A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNKrizsán Xénia
19:35AtlétikaHétküzdés - súlylökés
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Megsemmisült a magyar műhold

Miután befejezte küldetését, szerdán, Új-Zéland felett belépett a légörbe és megsemmisült a magyar VIREO műhold ( a kép illusztráció)
Fotó: Linkedin /László Bagó
Vágólapra másolva!
A tavaly áprilisban felbocsátott magyar VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation) nevű CubeSat műhold szerdán sikeresen befejezte küldetését, a légkörbe visszatérve megsemmisült - közölte az urvilag.hu.
Vágólapra másolva!

Forradalmian új technológiát tesztelt a magyar műhold 

 

A VIREO célja a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) űrbeli használata volt, kiterjesztve annak repülés közbeni feldolgozási képességeit - olvasható az űrkutatási hírportálon szerdán közzétett cikkben.Felidézték, hogy a VIREO-nak már a pályára állítása is különleges volt. Több mint egy hónapot töltött egy orbitális szállítóeszköz fedélzetén, hogy megtalálja az optimális pályát. 

A VIREO kisműhold
Fotó: MTI

A hordozóeszköz sikeresen célba ért, a VIREO pedig azonnal ráállt a számára megfelelő pályára, és alrendszereinek beüzemelését követően zökkenőmentesen folytatta földmegfigyelő kísérleteit. A beszámoló szerint számos űrkísérlet történt a VIREO fedélzetén, amelyek közül kiemelkedő az aiMotive csapatával közös fejlesztés. Ebben a műhold kamerái által rögzített képi adatokat dolgozták fel az űrben AI alapú képfeldolgozó algoritmusok segítségével.

Pocket műholdak földkörüli pályán ( a kép illusztráció)
Fotó: ESA

 Újdonság volt a műholdon, hogy a 10×10×10 centiméteres raktérben - a már bemutatott kísérleteken felül - egy saját fejlesztésű payload-vezérlő alrendszert is kipróbáltak a C3S Kft. szakemberei. Ez a jövőbeni CubeSat-projekteket fogja támogatni. Emellett felkészültek a jövőbeni földmegfigyelő küldetésekre is. Az űrbe juttatott négy különböző típusú kamerával demonstráltak számos felvételkészítési módszert.

 

Mielőtt megsemmisült, még áthaladt Magyarország felett


Mint írták, a CubeSat 16 hónapos küldetése során lélegzetelállító képeket készített a Föld különböző részeiről. "Bár a küldetés véget ért, a VIREO sikere bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia technológiájával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földmegfigyelés, 

ami többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a mezőgazdaság, katasztrófavédelem vagy energiakitermelés. 

Az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai és a nem várt események. 

A VIREO küldetése is hozzájárult az űrtechnológia további fejlesztéséhez
Fotó: NanoStas Database/C3S Kft.

A módszer továbbfejlesztése olyan területek felé is utat nyithat, mint a műholdflották jobb összehangolása, az internet távoli vidékekre való eljuttatása, az űrbányászat, az űrszemét csökkentése vagy a nagyon távoli űrös küldetések sikere" – írták. Az IOD (In Orbit Demonstration) küldetés számára a 3 egységnyi (3U) CubeSatot a C3S Kft. fejlesztette és gyártotta, valamint a felbocsátást is a magyar űripari cég menedzselte. A műhold 2024. augusztus 7-én 12:00 óra körül, miután áthaladt Magyarország területe felett, Új-Zélandnál érte el a légkört majd végleg megsemmisült.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!