Atlantisz: megtalálhatták az elveszett szigetet

Vágólapra másolva!
Hatalmas, három inaktív vulkánnal rendelkező elsüllyedt hegységet találtak a spanyolországi Lanzarote-sziget partjainál. Kutatók szerint ez a földdarab ihlethette Atlantisz legendáját.
Vágólapra másolva!

Spanyol kutatók évmilliókkal ezelőtt az óceánba süllyedt, elveszett szigeteket fedeztek fel, amelyek közül néhánynak a partjai még mindig egyben vannak. "Ezek a szigetek inspirálhatták Atlantisz legendáját” - mondta Luis Somoza, a Kanári-szigetek melletti vulkáni tevékenységet tanulmányozó projekt vezetője a Live Science magazinnak.

Megkövesedett lávafolyások az Atlantisz legendáját ihlető Los Atlantes-hegynél
Megkövesedett lávafolyások az Atlantisz legendáját ihlető Los Atlantes-hegynél
Fotó: IGME-CSIC

A kutatócsoport a szigeteket egy olyan tenger alatti hegyen találta, amely három, jelenleg inaktív vulkánnal rendelkezik, és amelynek átmérője körülbelül 50 kilométer. A hegy alapja nagyjából 2,3 kilométerrel az óceán felszíne alatt található.

A tudósok az újonnan felfedezett hegyet Platón mesebeli civilizációja után Los Atlantes-hegynek nevezték el. 

A mitológia szerint Atlantiszt az istenek azért pusztították el, mert lakosai erkölcstelenül viselkedtek.

„A múltban ezek különálló szigetek voltak, amelyek elsüllyedtek, és egészen napjainkig süllyednek, pont ahogyan Atlantisz legendája említi” - mondta Somoza, aki a Spanyol Földtani és Bányászati Intézet (IGME-CSIC) geológusa.

Így fedezték fel a valódi Atlantiszt

A tudósok a Los Atlantes-hegyet Lanzarote keleti partjainál, a Kanári-szigetek legkeletibb részénél találták meg, amikor egy távirányítású járművel 100 és 2500 méter közötti mélységben kutatták a tenger fenekét. A merülés az IGME-CSIC Atlantis projektjének része volt, amelynek célja a térség víz alatti vulkanikus és hidrotermális tevékenységének feltérképezése.

A Los Atlantes hegy teteje
Fotó:  IGME-CSIC

Los Atlantes az eocén idején (56-34 millió évvel ezelőtt) egy szigetcsoport lehetett. Miután a vulkáni működés megszűnt, a láva megszilárdult és sűrűbbé vált, aminek következtében a szigetek az óceánba süllyedtek. Az elveszett szigetek néhány jellegzetessége azonban megmaradt.

Partokat, sziklákat és homokdűnéket azonosítottunk a hegység lapos csúcsán”

- mondta Somoza, hozzátéve, hogy a vulkanikus kőzetet borító homok akkor rakódott le, amikor a szigetek aktívan süllyedtek. Egyes partok mindössze 60 méterrel az óceán felszíne alatt húzódnak.

A kutatócsoport most elemezni fogja a Los Atlantesból gyűjtött mintákat, hogy keltezhessék a vulkáni kőzeteket, és meghatározzák, pontosan mikor kezdtek el süllyedni a szigetek. Azt is tervezik, hogy jövőre egy újabb expedíció keretében visszatérnek a Kanári-szigetek tenger alatti vulkánjaihoz.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!