből érkező Timo Wernernek, aki ráfordulásból lőtt, de pár centivel eltévesztette a célt.

Ezt követően hidegzuhanyt kaptak a németek, ugyanis a csoport másik mérkőzésén a svédek megszerezték a vezetést Mexikó ellen, ami abban a pillanatban a kiesésüket jelentette.

A németeknek egy gól kellett a továbbjutáshoz, ami majdnem össze is jött a 61. percben. Egy kigurigázott akció végén Özil lőhetett volna 16 méterről, de inkább Toni Krooshoz passzolt, akinek a próbálkozását már blokkolták. A 68. percben Kimmich jobboldali beadására Mario Gomez robbant be, de öt méterről a középen helyezkedő Cso Hjun Vu kezébe fejelt.

Joachim Löw csapata szenvedett a csoportmérkőzések alatt Forrás: AFP/Benjamin Cremel

Húsz perccel a vége előtt a németek megszállták a dél-koreaiak tizenhatosát, miközben a svédek már hárommal vezettek Mexikó ellen, így a körülmények Joachim Löw csapatának kedveztek.

Az utolsó tíz percben záporoztak jobboldalról a német beadások, de csak nem akart jönni a gól. A 83. percben Marco Reus elégelte meg a tétlenséget, 22 méterről bombázott, de az élesen lecsapódó labdája elkerülte a kaput.

A 87. percben meccslabdát hibázott a Nationalelf.

Özil jobboldali beadására a mélységből érkező Mats Hummels robbant be, és öt méterről, senkitől sem zavartatva a kapu fölé fejelt.

A 92. percben eldőlt, hogy kiesnek a németek, ugyanis egy kavarodás után Toni Kroos lábáról Kim Jung Gvon elé pattant a labda, aki közelről a hálóba passzolt.

A kegyelemdöfést a 96.percben kapták meg a németek, amikor Manuel Neuer is felmerészkedett mezőnyjátékosnak, de elvesztette a labdát, így Szon Hung Minnek csak az üres kapuba kellett gurítania.

A címvédő németeknek minden esélye megvolt a továbbjutásra. A másik mérkőzésen a svédek megtették azt a szívességet, hogy háromgólos győzelmet arattak Mexikó felett, de Joachim Löw csapata az a Dél-Koreát sem tudta megverni, amely nyolc vb-meccs óta nyeretlen volt, így az F-csoport utolsó helyén végzett.

A világbajnokságok történetében először fordult elő, hogy a németek nem élték túl a csoportkört. Ez minden idők legrosszabb német szereplése.

A német válogatottat is utolérte a címvédők átka. A 2002-es világbajnokságon a franciák, a 2010-es tornán az olaszok, 2014-ben pedig a spanyolok estek ki a címvédőként a csoportkörből.

Az F-csoport első helyén továbbjutó svédek jövő kedden, Szentpéterváron játszanak az E-csoport másodikjával, míg a mexikóiak jövő hétfőn, Szamarában lépnek pályára az E-csoport győztese ellen.

1Sípszó (kezd + vég)
8Sárga lapWoo-Young Jung
9Sárga lapWoo-Young Jung
23Sárga lapJae-Sung Lee
23Sárga lapJae-Sung Lee
46Sípszó (kezd + vég)
48Sípszó (kezd + vég)
48Sárga lapSeon-Min Moon
48Sárga lapSeon-Min Moon
56CsereJa-Cheol Koo
58CsereSami Khedira
63CsereLeon Goretzka
65Sárga lapHeung-Min Son
65Sárga lapHeung-Min Son
69CsereSeon-Min Moon
78CsereJonas Hector
79CsereYo-Han Go
90GólYoung-Gwon Kim
90GólHeung-Min Son
93GólYoung-Gwon Kim
97GólHeung-Min Son
100Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-4-2
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Marokkó 3 2 0 1 4-1 3 7
D
GY
GY
2.
Horvátország 3 1 0 2 4-1 3 5
D
GY
D
3.
Belgium 3 1 1 1 1-2 -1 4
GY
V
D
4.
Kanada 3 0 3 0 2-7 -5 0
V
V
V

Nézzünk akkor pár elképesztő tényt pár órával a lefújás után.

Oroszországban sem szakad meg a világbajnoki címvédő rossz sorozata. 2002-ben a francia csapat esett ki világbajnokként a csoportban. 2006-ban a brazilok ugyan továbbmentek, de a négybe már ők sem jutottak be. 2010-ben az olaszok, 2014-ben pedig a spanyolok estek el a csoportban és ugyanígy járt a német válogatott is 2018-ban.

A szurkoló magányossága Forrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Attól a perctől kezdve, hogy a svédek Jekatyerinburgban megszerezték a vezetést Mexikó ellen, az is eldőlt, hogy Korea semmiképpen sem juthat tovább. Még győzelemmel sem. Ez nem szegte kedvét a távol-keleti csapatnak, mentek előre és meg is nyerték a mérkőzést. Ez a győzelem számukra azzal ér csak fel, amikor a 2002-es hazai rendezésű világbajnokságon a legjobb négy közé jutottak, pontosabban tolták őket. Most viszont még bírói segítség sem kellett nekik a világraszóló diadalhoz.

Lőw frusztrált és csalódott

A német szövetségi kapitánynak, Joachim Lőwnek 2022-ig érvényes szerződése van, de nagy kérdés, hogy ezek után marad-e a posztján.

Lőw a meccs utáni sajtótájékoztatón nehezen találta a szavakat. Elmondta, hogy óriási csalódottság van benne.

értékelt a német kapitány, aki nem volt hajlandó találgatásokba bocsájtkozni a jövőjét illetően.

A német szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy a vereség után alig bírtak a játékosai megszólalni, nagy csend borult a kazanyi öltőzőre.

"Elmondhatatlanul frusztrált és csalódott vagyok" - tette hozzá a németek szövetségi kapitánya.

Le kell vonnunk a tanulságokat, de biztosan nem ma" - nyilatkozta Sami Khedira.

Az én időm lejárt (Lőwnek 2022-ig szerződése van) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Mi lesz a szövetségi kapitánnyal?

Nem lennénk meglepve, ha Lőw lemondana, bár minden csapat életében belefér egy kisiklás. Ugyanakkor az is igaz, hogy a német válogatott ezen a tornán három meccs alatt összesen két gólt lőtt - a svédeknek. Az, hogy Mexikó és Dél-Korea ellen nem találtak be, mindennél többet mond.

A nyolcaddöntőbe tehát Svédország és Mexikó jutott. A svédek úgy jutottak ki erre a vb-re, hogy az európai pótselejtezőn Olaszországot verték. Mexikó az első két győztes meccse után teljesen szétesett, kérdés, hogy tud felállni innen. Ha Brazília megnyeri a saját csoportját, akkor a mexikói válogatott a Selecaóval csap össze.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről