A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kutatás mobiltelefonos ügyintézésről

Vágólapra másolva!
A budapesti közgazdasági egyetemen a Pannon GSM támogatásával a mobiltelefonok hivatali ügyintézésben és a közigazgatásban való használatával kapcsolatban indítanak kutatásokat.
Vágólapra másolva!

A Pannon GSM támogatásával a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemen (BKÁE) azzal kapcsolatban indítanak kutatásokat, hogy miképpen lehet használni a mobiltelefont az önkormányzati, illetve helyi közigazgatásban. A mobilcég és az egyetem megállapodásról szóló aláírást megelőzően a felek bejelentették: a Pannon GSM egy évre kötötte a támogatási szerződést az egyetemmel, de az a későbbiekben meghosszabbítható. A kutatás során egyebek mellett felmérik azt, hogy mekkora a hajlandósága az állampolgároknak a mobiltelefonon keresztül történő ügyintézésre.

A sajtótájékoztatón Chikán Attila, az egyetem rektora kifejtette: a manapság sokat emlegetett tudásalapú társadalom csak az üzleti szféra befektetései révén alakítható ki, mivel az állam egyedül képtelen erre. Az eseményen elhangzott, hogy kísérleti jelleggel Hajdúszoboszlón mobiltelefonon keresztüli véleménynyilvánításra kéri az önkormányzat az embereket arról, hogy elkerülje-e a 4-es út a várost. Mivel kísérleti jellegu felmérésről van szó, egyelőre csak azt vizsgálják, hogy mekkora a hajlandóságuk az embereknek a mobilon keresztüli szavazásra.

Az eseményen Tózsa István, az egyetem tanszékvezetője utalt arra, hogy mobilon keresztül több ügyet is elintézhetnek elvileg az emberek: így például közterületet foglalhatnak, sorszámot igényelhetnek, eleget tehetnek bejelentési kötelezettségüknek, szavazhatnak, illetve emeltdíjas mobiltarifával akár az illetéküket is leróhatják. Ahhoz azonban, hogy a mobiltelefon megjelenhessen az önkormányzati ügyintézésben, például le lehessen róni vele az illetéket, több jogszabályt is módosítani kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!