Tíz nagyon más nyári főzelék

főzelék karalábé rókagomba koriander
Vágólapra másolva!
Szegény finomfőzeléket szinte mindenki gyűlöli, ezért összeállítottunk tíz szezonális receptet, amelyik tényleg mindenkinek ízlik.
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelpsicc

Karalábé rókagombával (feltéttipp: fokhagymás fasírt)

1 kis, zsenge karalábé felkockázva
1 kis, zsenge karalábé zsenge levelei összetépkedve
4-5 db rókagomba
2 szál koriander
vaj
1 teáskanál zabliszt
3-4 dl tej

A karalábét és a leveleit megpirítom a vajon, megszórom a liszttel. Sózom, fokozatosan felöntöm a tejjel. Hozzáadom a gombát, ressre főzöm. Tálaláskor megszórom korianderrel.

Forrás: Táfelpsicc

Gyökér és koriander (feltéttipp: hal)

20 dkg gyönge gyökér finomra szeletelve
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter tej vagy rizstej
1 nagy csokor koriander
1 evőkanál olívaolaj vagy vaj

A zsiradékon megpirítom a gyökeret, megszórom a liszttel, kicsit átpirítom. Fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felöntöm a tejjel, összeforralom, és hidegen tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó és spárga (feltéttipp: paprikás sült kolbász)

Forrás: Táfelpsicc

Répa csípős paradicsomszószban korianderrel (feltéttipp: mozzarella)

4 db répa megtisztítva, finomra szeletelve
3 gerezd fokhagyma finomra szeletelve
1 evőkanál zabliszt
1 csokor koriander
1/2 liter paradicsomlé
2 evőkanál méz
2 db csilipaprika

vaj

A vajon megpirítom a répákat, fokhagymát, megszórom a liszttel. Fokozatosan öntöm fel a paradicsomszósszal, sózom, mézezem, alacsony lángon ressre főzöm. Tálaláskor megszórom friss, összetépkedett korianderrel.

Forrás: Táfelpsicc

Burgonya és kapor (feltéttipp: grillezett kecskesajt vagy lazac)

1/4 kg újkrumpli megmosva, egyformára darabolva, ha nem elég kicsik
3 csokor kapor finomra vágva
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter zsíros tej
vaj

A burgonyát összerázom a liszttel, lepirítom a vajon. Fokozatosan felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a kaprot, és összeforralom.

Forrás: Táfelpsicc

Újkrumpli tejszínnel és rozmaringgal (feltéttipp: sült oldalas)

1/4 kg újkrumpli megmosva, egyformára darabolva, ha nem elég kicsik
2 szál rozmaring
1 evőkanál borecet
1 evőkanál zabliszt
1/4 liter tejszín
vaj

A burgonyát összerázom a liszttel, lepirítom a vajon. Fokozatosan felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a rozmaringot, és összeforralom.

Forrás: Táfelpsicc

Lencse mentával és csilivel (feltéttipp: bárány)

10 dkg lencse (a képen beluga)
4-5 dl tej
1 evőkanál zabliszt
1 csilipaprika
1 szál menta összeaprítva

1 evőkanál borecet
vaj

A vajon megpirítom a lisztet, belekeverem a lencsét (a belugát és a vöröset nem kell előáztatni). Fokozatosan, kevergetve felöntöm a tejjel, beledobom a csilit, ecetezem, sózom, puhára főzöm.

Forrás: Táfelpsicc

Kelkáposzta almával, naranccsal, pirított mandulával (feltéttipp: lazac)

1/2 fej kelkáposzta
2 alma
5 dkg mandula szilánkosra vágva, száraz serpenyőben közepes lángon megpirítva
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter tej
3 gerezd fokhagyma
1 narancs leve

vaj

Egy nagy lábosban felolvasztom a vajat, fedő alatt közepes lángon megfonnyasztom rajta az összetépkedett kelkáposztaleveleket. Hozzáadom a finomra szeletelt almát, megszórom a liszttel, lepirítom. Magas lángon felöntöm a narancslével, elpárologtatom róla, fokozatosan felöntöm a tejjel, és összeforralom. Tálaláskor megszórom a pirított mandulával.

Forrás: Táfelpsicc

Alma rebarbarával (feltéttipp: főtt marha)

1 nagy szár rebarbara felszeletelve
1 nagy alma felszeletelve
1 szál kapor finomra vágva
1 szál petrezselyem finomra vágva
2 evőkanál méz
vaj

A rebarbarát magas lángon a vajon átpirítom, felöntöm a tejjel. Hozzáadom az almát, sózom, mézzel édesítem, összeforralom. Tálaláskor megszórom a zöldfűszerekkel.

Forrás: Táfelpsicc

Répa, alma, gyömbér, narancs (feltéttipp: tonhal)

2 db répa megtisztítva, felszeletelve
1 db alma felszeletelve
1 teáskanál zabliszt
1/2 liter tej
1 kisujjnyi gyömbér lereszelve
1 narancs leve
1 teáskanál lereszelt narancshéj
vaj

A répát megpirítom a vajon, megszórom a liszttel, hozzáadom az almát. Felöntöm a narancslével, elforralom róla. Fokozatosan felöntöm a tejjel, hozzáadom a narancshéjat, a gyömbért, és ressre főzöm. Korianderrel meg lehet szórni tálaláskor, nekünk elfogyott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!