Divat az impresszionizmus

Vágólapra másolva!
December 1-jétől 2004. március 15-éig Monet és barátai címmel párját ritkító kiállítást láthat a közönség a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A bejárat előtt napok óta sorok kígyóznak, a múzeum soha nem tapasztalt ekkora érdeklődést. A tömeg persze nem csak a kiállított képeknek köszönhető, hiszen a szinte felbecsülhetetlen értékű kollekció hatalmas médianyilvánosságot is kapott. A kiállítás sztárja Claude Monet, de mint azt a múzeum PR- és sajtóügyeinek koordinátorától megtudtuk, manapság divat szeretni az impresszionistákat, divat rajongani Monet-ért.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Claude Monet "Nympheas" című, 1906-ban készült olajfestménye

- Nagy siker a Monet-kiállítás, sorban állnak az emberek a múzeum előtt.

- Igen, büszkén mondhatom, hogy tegnap kimagaslóan magas volt a látogatottságunk. 1340 művészetbarát látogatta meg a kiállítást, ami komoly szám, hiszen hétköznap ilyen nemigen adódik. Hétfő délelőtt volt egy zártkörű, ünnepélyes megnyitó, utána nyílt meg a közönség számára. Már hétfő délután is óriási számban érkeztek érdeklődők, talán kicsit többen is, mint arra számítottunk.


- Egy átlagos hétköznap hányan látogatják a múzeumot?

- Hat-hétszáz jegyet adunk el naponta. Évente átlagosan 260 ezer érdeklődő látogatja a termeket.

- Sokat dolgoztak a kiállítás létrejöttén?

A Szépművészeti Múzeum honlapjahttp://www2.szepmuveszeti.hu

- Év eleje óta nagyon kemény munka folyik, hogy minden rendben menjen, írjon róla a sajtó és eljusson a kiállítás híre mindenkihez, akit érdekelhet. Hétfőn 160 újságíró jelent meg a megnyitón. Tavasz óta folyik a hírverés, azóta népszerűsítjük a kiállítást. Ennek megvan az eredménye: én egy kisvendéglőben voltam épp, mikor mellettem egy fiatal pár pont Monet-ről beszélt, egy kollégám pedig egy uszodában hallotta vissza másoktól a hírt.

- Csak Monet képeinek köszönhető a nagy lelkesedés?

- Az impresszionisták a világsztárok mindenhol, ez az aukciós árakon is nyilvánvalóan látszik. Pár évtized eltelt, amire megkedvelte műveiket a nagyközönség, most meg divat szeretni őket. Lassan klasszikusok lesznek. Az átlagember láthatóan mindig egy-két lépéssel a művészet után jár ízlésével... de ezt persze meg is fordíthatjuk: a jó művész mindig kicsivel megelőzi korát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!