Vágólapra másolva!
Egy góllal legyőzte Spanyolországot, ezzel megnyerte csoportját a magyar férfivízilabda-válogatott a sanghaji vizes vébén pénteken. A mérkőzés első félideje gólzáport hozott, Kemény Dénes csapata a második negyedben vezetett először, majd a hajrára már megnyugtató lett az előnye. Egy fordulóból kimarad a magyar csapat, legközelebb a negyeddöntőben, az Egyesült Államok-Kanada meccs győztesével találkozik.

A csoport, 3. (utolsó) forduló:
Magyarország - Spanyolország 12-11 (5-5, 4-3, 2-1, 1-2)
gól:
Hárai (3), Madaras (3), Varga Dénes, Kiss Gergely, Szivós, Hosnyánszky, Biros (2), illetve Perez (3), Garcia, Molina (2), Espanyol (2), Perrone, Fernandez, Minguell

Már egy döntetlennel is csoportelső lehetett a magyar válogatott a gyors, de egyenetlen teljesítményt nyújtó spanyolok ellen. Kemény Dénes csapata győzött Montenegró és Kazahsztán ellen is, pénteken pedig Rafa Aguilar meglepően viharosan kezdő együttesét is legyűrte.

Az első negyed 5-5-tel zárult, végig a magyarok mentek az eredmény után, végül azonban 3-5-ről sikerült az egyenlítés. A második szakaszban vezetett először a magyar csapat, melyben Hárai Balázs remekelt centerben. Onnantól kezdve nem volt kérdés, kié lesz a győzelem: ha nem is látványosan, de folyamatosan nőtt a két csapat közti különbség, a hajrában pedig már 12-9 is állt az eredményjelzőn.

Végül kissé talán kiengedett a Kemény-csapat, ám szerencséje sem volt, például Hosnyánszky Norbert óriási kapufájánál. A spanyolok így felzárkóztak előbb két, majd az utolsó másodpercekben értékesített büntetővel egy gólra.

A következő fordulót kihagyja a magyar válogatott, majd a keddi negyeddöntőben az Egyesült Államok-Kanada párbaj győztesével találkozik.

Az A csoport végeredménye:

1.Magyarország33--39-266 pont
2.Montenegró32-135-234
3.Spanyolország31-236-262
4.Kazahsztán3--210-340

Élő közvetítés, első negyed

Kemény Dénes a kazahok elleni meccs előtt tréfálkozott a kamera előtt, ezúttal visszafogottabban ül a kispadon. Az Oriental Sports Centerben mintegy ötven-hatvan magyar drukkol. Az első támadást a spanyolok vezethetik, Fernandez elhozta a labdát Varga Dénes elől, majd Garcia rögtön az első támadásból gólt dob. Aztán Hárai centerben csavart a kapuba, mindössze 44 másodperc után 1-1. Újabb gyors spanyol gólt magyar emberelőny követ, melynek végén a fölső lécről lecsapódó labdát Hárai tuszkolja be a kapuba. Spanyolország megint nem tétováz, ezúttal Perez lő Nagy Viktor kapujába. A koreográfia változatlan: magyar fór végén Madaras egyenlít, 3-3. A spanyolok remekül használják ki az első előnyüket: Garcia centerezését Perez húzta a kapuba. Újabb magyar kiállítás, újabb spanyol gól: Espanyol zúzott a léc alá, először vezet kettővel az ellenfél. Varga Dénes szépít: az előny utolsó pillanataiban, a visszatérő spanyollal a háta mögött, éles szögből tűzte a kapuba a labdát. Mindkét fél elkapkodta a maga támadását, Nagy Viktor egyre jobban védett, már hátrányban is villogott. Magyar fór és magyar gól zárta a negyedet: Madaras szemtelen centerezését Hárai gyors mozdulattal küldte Aguilar mögé, 5-5.

Második negyed

Spanyol támadással indul a második negyed is, Nagy Viktor ezúttal a pattogós, kellemetlen lövést is biztosan védi. Eddig a gólok voltak a főszerepben, most viszont a kimaradt magyar helyzet után ismét Nagy véd. Kiss Gergely aztán egy rendkívül magabiztos büntetővel először vezetést szerez Magyarországnak, de rögtön az ellentámadásból Perez harmadszor is betalál. Aztán visszaveszik az előnyt a spanyolok: Biros kiállítását Espanyol használta ki. Szokatlan góllal egyenlített ismét a magyar csapat: a két szélen Szivós és Kiss játszott össze, végül előbbi húzott a kapuba közelről (7-7). A Kemény-csapat kivédekezte a következő támadást, majd Madaras fórból betalált. Megint csak pillanatokig tart az öröm, Perrone elemi erővel lőtt a magyar hálóba, a másik oldalon Varga Dénes lövését blokkolják. A sokadik centerre játszott spanyol figura nem jött be, ellentétben Hosnyánszky borzasztó erővel, messziről kilőtte a bal alsót, 9-8, az utolsó másodpercekben Szivós lőtt kapura veszélyesen, de Aguilar résen volt. A 9-8 végeredmény is lehetne, ezúttal félidei.

