Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bárki betekinthet a Nemzeti igazgatói pályázataiba

Vágólapra másolva!
Közzétetette a Magyar Színházi Portál a Nemzeti Színház igazgatói székére pályázók beadványainak anyagait. Az aspiránsok egy része hozzájárult a teljes pályamű közléséhez, mások csak részleteket jelentettek meg.
Vágólapra másolva!

Görgey Gábor kulturális miniszter - a Magyar Színházi Társasággal való szakmai egyeztetést követően - kiírta a Nemzeti Színház vezetésére szóló pályázatot. A beadás határideje 2002. október 1-e volt, az elbírálása- szakmai bizottság közreműködésével - ettől számított 30 napon belül történik. A kiírás szerint a pályázatok anyaga a nagyközönség számára hivatalosan csak a döntést követően lesz elérhető.

A Nemzeti Színház igazgatói posztjára benyújtott pályázatokat értékelő bizottság hétfőn teszi meg javaslatát a kulturális miniszternek a teátrum vezetésére javasolt direktor személyére.

Lugosi Viktória, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) kommunikációs vezetője pénteken elmondta: a bírálóbizottság tagjai hétfőn második alkalommal üléseznek. A zsűri az első tanácskozáson majd mindegyik pályaművet megvitatta - jegyezte meg a kommunikációs igazgató. Ismertetése szerint a bírálóbizottság tagjai már az első ülés előtt megkapták a pályázati anyagokat, így módjukban állt azt átolvasni.

Lugosi Viktória közölte: Görgey Gábor miniszter október 31-ig megnevezi, nyilvánosságra hozza, hogy ki lesz a Nemzeti Színház igazgatója. A pályázatokat 11 tagú bizottság értékeli; Görgey Gábor kulturális miniszter 7 szaktekintélyt kért fel, a szakmai szervezetek pedig 4 bizottsági helyre delegálhattak képviselőt.

A miniszter felkérését elfogadva a zsűri tagja: Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, Konter László, a Békés Megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője, Szakonyi Károly író, Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, Henye Nándorné kulturális igazgatási szakértő, Kállai Ferenc, a nemzet színésze és Harsányi László közgazdász, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke.

A bírálóbizottságba a Magyar Színházi Társaság Meczner Jánost, a Budapest Bábszínház igazgatóját delegálta, a MASZK Országos Színészegyesület Hegedűs D. Géza színművészt jelölte, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének küldötte Konrád Antal elnök, a Nemzeti Színházat pedig Blaskó Péter színművész képviseli.

Pályázók, pályázatokhttp://www.nemzeti.szinhaz.hu/palyazok/index.phpA Nemzeti honlapjahttp://www.nemzetiszinhaz.hu/flash.html

Azon indulók beadványai, akik hozzájárultak annak közléséhez, már most elérhetőek a színházi portál oldalain. Így csaknem valamennyi aspiráns, vagyis Jordán Tamás, Márta István, Röthler Balázs, Szűcs Miklós és Székhelyi József pályaművét, vagy annak részleteit is elolvashatják az érdeklődők. Dr. Dalos Gábor, és az egyetlen névtelen pályázó nem kívánta anyagait nyilvánosságra hozni.

A Nemzeti Színház új direktora 2003. január 1-től irányítja az intézményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről