A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Sille Tamás, Ennaffati Omar, Holeczy Roger és Ondrejcik Rastislav személyében négy olyan játékos is tagja a magyar jégkorong-válogatott keretének, akik honosítás után ölthették magukra a nemzeti mezt. A hírek szerint az Újpest két szlovák csatára, Vladimir Dubek és Ladislav Sikorcin is magyar állampolgárságért folyamodott. De erősödhetne-e velük a nemzeti együttes?

A Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos honlapján érdekes interjú jelent meg: az Újpest együttesének vezetőedzője, Pék György nyilatkozott a csapat erősítési terveiről, s megemlített, hogy a szakosztály elindította két szlovák légiós, a 27 esztendős révkomáromi Vladimir Dubek és a 23 éves trencséni Ladislav Sikorcin honosítását.

"A papírokat beadta a két játékos, az állampolgárság megszerzése azonban még beletelik némi időbe. Ebben az évadban biztosan nem ér a végére a két csatár a procedúrának, de a következő szezonban talán már élvezhetjük a hasznát annak, ha felszabadul két légiós státusz a keretünkben."

Pék elmondta, amennyiben magyar állampolgárként Újpesten folytatja pályafutását a két támadó, s a szakosztálynak lesz pénze két további külföldi jégkorongozót szerezni, az jelentősen javíthatja a csapat versenyképességét.

- Mit gondol: ha már most Pat Cortina szövetségi kapitány rendelkezésére állna a két támadó, az mennyiben javítaná a magyar válogatott esélyeit?
- Nagyon örültem a válogatott tavalyi sikerének a divízió I-es világbajnokságon, s szorítok a csapatért majd a svájci vb-n is, ám azt kell mondanom: a magyar hoki jelen pillanatban nem A csoportos színvonalú. A válogatottban van négy-öt kiemelkedő képességű jégkorongozó, s a keret többi tagja is becsületesen, keményen harcol a magyar színekért, csak hát hiányzik az a hátország, amely nélkül stabil A csoportos szereplés elképzelhetetlen. A jelen helyzetben Sikorcin és Dubek sem tehetne csodát a válogatottal, noha mindketten erejük teljében lévő, jó hokisok.

- Akkor a nemzeti együttes szempontjából nincs is értelme a honosításuknak?
- Ezt egy szóval sem mondtam. Egy, az A csoportban maradásért, illetve a divízió I-ből való felkerülésért küzdő csapaton biztosan tudnának segíteni - bár rögvest hozzáteszem, a válogatás mindig a hivatalban lévő szövetségi kapitány joga és felelőssége. Igen, Sikorcinnal és Dubekkel kiegészülve a mostani kettővel szemben három ütőképes sorunk is lehetne, ám ismétlem: ők sem varázslók. Ha azok lennének, Svájcban alighanem ellenfélként, a szlovák válogatott tagjaként kerülnénk velük szembe.

Megkeresésünkre Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára elmondta, sajnos a szövetség nem igazolhat játékosokat, ehhez klubra van szükség.

"Dubek és Sikorcin két nagyon ügyes, gólerős játékos, a válogatott második sorába könnyedén beférnének. Előbbi akár játszhatna is a válogatottban, hiszen két éve Magyarországon szerepel."

Kovács elmondta, ez alapkövetelmény a nemzeti csapatban való szereplésre - az állampolgárság megszerzése mellett -, azaz csak olyan játékosok jöhetnének szóba, akiket valamelyik magyar együttes alkalmaz.

Gólerős csatárok
Ladislav Sikorcin 1985. október 14-én született, 184 cm magas, 82 kg súlyú csatár. Korábban a Dukla Trencin, a Piestany, a Povazska Bystrica, illetve a Zilina játékosa volt. Az idei MOL Ligában 33 mérkőzésen lépett pályára, 31 gólja mellett 44 asszisztot jegyzett, ezzel a kanadai táblázaton csapata legjobbja lett 75 ponttal.

Vladimir Dubek 1981. március 4-én született, 180 cm magas, 84 kg súlyú. Pályafutása során játszott a Detva, a Brno, illetve a Zvolen együttesében, s tagja volt az U16-os, az U17-es és az U18-as válogatottnak is. A MOL Ligában 38 mérkőzésen szerepelt, 28 gólt és 38 asszisztot jegyzett, 66 pontjával klubja harmadik legjobbjaként zárt.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!