A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:30VívásHungary-Italy
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Fermentált ételek: nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is

Vágólapra másolva!
A fermentálás nagy népszerűségnek örvend azok körében, akik szeretnek tudatosan táplálkozni és odafigyelnek arra, hogy mit esznek. Azonban sokan úgy is a fermentált ételek fogyasztói, hogy tudatában lennének annak, hogy ezzel milyen jót tesznek a szervezetüknek. De milyen előnyös hatásai vannak a fermentált ételeknek és milyen népszerű fermentált ételek léteznek? Cikkünkből kiderül!
Vágólapra másolva!

Napjainkban egyre többet találkozunk a fermentálás fogalmával, amit hívhatunk savanyításnak vagy erjesztésnek is. A fermentálás lényege az, hogy a zöldségek felszínén természetesen jelen lévő tejsavbaktériumok oxigénmentes környezetben felszaporodnak és ezzel megsavanyítják azokat. A hozzáadott só pedig biztosítja azt, hogy az egészségre káros, rothadást előidéző baktériumok ne szaporodjanak el az erjedés során. A legismertebb fermentált ételek közé tartozik a koreai kimchi, a kombucha, a savanyú káposzta, a tempeh és a joghurt.

fermentált ételek
Fermentált ételek: az uborka igen népszerű a savanyúságok körében
Fotó: pixabay.com

Miért egészségesek a fermentált ételek?

A fermentálást az emberek már nagyon régóta használják, mint tartósítást, így nagy tapasztalatunk van abban, hogy milyen pozitív hatásai vannak ezeknek az ételeknek és ezeket a legújabb kutatások is igazolják. 

Tele van probiotikumokkal

A fermentált ételek gazdagok probiotikumokban, amelyek jótékony hatású baktériumok. Ezek a mikroorganizmusok segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, támogatják az emésztést, és erősítik az immunrendszert.

Vitamindússá teszi az ételeket 

A fermentációs folyamat során az ételek tápanyag-tartalma is megnő. Például a fermentáció során a vitaminok, különösen a B-vitaminok és a K2-vitamin mennyisége növekedhet.

Könnyebb emészthetőség

A fermentáció során a baktériumok előemésztik az étel bizonyos részeit, ami megkönnyíti az emésztést. Ez különösen előnyös lehet azoknak, akik érzékenyek bizonyos élelmiszerekre.

Antioxidáns tartalom

A fermentált ételek antioxidáns tartalma is növekedhet, ami segít a szabad gyökök semlegesítésében és így a sejtek védelmében.

Immunerősítés

A bélflóra egészsége közvetlenül összefügg az immunrendszer működésével. A probiotikumok segítik az immunválasz optimalizálását és a patogén baktériumok elleni védelmet.

fermentált ételek, kimchi
Fermentált ételek: kimchi
Fotó: pixabay.com

Mentális pozitívumok

Egyre több kutatás mutat arra, hogy a bélflóra és az agy között szoros kapcsolat van (ez az úgynevezett bél-agy tengely). A probiotikumok fogyasztása javíthatja a hangulatot és csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit.

Tartósítás

A fermentált ételek természetes tartósítószereket tartalmaznak, ami növeli az ételek eltarthatóságát anélkül, hogy mesterséges adalékanyagokra lenne szükség.

Népszerű fermentált ételek a világ különböző tájairól

A fermentálás szinte minden országban jelen van, Magyarországon is nagyon népszerű a savanyúkáposzta, a kovászos uborka és egyéb savanyúságok, de sok joghurtot és kovászos kenyeret is fogyasztanak a magyarok. De mi a helyzet más országokkal? Mutatunk 5 világhírű fermentált ételt. 

  • Kombucha

A kombucha egy fermentált tea, amelyet egy szimbiotikus baktérium- és élesztőkolóniával (SCOBY) készítenek. Ez az ital édesített teából készül, amelyet a SCOBY segítségével erjesztenek, így enyhén szénsavas, savanykás ízű, és számos egészségügyi előnnyel járhat. Ez a tea Kínából ered, azonban gyorsan meghódította az egész világot és már szinte mindenhol megtalálható a drogériákban és a boltokban. 

kombucha, fermentált ételek
Fermentált ételek: kombucha
Fotó: pixabay.com
  • Tempeh

A tempeh egy hagyományos indonéz étel, amely fermentált szójababból készül. Gazdag fehérjében, rostokban és különféle tápanyagokban, valamint népszerű húshelyettesítő a vegetáriánus és vegán étrendben. A tempeh íze enyhén diós és földes, textúrája pedig sűrű és szilárd. 

  • Miso

A miso egy hagyományos japán ízesítő paszta, amelyet szójabab, só és kojival (Aspergillus oryzae nevű gombával beoltott rizs, árpa vagy más gabona) fermentálásával készítenek. A fermentációs folyamat hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ami során a miso mély, összetett ízt nyer, amit umami néven ismernek. Miután elkészül sokféleképpen felhasználják például levesekhez, szószokhoz, pácokhoz és öntetekhez. 

  • Erjesztett hal

Az északi nemzeteknél az sem ritka, hogy halat fermentálnak. Ennek talán a legismertebb példája a surströmming, amely egy hagyományos svéd étel, ami erjesztett heringből készül. Ez az étel különösen híres erőteljes és jellegzetes szagáról, amit az erjesztés során felszabaduló vegyületek okoznak.

  • Kimchi

A kimchi egy hagyományos koreai fermentált étel, amely különféle zöldségekből, leggyakrabban kínai kelből készül, és fűszerekkel, például chili paprikával, fokhagymával, gyömbérrel és halmártással ízesítik. A kimchi az egyik legismertebb koreai étel, és szinte minden étkezés része Koreában, de mára az egész világon elterjedt. A TikTokon például rengeteg videó megtalálható kimchi készítése otthon címmel. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!