Kedvencünk, az almás pite: készüljön a hétvégére ezzel a szezonális süteménnyel!
2024. október 10. 09:00
Olvasási idő: 4 perc
Ez az almás pite mindannyiunk számára egy perc alatt visszahozza a gyerekkort.
Vágólapra másolva!
Nagymamánk almás pitéje nem csupán egy sütemény, hanem sokunknak felére egy igazi időutazással a boldog és könnyed gyerekkorba. Nem is csoda; az aranybarnára sült vékony tészta és a gazdagon fűszerezett, illatos almás töltelék minden falatában igazi nosztalgiát ébreszt. Őrizzük tovább hagyományainkat ezzel a finom süteménnyel, mutatjuk, hogyan készítsük.
Nem is kérdés tehát, hogy ezt a kiváló receptet mindenképpen ki kell próbálnunk, sőt, meg is kell őriznünk. A nagyi almás pitéjének elkészítését ugyanis az unokáknak is feltétlenül meg kell tanulni, hiszen minden falat egyszerre édes, savanykás és fűszeres – igazi klasszikus, amit soha nem lehet megunni.
Hagyományos almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg zsír
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 dl tejföl
2 tojássárgája
felvert tojás és tejszín a tetejére
A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 citrom leve
kb. 10 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szegfűszeg
2 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Összegyúrjuk a tészta összes hozzávalóját. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órán át pihentetjük hideg helyen.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Rátesszük a kicsumázott, kockákra vágott almát (nem kell meghámozni), ízesítjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg), rácsavarjuk a citrom levét, rászórjuk a vaníliás cukrot. Csak pár percig pároljuk együtt, hogy ne főjön szét az alma. Végül pici vízben feloldott keményítővel sűrítjük, és hagyjuk kihűlni.
Elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből, kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, belefektetjük egy tepsibe (nem kell előtte kizsírozni a tepsit, mert elég zsiradék van a tésztában). Rákanalazzuk az almatölteléket. A másik tésztafelet is kinyújtjuk, ráfektetjük a töltelékre. Villával megszurkáljuk.
Felvert tojást összekeverünk egy kis tejszínnel, és lekenjük vele a tészta tetejét. 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd megszórjuk porcukorral, és kockákra vágjuk.
Ha további süteményreceptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!