Így kell tárolni a burgonyát, hogy tovább friss maradjon

Vágólapra másolva!
Egy átlagos ember 130 kiló krumplit fogyaszt évente, ennek ellenére sokan nem tudják, hogyan és hol érdemes tárolni, pedig a népszerű zöldségféle akár 3 hónapig is eláll, ha tisztában vagyunk a helyes tárolási módszerekkel. Kifejezetten rosszat tesz neki például a napfény és a hagymafélék közelsége. Mutatjuk, miért.
Vágólapra másolva!

A britek egyik kedvenc étele a burgonya, személyenként akár 130 kilót is fogyasztanak belőle évente főtt, pirított, sültkumpli vagy krumplipüré formájában. 

A britek a burgonyát már évszázadok óta ismerik és fogyasztják, feltételezések szerint a 16. században került az országba. Azóta is kulcsfontosságú összetevője a legnépszerűbb ételeiknek, ezért - a magyarokhoz hasonlóan - szinte minden háztartásban megtalálható

Azonban megfigyelhettük már, hogy nem megfelelő tárolás esetén könnyen romlásnak indulhat, megpenészedhet vagy kicsírázhat.

Ezen a helyen nem szabad tárolni a burgonyát, burgonya, krumpli, tárolás
Fotó: Shutterstock/Pixel-Shot

Egy szakértő megmutatta, melyek azok a gyakori hibák, amelyeket az emberek többsége elkövet a burgonya tárolása során.

Az olyan zöldségek, mint a hagyma vagy a burgonya hosszú ideig elállnak, ezért a legtöbben hajlamosak vagyunk egyszerre sokat venni belőle, majd egymás mellett, esetleg közös zacskóban tárolni őket. Ez azonban nem igazán jó ötlet, mert a hagyma etiléngázt bocsát ki,melynek hatására a burgolya csírázni kezdhet és benedvesedhet, amitől könnyen penészes lesz. Érdemes ezért a burgonyát távol tartani az olyan zöldségektől, mint a hagyma, fokhagyma, vagy a paradicsom. Ehelyett tároljuk inkább egy sötét és száraz helyen, például egy szekrényben vagy konyhafiókban, hogy hosszabb ideig friss maradjon. Jó ötlet emellett a burgonyát a lehető legtávolabb tartani a napfénytől. A túl sok fény klorofilltermelést vált ki, ami zöldre színezheti a gumókat.

- mondta Karen Lamar, az Organic Cottonmartnevű szervezet tárolási szakértője az Express magazinnak.

"A zöld elszíneződés miatt a burgonya keserűvé válik, és elszaporodik benne egy szolanin nevű neurotoxin, ezért az ilyen burgonyát jobb elkerülni. Ne tároljuk emellett magas páratartalmú helyeken, ez ugyanis elősegíti a penészedést és a csírázást. Pincében, kamrában vagy egy félreeső konyhasarokban van a legjobb helye. Ajánlott emellett kiszedni a műanyag csomagolásból, és légáteresztő edényben tárolni, hogy elegendő levegőhöz jusson, ugyanis a jó szellőzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a burgonya hosszabb ideig friss maradjon. A levegő hiánya miatt a burgonya nedvességet halmoz fel, és gyorsan megromlik a penész és a baktériumok elszaporodásának hatására. Ha a burgonyát nyitott papírzacskóban, hálózacskóban vagy textilzacskóban tárolja, megvédi őket a korai romlástól, így akár két-három hónapig is friss marad, ami csökkenti az élelmiszerpazarlást és segít pénzt spórolni"

- magyarázta a szakértő.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!