Harmadik negyed

A szokásos spanyol ráúszás-győzelem után Nagy hiába véd szépeket, végül a spanyolok csak kihasználnak egy dobóhelyzetet. A medence másik végén Madaras büntetőt értékesít. Egy görögországi felkészülési meccsen három ötméterest is kihagyott a magyar csapat, most már kettőt bedobott. Következik két kimaradt támadás, pedig először vezethetett volna kettővel a Kemény-csapat, de Varga Dénes kezéből kicsúszott a labda. Működik a magyar blokk, ebben a negyedben egyelőre nem esik szinte irreálisan sok gól. Nagy maradt a kapujában, Aguilart viszont Lopez váltotta a spanyoloknál. Végül másfél perccel a negyed vége előtt Kiss majdnem-hosszú labdáját Biros ujjbeggyel a hálóba kotorja, immár valóban kettővel vezet a magyar válogatott. Egy-egy kimaradt támadás után spanyol akció zárja a szakaszt, de az eredmény nem változik.

Negyedik negyed

A meccsen először a magyaroké lett a labda a ráúszás után, de Hárai ellen kontrát ítélnek a bírók. Perrone lövését a kapufa és Nagy közös erővel védi, majd a szorosan védekező spanyolok gyűrűjében Szivós harcol ki emberelőnyt. Ami azonban kimarad. Elkapkodott spanyol akció után Szivós újabb próbálkozását blokkolját, de a labda Biros elé került, aki közelről háromgólosra növeli az előnyt. Minguell a harmadik negyed eleje óta az első spanyol gólt dobja, kereken négy perc még vissza. Sorjáznak a kimaradt helyzetek, az első két negyed gólfesztiválja után szokatlanul. Hosnyánszky a kapufát találja el, a labda a spanyoloké, de a horvát játékvezető felülbírája a döntést, Kemény Dénes ezért időt kér támadásban maradó csapatának. Az ellenfél továbbra is szorosan védekezik, de Hárai kiharcol egy fórt centerben, gól nincs. Mivel a magyar válogatott döntetlennel is csoportelső, már biztos a siker, noha húsz másodperccel a lefújás előtt időt kér Rafa Aguilar kapitány. Molina sikeres, jobb alsóba küldött büntetője zárta a mérkőzést, 12-11 a végeredmény, csoportelső a magyar válogatott.

Előzmények

Kemény Dénes csapata ugyancsak szokatlan helyszínen készült a mérkőzésre: egy szálloda hetedik emeleti medencéjében. "Ne amolyan kis szállodai pancsolót képzeljünk el, hanem rendes, meccsek rendezésére is alkalmas medencét, bemelegítő terekkel, s komoly lelátóval" - írta a helyszínről a válogatott hivatalos honlapja.

Az edzés mellett a Kemény-csapat kielemezte a Spanyolország-Montenegró mérkőzést, a hírek szerint találtak is gyenge pontokat a pénteki ellenfél játékában.

A magyar válogatott viszont nem gyengült, amennyiben Steinmetz Ádám továbbra is játékra kész: a centert a Kazahsztán elleni meccsen arcon könyökölték, négy öltéssel kellet összevarrni a sebét még a medence partján, ám úgy érzi, ez nem fogja zavarni a pénteki meccsen.

Könnyen lehet, hogy ha a spanyolok úgy érzik, nincs esélyük a csoportelsőségre, akkor inkább a harmadik helyre mennek rá, amivel elkerülhetik a C csoport valószínűsíthető győztesét, Horvátországot. A spanyol csapat gyors, jól kontrázik, viszont egyenetlen teljesítményt nyújt, nagyon jó és nagyon rossz periódusai is vannak egy meccsen belül.

eddigi eredmények:



Spanyolország - Montenegró 7-9
Magyarország - Kazahsztán 16-5

Montenegró - Kazahsztán 16-5

Mindent egy helyen az Eb-ről