Megtalálták egy 6. századi bizánci vödör hiányzó darabjait Sutton Hoo-nál

Az évek során a régészek összerakták a Bromeswell Vödör darabjait, mely valószínűleg a Bizánci Birodalomból származik. A Sutton Hooban, a High Hallban van kiállítva.
Fotó: James Dobson, National Trust Images
Vágólapra másolva!
Régészek Angliában, egy 1.400 éves hajótemetőben, Sutton Hoo-nál felfedezték egy a Bizánci Birodalomból származó törött vödör darabjait. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A vödör legalább 100 évvel idősebb, mint a híres hajótemető, ablakot nyithat arra, hogyan éltek a korai középkori emberek. A régészekből, múzeumőrökből és önkéntesekből álló csapat júniusban egy ásatás és fémérzékelővel való munkasorán tették a felfedezést.

Sutton Hoo leginkább nagyszerű, 7. századi hajótemetőjéről ismert , melyet 1939-ben fedeztek fel. De a temető csak egy része volt egy 18 különálló domb komplexumnak amit Suffolk közelében, Anglia délkeleti részén találtak, melyek közül sok ékszereket és érméket tartalmazott. Importált árukat is találtak, köztük egy egyiptomi tálat, keleti mediterráneumi ezüst árut és egy Közép-Keleti kőolaj terméket, bitument.

Az évek során a régészek összerakták a Bromeswell Vödör darabjait, mely valószínűleg a Bizánci Birodalomból származik. A Sutton Hooban, a  High Hallban van kiállítva. 
Fotó:  James Dobson, National Trust Images / Live Science

De a vörösrézötvözet vödör (Bromeswell Vödör) antedatálja a hajótemetőt legalább egy évszázaddal. Az 1986-ban felfedezett töredezett vödör, egy észak-afrikai vadászjelenetet ábrázol oroszlánokkal és kutyákkal. Valószínűleg Antióchiában (Törökország) készült a 6. században, ami akkor a Bizánci Birodalom része volt. A vödrön lévő görög felirat azt sugallja, hogy diplomáciai ajándék lehetett. A felirat: „Használja jó egészségben, Gróf Úr, sok boldog évig.”

Az újonnan felfedezett vörösréz töredékek a Bromeswell Vödörhöz tartoznak.
Fotó: James Dobson, National Trust Images / Live Science 

A leleteket az eredeti leleten lévő figurákhoz hasonló figurák díszítik. A csapat röntgensugár fluoreszcenciát használt, hogy megerősítse, hogy a töredékek valóban a 6. századi Bromeswell Vödör részei. (A röntgensugár fluoreszcenciával határozzák meg, hogy mely elemek vannak jelen egy objektumban és létrehozzák a lelet unikális ujjlenyomatát.)

A kutatók úgy vélik, hogy a vödör korábban megrongálódott és aztán megjavították. A fémek mélyreható vizsgálata azt mutatja, hogy még újra is egybe is forraszthatták.

Bár Kelet-Angliát megszállták legalább Kr. e. 3.000 óta, amikor Sutton Hoot temetőként használták a 6. és 7. században, a terület viszonylag sűrűn lakott volt és egy forgalmas kereskedelmi hálózat része volt.

A Sutton Hoo kincsek diverz objektumok, vannak köztük pogány és keresztény leletek, amiket egész Európából és a Közel-Keletről hoztak oda. 

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)



 



 


 


 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!