Indulás előtt a Sztálin Vasmű új ércelőkészítő és tömörítőműve

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Alig néhány hete, hogy a Sztálin Vasmű Kokszolóműve megkezdte a hazai kohókoksz nagyüzemi gyártását, s máris új eseményre készülődnek a kombinátban: az ország első, automatizált, nagy teljesítményű ércelőkészítő és tömörítőművének üzembe helyezésére. A hatalmas mű csaknem 50 föld alatti és föld feletti létesítményében a berendezések rövidesen megkezdik a folyamatos termelést.

Az új gyár legmagasabb épülete, a tömörítőcsarnok látképe

- Mit jelent a tömörítőmű üzembe helyezése a kohászat számára? - kérdezzük az új mű üzemvezetőjét, a fiatal Raábe Imre kohómérnököt.

- A tömörítőmű felépítésével lehetővé válik azoknak a hulladék anyagoknak a feldolgozása, amelyeket eddig nem hasznosíthattunk. Ilyen a nyersvas-gyártásnál keletkező szállópor, amely eddig a hányóra került, a poros, apró szemű ércek, az apró koksz és mészkő, ezeket nem lehet a kohóba adagolni, tehát finommá őrölve a kénsavgyártás melléktermékével, a piritpörkkel keverve, különböző technológiai eljárások révén darabosítjuk, tömörítjük, alkalmassá tesszük a felhasználásra.

Az új gyár "kapuja", a vagonbuktató, a néhány hetes üzempróba során már fogadta a nagyharsányi mészkővel, a rudabányai és a szovjet érccel megrakott vagonokat.

A föld felszínén a tömörítőmű épületei magasodnak előttünk. Az ércek mechanikai előkészítése a föld alatt történik, az osztályozott ércek kohászati előkészítése, tömörítése viszont a sok emelet magas épületekben folyik majd. Itt nagyobb a munka üteme, az üzembe helyezésig több feladatot kell megoldaniok az építőknek, a gép- és villamossági szerelőknek. Valaki találóan meg is jegyzi: Ha azelőtt is ilyen tempóval dolgoztak volna a vállalatok, mint közvetlenül augusztus 20. előtt, akkor nem kellene órákra, percekre beosztani a határidőket...

A tömörítőcsarnok 16 emelet magasságú épületében helyezték le a gyár irányító központját. A TRANSZVILL és a villanyszerelő vállalat néhány "lépéssel" elmaradt az automatikák felszerelésével, pedig Tóth Gábor és a többi irányító már türelmetlenül várja, hogy kigyulladjanak a nyersanyag útját, a gépek működését jelző színes lámpák. Ebből a kis szobából ellenőrzik a tömörítés minden műveletét és berendezését, s automatikus jelzéssel szereznek tudomást a legkisebb hibáról, rendellenességről is. Ezért is találkozunk a nagy gyárban olyan kevés emberrel: ezrek helyett néhány száz, külön tanfolyamon kiképzett munkás vigyázza majd a munkafolyamatokat, ellenőrzi a gépeket. - A fizikai munkát nálunk csak a takarítás jelenti - mondják tréfásan az új üzemben.

Az üzembe helyezésre váró műben minden gépet kipróbáltak, s rövidesen megkezdik a "melegpróbákat" - amikor az első, 1300 Celsius fokon hevített tömörítvény kikerül az új üzemből, s eljut a kohóba. S ettől kezdve mérhető lesz az új, nagy gyár munkájának fontossága: zavartalanabb lesz a nagyolvasztó járata, csökken a kokszfogyasztás, s több, jobb minőségű nyersvasat adhatnak a sztálinvárosi kohászok az országnak.

(Tudósítónktól.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!