Sokan nem eszik ezt az ételt, ezért alakul ki a súlyos betegség

Vágólapra másolva!
Újabb fontos táplálkozástudományi felfedezést tett egy kutatócsoport. A vizsgálat szerint várandósság idején már a havi egyszer halfogyasztás 20 százalékkal csökkentheti az autizmus megjelenésének kockázatát a születendő gyermeknél. Az autizmus kialakulása tehát megakadályozható a megfelelő táplálkozással, ennek teljes körű feltárásához azonban további kutatómunkára van szükség.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által koordinált kutatás szerint halfogyasztással megakadályozható az autizmus kialakulása.

Halfogyasztással megelőzhető az autizmus kialakulása
Halfogyasztással megelőzhető az autizmus kialakulása
Fotó: Science Photo Library via AFP

 

A jótékony hatás annak köszönhető, hogy az állat húsa nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, és más fontos tápanyagokat, például jódot, cinket és vasat, amelyek mind létfontosságúak a baba agyának, beszédének és hallásának fejlődéséhez.

Az autizmus spektrumzavar (ASD) egy olyan idegi-fejlődési rendellenesség, amely csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.

Az autistáknak a verbális és nonverbális kommunikáció megértése is nehézséget okozhat, beleértve a hangszínt, a testbeszédet és az arckifejezéseket. Egyelőre még a szakértők sem tudják, mi okozza a rendellenességet, és jelen tudás szerint nem gyógyítható, de a korai diagnózis kulcsfontosságú ahhoz, hogy az érintett gyermek minőségibb életet élhessen.

Az autizmus kialakulása nem akadályozható meg csupán táplálékkiegészítőkkel

A Drexel Egyetem által vezetett tudóscsoport közel 4000 nőt vizsgált a kutatás alatt. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a résztvevőket a halfogyasztásról és a halolaj tartalmú étrend-kiegészítők használatáról kérdezték.

Körülbelül 1377 nő számolt be arról, hogy egyáltalán nem evett halat a terhesség ideje alatt. 

Ezenkívül a kutatócsoport a vizsgálat során nem talált összefüggést az autizmus alacsonyabb kockázata és az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres szedése között.

A tanulmány szerint több elmélettel is magyarázható, miért nem akadályozható meg olyan eredményesen az autizmus kialakulása az Omega-3 tartalmú készítményekkel, mint a halhússal. Az egyik a tablettában lévő tápanyagnak való közvetlen kitettségre, a másik a táplálékkiegészítő és a halfogyasztás közötti különbségek döntő szerepére mutat rá.

A szakértők a publikációban utaltak arra is, hogy az étrend-kiegészítőkben olyan adalékanyagok és szennyeződések lehetnek, amelyek semlegesíthetik a jótékony hatásokat. Továbbá valószínűleg önmagukban az Omega-3 zsírsavak nem akadályozzák meg az autizmus megjelenését, a kívánt hatáshoz szükség van még szelénre, jódra, vasra és D-vitaminra. 

Ezek együttesen pedig csak a halak húsában fordulnak elő megfelelő mennyiségben.

Nem csak az autizmust előzi meg a halhús, más egészségügyi előnye is van

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a terhesség alatti halfogyasztásnak más egészségügyi előnyei is vannak. Ezek közé tartozik 

  • a szív és a csontok egészségének javítása, 
  • a túlsúlyra való hajlam, 
  • valamint a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentése.

A szakemberek az állapotos nőknek azt tanácsolják, hogy hetente két-három adagnyi halat fogyasszanak a magzat egészséges fejlődése érdekében.

Az FDA ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy bár a hal fontos része a táplálkozásnak, a nőknek ügyelniük kell arra, hogy várandósságuk alatt korlátozzák a higannyal szennyezett tengeri halak fogyasztását. Magas higanytartalom található a kardhalban, a cápában, a nyers kagylófélékben és a füstölt vagy pácolt halakban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!