A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ma megkezdi a termelést a Sztálin Vasmű kokszolóműve

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:

Amikor ezeket a sorokat írom, éppen vége annak az értekezletnek, amelyet a Sztálin Vasmű kokszolóműve kemenceüzemének irodájában tartottak a gyár és a kivitelező vállalatok vezetői a kokszolómű megindításáról. Az értekezlet végén megszületett az elhatározás, hogy a hátralevő utolsó szerelési munkák, valamint a kiszolgáló gépek üzempróbája után éjjel 12 órakor ismét összejönnek és eldöntik a pénteki indulás pontos idejét. A mostani értekezleten hajnali négy órára tűzték ki az indulást, ami azt jelenti, hogy ekkor kezdik meg a kokszoló kamrák feltöltését szénporral.

A nehéziparban hatalmas áldozatokat hoznak a termelés érdekében




Az értekezlet után Dobai Sándor kemenceüzemi üzemvezetővel járom végig a kokszolóművet. Mindenütt hangyaszorgalommal dolgozó munkásokat látni, akik az utolsó simításokat végzik, nem egynek közülük mély árkok a szeme alján, ami arra vall - s ezt Dobai elvtárs is megerősíti -, hogy pihenni és különösen aludni az utóbbi időben bizony igen keveset értek rá. Már több mint egy hete éjjel-nappal dolgoznak a kokszoló blokkon, végzik a szereléseket, a beszabályozásokat, s most jutottak az utolsó munkákkal odáig, hogy a kokszoló blokk 55 kamrájának 110 ajtaja közül délután 3-ig felszereltek 84-et.
- A hátralevő ajtók felszerelése éjfélre meglesz - mondja Dobai elvtárs.

- Eredetileg előbb készen lettünk volna, azonban délben tízperces áramkiesés volt, a nagykohó leállt, nem kaptunk kohógázt a kokszoló kamrák fűtésére. Márpedig, ha a fűtésszünet alatt áttörtük volna az ajtók helyén levő ideiglenes tűzállófalazatot, alaposan lehűltek volna a kamrák az ajtók felszereléséig. Egyébként - folytatja Dobai elvtárs - éjfélig még a kitoló-egyengető gép kitolórúdját, valamint a pajzs kocsikat kell beszabályoznunk, illetve beszinteznünk a kemencékhez. Ha ez meglesz, akkor hajnalban négy órakor elkezdjük az első húsz kamrának a töltését szénnel, ugyanis egyelőre ennyivel indulunk. Vasárnapra azután már mind az 55 kamra termelni fog, mégpedig annak a gáznak az eltüzelésével, amely már a kamrákban a kokszosítás alatt képződik.


A Sztálin Vasmű kokszolóműve tehát mától kezdve az országban először hazai szénből kohókokszot termel a nagykohó számára és ezzel megkezdi annak a hatalmas anyagi áldozatnak a visszatérítését, amelyet dolgozó népünk a felépítésére hozott.

Korábban a Szabad Neten:

Egy hónap múlva megkezdik a szén kokszosítását a Sztálin Vasműben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!