Magas pH, alacsony pH – a lúgosító diéta
![grill, zöldség](https://cdn.origo.hu/2023/12/3GO1vWQfDZfErWU2sbfo6bnq9d5vOYIbqfaE_izBOkI/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VjMTQ0NjM4ZjExMzQzNDI5ODgxYTNmMTQ1ODk5NWY2.webp)
Amikor 1909-ben Soren Peter Lauritz Sorensen dán kémikus a vegyületek savasságának és lúgosságának mérésére kiötölte a pH-számítási módot, egészen biztosan nem gondolta, hogy pár évtizeddel később sok egyéb mellett diétát is fognak alapozni a koncepcióra.
A pH-érték egy 1-től 14-ig terjedő skála, minél alacsonyabb valaminek a pH-ja, annál savasabb, minél magasabb, annál lúgosabb. A semleges pH a 7-es. Az emberi testben többféle pH-t mérhetünk, a gyomorsav például az erősen savas 1,35–3,5 között mozog, a vér pH-ja enyhén lúgos (7,35–7,45).
A pH-diéta mögötti elv szerint az elfogyasztott ételekkel segítünk helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Mivel a legtöbb étel savasít, az egyensúly általában a lúgos kárára bomlik meg, tehát az elgondolás szerint ételekkel kell visszalúgosítani magunkat.
Mi a baj vele?
Hát az, hogy az elgondolás, miszerint az étkezéssel megváltoztatható a vér pH-ja – tudományosan legalábbis – ingatag lábakon áll. És az ingatag ebben a szövegkörnyezetben azt jelenti, hogy egyetlen komoly (tehát kontrollált körülmények között végrehajtott, duplavak klinikai) kutatás sem támasztja alá a lúgosítás elméletét.
Az viszont tudható, hogy ha a vér pH-ja elkezd csökkenni, tehát savassá válni, akkor elég hamar beáll az acidózisnak nevezett állapot, ha pedig a pH 7 alá csökken, akkor kóma és halál következik. Aki nagyon szeretné tudni, milyen érzés, amikor a vér pH-ja tényleg elkezd megváltozni, tartsa vissza a levegőt jó sokáig. Hahaha, ugye, nem olyan kellemes.
Ha pedig a vér túlzottan lúgos lesz, akkor beáll az alkalózis, ami súlyos esetben epilepsziás rohamhoz hasonló izomgörcsöket okoz. Úgyhogy nagy szerencsénk van, hogy a szervezet egy bonyolult rendszeren keresztül mindig úgy intézi, hogy a vér pH-ja megmaradjon a 7,35–7,45 közötti értéktartományban.
(Persze ne tartson vissza senkit, ha jobban érzi magát attól, hogy egy nagyjából vegetáriánus diétát lúgosításnak nevez, komolyan.)
Miért fogyaszt?
Mert aki ezt a diétát tolja, nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fog enni, a nagyon sok zöldségben és gyümölcsben nagyon sok rost van, ami sokáig okoz teltségérzetet, tehát kevesebbet fogunk enni, tehát valószínűleg kevesebb kalóriát viszünk be. Kellően kevesebb kalória pedig egyenlő fogyás.
A rosszak:
Ezek azok az ételek, amelyek nagyon savasítanak, ezért nem szabad fogyasztani őket. Vagy legalábbis, ha fogyasztjuk őket, mindig jó sok lúgosító ételt fogyasszunk melléjük: hús (főleg a zsíros, vörös húsok, de ha lehet, kerüljük a halat és a fehér húsokat is), tejtermékek, finomított cukor, finomliszt, szénsavas üdítő, koffein, ecet, alkohol, dohány, bab.
A jók:
Természetesen vannak olyan ételek, amik a többinél jobban lúgosítanak. Ezek a következők: citrom, narancs, grépfrút, avokádó, keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli és a karfiol, tengeri alga, tökmag, szója (tofu), fokhagyma, dinnye, kivi, körte, spárga, gyömbér.
Étrend:
Hétfő
Reggeli: Omlett sok zöldséggel, kaliforniai paprikával, egy csésze zöld tea
Ebéd: Tökéletesre pirított csirkemell, narancsos-datolyás vöröskáposzta-saláta
Vacsora: Sopszka saláta
Kedd
Reggeli: Rucola balzsamecettel, dióval, körtével és parmezánforgácsokkal, Céklalé
Ebéd: Spárgaleves, báránymáj friss füvekkel
Vacsora: Zöldfűszeres sárgadinnye-saláta
Szerda
Reggeli: Zelleres paradicsomlé
Ebéd: Pisztráng zöldfűszerekkel töltve, sültzöldség-saláta
Vacsora: Körtés-rozmaringos zellerpüré
Csütörtök
Reggeli: Valamilyen idénygyümölcs
Ebéd: Korianderes avokádó
Vacsora: Sütőtökös pite
Péntek
Reggeli: hagyjuk ki, nem kell állandóan reggelizni
Ebéd: Mentás zöldbabsaláta
Vacsora: Spenótsaláta ribizliöntettel és csípős-édes mandulával
Szombat
Reggeli: 3 tojás főzve, paprika, paradicsom
Ebéd: Gránátalmás bulgursaláta, pirított csirkemell
Vacsora: 2 alma, dió, wasabis-korianderes tökmag
Vasárnap
Reggeli: Gyümölcssaláta
Ebéd: Fetás paprikacsíkok kaporral, olajban
Vacsora: Paradicsomos padlizsán