A mézeskalács újrahasznosítása
![mézeskalács](https://cdn.origo.hu/2023/12/wFjqSCb0szOrFtdTw5igxIaKmeNjJRmzkJnCO8k07Lw/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YwMzFiNGU4ZDU0ZjRjNmY4YjU2YmJmZmMzMDg5NmJl.webp)
A mézeskalács az egyik olyan karácsonyi édesség, amelynek az elkészítése sokkal inkább hozzátartozik a hangulat megteremtéséhez, mint a sütemény fogyasztása. Így amikor egy elfelejtett dobozban rábukkanunk a december közepén készített mézeskalácsra, amely ehetetlenül kemény, általában kidobjuk, a horgászok esetleg félretesznek pár csillagot és mézit etetőanyagnak, ugye, jó lesz az még valamire. Igen, jó lesz, de nemcsak a pontyoknak, hanem bárkinek, mivel ebben az állapotában a mézeskalács nem más, mint egy finom, fűszeres, keksz.
A felhasználás három csoportra osztható: a darabos-morzsás, a finomra darált és az egészben hagyott mézeskalács.
A darabos
Nagyobb darabokra tördelt, esetleg klopfolóval megtört mézeskalács réteges desszertekben, joghurtba keverve vagy morzsasütik tetejére szórva érvényesül a legjobban, így behelyettesíthető olyan receptekbe, amelyek kekszmorzsát (vagy darabokat) írnak elő. Íme néhány példa, mibe érdemes tenni:
Darált
A porrá zúzott vagy darált mézeskalács minden olyan receptben felhasználható, amely darált kekszet vagy édes morzsát ír elő. Töltelékekbe, tortaalapnak vagy bármilyen kekszmorzsaalapú, golyóformázós édességbe használhatják. Néhány példa, ahol használható:
Egészben hagyva
Ha egészben hagyjuk a mézeskalácsot, az kicsit korlátozza a felhasználási lehetőségeket, de így is újrahasznosítható bármelyik leharapott fejű mézi. Mi kétféle édességbe használtuk: a töltött mézeskalács islerként született újjá, de feldobtuk a nagymama - eredetileg babapiskótás - tejfölös édességét is.
Ha pedig nincs mézeskalácsuk, így tudnak készíteni.