A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiadják Kim Dotcomot az Egyesült Államoknak

Vágólapra másolva!
Tizenkét év után bíróság elé kell állni a Megaupload alapítójának.
Vágólapra másolva!

Mégsem volt annyi pénz, ami kihúzta volna Kim Dotcomot az USA Igazságügyi Minisztériumának a karmai közül. Tizenkét évnyi jogi huzavonát követően Paul Goldsmith új-zélandi igazságügyi miniszter aláírta a döntést, miszerint a férfit ki kell adni az Egyesült Államoknak, hogy büntetőperben felelősségre vonják a Megaupload fájlmegosztó szolgáltatás működtetése miatt.

A fiatalabb generációhoz tartozók talán már nem is hallottak a Megauploadról, a 2006-2012 között üzemelt internetes szolgáltatás egy bárki által használható fájlmegosztó volt. A különlegességét az jelentette, hogy egyrészt nem vette komolyan a szerzői jog által védett tartalmak megosztásának a tiltását, sőt: a megosztott fájlok letöltési oldalaira kattintva reklámok jelentek meg, a belőlük származott bevételből pedig részesedést kaphattak a feltöltők.

A Megaupload lehetővé tette a tartalmak illegális megosztásán keresztüli pénzkeresést a feltöltők számára.

Az USA Igazságügyi Minisztériuma szerint a Megaupload olyan 500 millió dollár kárt okozhatott az amerikai jogtulajoknak, miközben 175 millió dollár bevételt generált, amelyből Kim Dotcom és a Megaupload többi felsővezetője luxuséletet éltek.

Kim Dotcom mellett három másik személyt is ki akart adatni az ügy miatt az USA igazságügyi Minisztériuma, azonban az egyikőjük 2022-ben meghalt, a másik kettő pedig tavaly egyezséget kötött a új-zélandi ügyésszel. 

Bűnösnek vallották magukat a kiadatás elkerülés érdekében, ők helyben letöltendő 30 és 31 hónap börtönbüntetéseket kaptak.

Dotcomot többek közt illegális üzleti praktikák folytatásával, pénzmosással, szerzői jogsértéssel vádolja az USA, és nagyon valószínű, hogy az elítélése esetén huzamos időt lesz kénytelen a rácsok mögött tölteni, potenciálisan évtizedekről beszélünk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!