A leggyakrabban fogyasztott virág a karfiol és a brokkoli. Az articsókán még látszik is, de a két fraktálzöldségen már kevésbé, hogy ezek bizony a növény meghúsosodott virágai. De lépjünk az igazi, illatos virágok felé, mert a kerti virágok nagy része ehető, de hogyan együk ezeket?
Vannak közismerten fogyasztható fajták, ilyen például a bodza és az akác. Mindkettő most virágzik, ezekből szörp, pezsgő vagy rántott bodza (mákkal is, sőt!), a szörpből fagylalt készülhet. Sőt, az akácfa virágát egyszerűen leszedhetjük a fáról és csak úgy, ahogy vagyunk megesszük a növény szirmait, az is tökéletes. Édes és intenzív az íze, ráadásul tavasz van.
A napraforgó közismert növény, a bimbókat az articsókához hasonlóan párolhatjuk, de csak a szirmokat együk, a virágpor erősen allergén.
A gyermekláncfű virága - még mielőtt fújható pitypanggá válik -, szintén szép alapanyag és jóízű salátákba, amibe a növény néhány friss levelét is belevagdoshatunk. A kapor fiatal virágát is ugyanúgy használhatjuk, mint a leveleit vagy magjait.
A szegény ember sáfránya a narancssárga körömvirág szirma. Íze fűszeres, csípős, enyhén borsos, és mint a sáfrány, szépen sárgára színezi az ételt. Jó sáfrányhelyettesítő a büdöske virága is. Gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére és színezéséhez vagy csak főtt rizshez keverve használhatjuk.
A cukkíni, és a tök virága nem csak szép, de ki lehet rántani, levest lehet belőle főzni. Íze nektáros, édes, néha a piacon külön is hozzá lehet jutni, de akinek kiskertje van, bátran próbálja ki a virágot is!
A levendulából készült tea nyugtató és emésztést javító hatású, de a virág fűszerként is használható. Lekvárba, cukorba, süteménybe és fagylaltba is tehetünk belőle, menő cukrászdák rendszeresen jönnek elő levendulás desszertekkel. Nagyon óvatosan használjunk, mert soktól vécéillatosító íze lesz a desszertnek. (A felhasználók többsége szerint kevéstől is, rendkívül megosztó, de ehető virág ez)
A rózsa- és tulipánszirom édeskés, aromás, a szirmok fehér része viszont keserű, ezt a részt érdemes eltávolítani. A nősziromfélék családjába tartozó kardvirág íze semleges, elsősorban díszítésre jó. Egyik alfaja, a Gladiolus edulis-nak a gumója ehető, sütve a gesztenyéhez hasonlít az íze.
A futóbab és borsó virága enyhén emlékeztet a termés ízére, de zsengébb és édesebb, salátákba keverhetjük, mint ahogy a borsó friss hajtását is.
A tátika íze finoman kesernyés, míg az árvácska, az ibolya és az orgona virága lágy és édes, mind feldobja a salátákat. A kékes, lilás búzavirág aromája emlékeztet a szegfűszegre, a sziromra koncentráljunk ennél is. Salátákba és édességekhez is ehetjük.