Újabb engedményeket tesz Európában az Apple

apple iphone 15 pro airpods pro 2 zene zenehallgatás fülhallgató
Fotó: Sophia Stark / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az iPhone és az iPad eszközöket is érintik az újdonságok.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan kényszeríti a fogyasztók számára előnyös kompromisszumokra a digitális piacokról szóló uniós jogszabály az Apple-t, az Európai Bizottsággal való legutóbbi egyeztetéseket követően most újabb változtatásokat jelentett be.

Az egyeztetési kör leghasznosabb eredménye, hogy újabb típusú alkalmazások esetén lesz megváltoztatható az alapértelmezett beállítás. Jelen pillanatban az alapértelmezett böngészőt, levelezőt, programboltot, továbbá NFC-s fizetési appot tudják átállítani a mobilozók, ezekhez csatlakozik még idén a tárcsázóprogram, az üzenetküldő, a jelszókezelő, a billentyűzet, továbbá a telefonhívásokra vonatkozó spamszűrő. Végül 2025 tavaszán egy újabb körben a navigációs és a fordítóapp is csatlakoznak majd a körhöz.

További engedmény, hogy az európai felhasználók az év későbbi részétől kezdve újabb gyári appokat tudnak majd eltávolítani a készülékeikről, konkrétan az App Store, az üzenetküldő, a kamera, a fotók, továbbá a Safari is leirtható lesz igény esetén az iPhone és iPad termékekről.

Végül a Safarit használók hamarosan egy újabb és több információt közlő böngészőválasztó képernyőt is látnak majd, függetlenül attól, hogy korábban megjelent-e már számukra a felület. Aki új alapértelmezett böngészőt választ ezen, annál nem csak települ majd a kívánt alternatív app, de az ikonja leváltja majd a Safari ikonját a kezdőképernyő dokkján.

Az ügyhöz kapcsolódó érdekesség, hogy a megfelelő Mac számítógépeken talán mégis elérhetőek lesznek majd az európaiak számára az Apple Intelligence mesterséges intelligenciás funkciók, miután ezekre nem vonatkoznak annyira szigorú szabályok, mint az iPhone és iPad termékekre. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!