Karalábé rókagombával (feltéttipp: fokhagymás fasírt)
1 kis, zsenge karalábé felkockázva
1 kis, zsenge karalábé zsenge levelei összetépkedve
4-5 db rókagomba
2 szál koriander
vaj
1 teáskanál zabliszt
3-4 dl tej
A karalábét és a leveleit megpirítom a vajon, megszórom a liszttel. Sózom, fokozatosan felöntöm a tejjel. Hozzáadom a gombát, ressre főzöm. Tálaláskor megszórom korianderrel.
Gyökér és koriander (feltéttipp: hal)
20 dkg gyönge gyökér finomra szeletelve
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter tej vagy rizstej
1 nagy csokor koriander
1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
só
A zsiradékon megpirítom a gyökeret, megszórom a liszttel, kicsit átpirítom. Fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felöntöm a tejjel, összeforralom, és hidegen tálalom.
Zöldborsó és spárga (feltéttipp: paprikás sült kolbász)
Répa csípős paradicsomszószban korianderrel (feltéttipp: mozzarella)
4 db répa megtisztítva, finomra szeletelve
3 gerezd fokhagyma finomra szeletelve
1 evőkanál zabliszt
1 csokor koriander
1/2 liter paradicsomlé
2 evőkanál méz
2 db csilipaprika
só
vaj
A vajon megpirítom a répákat, fokhagymát, megszórom a liszttel. Fokozatosan öntöm fel a paradicsomszósszal, sózom, mézezem, alacsony lángon ressre főzöm. Tálaláskor megszórom friss, összetépkedett korianderrel.
Burgonya és kapor (feltéttipp: grillezett kecskesajt vagy lazac)
1/4 kg újkrumpli megmosva, egyformára darabolva, ha nem elég kicsik
3 csokor kapor finomra vágva
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter zsíros tej
vaj
só
A burgonyát összerázom a liszttel, lepirítom a vajon. Fokozatosan felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a kaprot, és összeforralom.
Újkrumpli tejszínnel és rozmaringgal (feltéttipp: sült oldalas)
1/4 kg újkrumpli megmosva, egyformára darabolva, ha nem elég kicsik
2 szál rozmaring
1 evőkanál borecet
1 evőkanál zabliszt
1/4 liter tejszín
vaj
só
A burgonyát összerázom a liszttel, lepirítom a vajon. Fokozatosan felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a rozmaringot, és összeforralom.
Lencse mentával és csilivel (feltéttipp: bárány)
10 dkg lencse (a képen beluga)
4-5 dl tej
1 evőkanál zabliszt
1 csilipaprika
1 szál menta összeaprítva
só
1 evőkanál borecet
vaj
A vajon megpirítom a lisztet, belekeverem a lencsét (a belugát és a vöröset nem kell előáztatni). Fokozatosan, kevergetve felöntöm a tejjel, beledobom a csilit, ecetezem, sózom, puhára főzöm.
Kelkáposzta almával, naranccsal, pirított mandulával (feltéttipp: lazac)
1/2 fej kelkáposzta
2 alma
5 dkg mandula szilánkosra vágva, száraz serpenyőben közepes lángon megpirítva
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter tej
3 gerezd fokhagyma
1 narancs leve
só
vaj
Egy nagy lábosban felolvasztom a vajat, fedő alatt közepes lángon megfonnyasztom rajta az összetépkedett kelkáposztaleveleket. Hozzáadom a finomra szeletelt almát, megszórom a liszttel, lepirítom. Magas lángon felöntöm a narancslével, elpárologtatom róla, fokozatosan felöntöm a tejjel, és összeforralom. Tálaláskor megszórom a pirított mandulával.
Alma rebarbarával (feltéttipp: főtt marha)
1 nagy szár rebarbara felszeletelve
1 nagy alma felszeletelve
1 szál kapor finomra vágva
1 szál petrezselyem finomra vágva
2 evőkanál méz
vaj
só
A rebarbarát magas lángon a vajon átpirítom, felöntöm a tejjel. Hozzáadom az almát, sózom, mézzel édesítem, összeforralom. Tálaláskor megszórom a zöldfűszerekkel.
Répa, alma, gyömbér, narancs (feltéttipp: tonhal)
2 db répa megtisztítva, felszeletelve
1 db alma felszeletelve
1 teáskanál zabliszt
1/2 liter tej
1 kisujjnyi gyömbér lereszelve
1 narancs leve
1 teáskanál lereszelt narancshéj
vaj
só
A répát megpirítom a vajon, megszórom a liszttel, hozzáadom az almát. Felöntöm a narancslével, elforralom róla. Fokozatosan felöntöm a tejjel, hozzáadom a narancshéjat, a gyömbért, és ressre főzöm. Korianderrel meg lehet szórni tálaláskor, nekünk elfogyott.