Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Szinte semmi sem tudja kihasználni a kétszázezres gamer router sebességét

Vágólapra másolva!
Akár 19 gigabites sebességgel is képes lenne vezeték nélkül kommunikálni. De sajnos csak két mobil és két laptop képes erre jelenleg, így nem biztos, hogy megéri az árát a TP-Link készüléke.
Vágólapra másolva!

Két évvel az eredeti bejelentését követően elsőként Észak-Amerikában végre piacra került a TP-Link Archer GE800, jelenleg ez a világ egyik műszakilag legfejlettebb wifi routere. Az európai érdeklődőknek sem kell már sokat várniuk rá, várhatóan pár héten belül megkezdődik a kontinensen való forgalmazása. Az eurós árát még nem tisztázta a gyártó, de kapaszkodóként a tengerentúlon 600 dollárba, olyan nettó 221 ezer forintba kerül.

tp-link archer ge800 wifi router wi-fi 7
Elméletben akár 19 gigabites sebességgel is képes vezeték nélküli kommunikálni a TP-Link Archer GE800
Fotó: TP-Link

Az elsősorban gamereknek reklámozott termék teljes mértékben támogatja a legújabb Wi-Fi 7 szabványt, a technológiával szintén kompatibilis eszközökkel elméletben akár 19 gigabites, olyan 2,38 GB/s sebességgel is képes vezeték nélkül kommunikálni. 

Ezt a Wi-Fi 7 azon tulajdonsága teszi lehetővé, hogy az egymáshoz kapcsolódó eszközök Multi-Link Operation (MLO) módban szimultán 2,4 GHz, 5 GHz, és 6 GHz frekvenciákon is tudnak kommunikálni egymással.

A routerre természetesen Ethernet portok is kerültek, kettő darab 10 gigabites mellett négy darab 2,5 gigabiteset kínál.

A TP-Link Archer GE800 és a konkurenciájának nagy hátránya, hogy jelenleg alig néhány Wi-Fi 7-képes eszköz kapható a piacon. A mobilos térfélen a Google Pixel 8 és a Samsung Galaxy S24 Ultra ilyenek, de a laptopok terén sincs nagy választék, például Razer Blade 16 és a Lenovo Legion 7i vannak az első fecskék között.

Ezen túlmenően a Windows 11 csak az idén ősszel befutó 24H2 főverziótól tudja hasznát venni a technológiának, így hiába kompatibilis egy laptop hardveresen a Wi-Fi 7-tel, ténylegesen legfeljebb az előző Wi-Fi 6e szabványon át tud kommunikálni az efféle routerekkel.

Végül a gamer célközönségre visszatérve a jelenlegi játékkonzolok megfelelő hardver hiányában soha nem is fogják támogatni a Wi-Fi 7-et, az Ethernet-portjuk pedig csak gigabites.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről