A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Harcok, tárgyalások vidéken - november ötödikén

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!


Veszprémben tovább folynak a harcok a várost megszálló szovjet csapatok ellen. A harcban a szovjet gyalogságon kívül harckocsik és repülők is részt vesznek: a Gulyás-dombot bombázzák, egyes utcákat MIG-ek géppuskáznak. Az egyetemisták felfegyverzett csoportjainak ellenállását a túlerőben levő szovjet csapatok csak nehezen tudják megtörni. A városban lévő alakulatokat lefegyverzik a szovjetek, akik utoljára a Várat tudják elfoglalni, délelőtt 9-10 óra körül. A két napig tartó összecsapások 21 polgári áldozatot követeltek.

A megyei forradalmi munkástanács, a fegyveres szervezetek, valamint az MSZMP és volt tanácsi vezetők részvételével megyei forradalmi munkás-paraszt bizottság alakul Nyíregyházán. Elnöke Benkei András, az MSZMP egyik helyi vezetője. Tagok: Oláh László, Orosz Ferenc, Molnár Jenő, Szilágyi László, Fekszi István, Unatenszki Pál és Hubicska Zoltán őrnagy. A bizottság felhívásában bejelenti, hogy szorosan együtt kíván működni a megyei forradalmi munkástanáccsal és a munkástanácsokkal, a Kádár-kormány meghirdetett célkitűzései talaján áll, de követeli a Szovjet Hadsereg kivonását.

MNM
Győr, ledöntött szovjet emlékmű

Győrött a vagongyár munkástanácsa úgy határoz, hogy a szovjet hadsereg kivonulásáig folytatják a sztrájkot. Négy fős küldöttségüket Szaló Lajos, az ideiglenes pártvezetés tagja kíséri el a szovjet városparancsnokságra. A tárgyalás után Szokolov alezredes városparancsnok több tisztje társaságában megy ki a vágongyárba, hogy a munkásokat rávegye a munka felvételére. A megbeszélésen Krecz Géza őrnagy vezetésével részt vesznek a győri helyőrség tisztjei is. A szovjet haderő kivonásában és a munka felvételében nem sikerült megállapodni, megegyeznek azonban abban, hogy az újra felfegyverzendő magyar honvédség és a gyári őrség tagjai bekapcsolódnak a rendfenntartásba.


Sátoraljaújhelyen a helyi pártvezetők értekezletet hívnak össze a munkástanács épületébe. Munkásmilícia felállítását javasolják a munkástanács vezetőinek, majd azok beleegyezése nélkül megkezdik annak szervezését, felfegyverzését. Ennek hírére két teherautónyi fegyveressel megjelenik Kummer Károly, aki túszul ejti a kiegészítő parancsnokság parancsnokát, a járási párttitkárt és a munkásmilícia szervezésével megbízott századost. Egyben nagyobb mennyiségű fegyvert is magukkal visznek a rendőrkapitányságról.

http://mek.oszk.hu/kiallitas/1956/html/mekdok.htm
Pécsen a forradalom rendkívüli állapottal kezdődött

Hajnalban Pécs-Tettyén szovjet alakulatok megkísérelnek feljutni a Mecsekre, de a felkelők visszaverik a támadást, a szovjetek 2 harckocsit veszítenek. Késő délután a pécsi pálos templom feletti csigalépcsőnél újra kudarcot vallanak a szovjetek, még egy harckocsijukat kilövik. A harcokat követően a felkelők a dömör-kapui menedékház irányába vonulnak vissza, ahol Horváth Géza (Gazda), komlói főorvos parancsnoksága alatt gyülekeznek. Kubicza János katonatiszt ("Béla") javaslatára úgy döntenek, hogy Mánfán keresztül a Mecsek belsejében fekvő Vágotpusztára húzódnak. 6-ára virradóan a 180-200 fős csapat megkezdi az átvonulást. A Pécs felől a Mecsekre vezető összes utat lezárják a szovjetek.

Komló-Zobákpusztáról hajnalban visszavonják nemzetőregységeket. Délután újra riadóztatják őket, Zobákpusztánál és a Béta-aknánál rövid tűzharc után szovjet harckocsik megtörik az ellenállást, és bevonulnak a városba. A harcokban 8 ember veszti életét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!