"A kovászt egy meszely tejjel és 4 kanál élesztővel készitjük, mit jól fölverve kelni hagyunk.
- Egy tálba száraz, meleg lisztet teszünk, megsózzuk, kevéssé megczukrozzuk, egy tojással és langyos tejjel tésztává kavarjuk, kézzel dolgozzuk, a kovászt közé tesszük, ismét dörzsöljük, szaggatjuk, és ha már sima és egyenlő, a tésztát fölvesszük és kanállal levakarjuk az edényről, egy kanál olvasztott irósvajat öntünk alá, s a tésztát tovább dolgozzuk, de nem csukott kézzel, hanem nyitott ujjakkal.
- Kis idő mulva az odaragadt tésztát ismét levakarjuk és alá ismét egy kanál langyos vajat öntünk, ezt addig ismételve, míg körülbelől egy itcze liszthez 2 jó kanál vajat öntöttünk. Akkor a tésztát összehajtjuk, megliszteljük, betakarva kelni hagyjuk.
- Ha megkelt, a tésztát elosztjuk a hány részbe akarjuk, és akár fonatosba, akár czipóba szaggatva, tojással megkenve,
- ismét kelni hagyjuk,
- végre nem nagyon forró kemencében sütjük." Dobos C. József Magyar-franczia szakácskönyv
Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó másfél óra
Hozzávalók:
A 4 dl langyos tejet az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatom. A lisztet a tojással, cukorral és 1 dl tejjel összedolgozom, hozzáadom a kovászt, és dagasztani kezdem. Fokozatosan hozzáöntöm a vajat, majd amikor a tészta sima, egyenletes, lefedve 3/4 órát kelesztem. Ha megkelt, elfelezem, a feleket pedig harmadolom. 25-30 centis rudakat sodrok belőlük, ezeket pedig összefonom, így kapok két kalácsot.
Tojással megkenem őket, 10 percig pihentetem. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készülnek el.