Így készítsen konyhai hulladékból tökéletes tisztítószert

Vágólapra másolva!
Az emberek többsége rengeteg konyhai hulladékot termel, amik egyenesen a kukában landolnak, ha épp nincsen komposztáló a közelben. Azonban lényegesen csökkenthetjük a kidobandó élelmiszerek mennyiségét, ha új funkciót találunk nekik. Sokan nem gondolnák, de remek természetbarát tisztítószereket készíthetünk ezekből a kidobandó maradékokból.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány kimutatta , hogy az Egyesült Királyságban évente körülbelül 9,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, de hazánkban is gyakori probléma mindez. Sokan valószínűleg nem tudják, hogy a kiszáradt kenyeret, a megfonnyadt burgonyát vagy éppen a banánt más módokon is fel lehetne használni. Míg a citromot, a sót és az ecetet széles körben használják a tisztítóiparban, más élelmiszereket figyelmen kívül hagynak.

Matthew Harrison, a PriceYourJob takarítási szakértője a Mirrornak elmondta, hogy vannak furcsának tűnő de nagyon hasznos módjai az elpazarolt élelmiszereknek, ugyanis a különböző alternatív felhasználási módokkal minimalizálhatjuk a pazarlást.

 

Ne öntse ki a főtt krumpli vizét

krumpli víz
Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash

Ne öntse ki a maradék vizet, amiben a krumplit főzte – mondja Matthew. Ehelyett tegye a bemattult ezüstedényeidet a keményítőtartalmú vízbe, és hagyja ázni legalább egy órán keresztül.

Miután kivette az ezüstedényeket a vízből, alaposan öblítse le, majd tiszta ruhával törölje át. Ha az edény rozsdás, akkor áztatás előtt közvetlenül dörzsölje meg a burgonyával az adott területet. 

- tanácsolta.

„Ennek vissza kell állítania az edény eredeti fényét, amelyet követően ismét ragyogóvá válik majd. Ne feledje, hogy ne adjon sót a vízhez, mert ez tönkreteheti az ezüstöt. A főtt burgonyavíz keményítőt tartalmaz, amely enyhe koptató tulajdonságokkal rendelkezik. Ha az ezüst edényeket ebbe a vízbe áztatja, akkor finoman eltüntetheti a foltokat anélkül, hogy kisebb karcolások keletkeznének az edényben. Ez egy gyengéd módszer néhány kereskedelmi forgalomban lévő ezüstfényezőhöz képest, amelyek túl drasztikusak lehetnek, és potenciálisan károsíthatják az ezüstfelületeket.”

 

Ha a vérfolt nem jön ki, használjon tejet

tej
Fotó: Unsplash

Ha nehezen talál gyors megoldást egy vérfoltra, fontolja meg hogy tejet önt a ruhára.

Matthew azt mondja: „Mint minden foltnál, itt is a legfontosabb a gyorsaság, hogy mielőbb megakadályozzuk, hogy beleragadjon az anyagba. Öntsön hideg tejet közvetlenül a foltra – a tej hőmérséklete segít megakadályozni, hogy a vér tovább szivárogjon. Finoman dörzsölje be a tejet a foltba, majd öblítse le a területet hideg vízzel, hogy eltávolítsa a maradékot. Mossa ki a ruhadarabot a szokásos módon mosószerrel. Ha a folt továbbra is látható, ismételje meg a folyamatot, mielőtt megszárítaná.

 

Burgonyahéj a folttisztításhoz

Egy kis foltot találni kedvenc ingén mindig csalódást okoz - még inkább, ha nincs kéznél folteltávolító. Erre az esetre azonban érdemes egy félbevágott sárga krumplit használni.

Matthew szerint „bár a burgonya nem távolítja el az erősebb foltokat, például a vörösborosokat, azonban határozottan segíthet a kisebb foltok eltávolításában. 

Vágjon egy szeletet egy nyers burgonyából, és a vágott oldalát dörzsölje be a foltba. Ezt követően pedig a szokásos módon dobja be az inget a mosógépbe. Ennek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy ruhái makulátlanok és foltmentesek legyenek

A burgonya enyhe savasságának köszönhetően ugyanis tökéletes folteltávolítóként működik. Az enzimek elkezdik lebontani a foltrészecskéket, így a mosás során könnyebben eltávolíthatók."

Amikor ujjlenyomatokat távolít el az üvegajtókról vagy tükrökről, akkor is használhatja a burgonyát.

„Egyszerűen vágjon félbe egy burgonyát, és körkörös mozdulatokkal dörzsölje vele a felületet. Majd hagyjon egy kis időt, hogy kifejtse a hatását. Ezután permetezzen langyos vizet az üvegre, mielőtt letörölné egy tiszta, mikroszálas kendővel. Ezzel a módszerrel az üveg csillogó tiszta és csíkmentes marad. A burgonya enzimeket és savakat, például oxálsavat tartalmaz, amelyek természetes tisztító tulajdonságokkal rendelkeznek. Üvegfelületekre alkalmazva ezek a vegyületek elősegítik az olajok, szennyeződések és foltok lebontását és feloldását" – részletezte Matthew.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!