Ezekből az alapanyagokból az USA területének államaira, vidékeire jellemző – a betelepülők eredetéhez kötődő – barbecue-szószok alakultak ki. A barbecue és a grill közötti különbségekről itt olvashat, ezek a szószok barbecue-oldalasra szólnak elsősorban, de egy grillezett, zsíros sertéshúsra is nyugodtan használják őket, nem fogják megbánni. (Az egyik recept kifejezetten birkára, bárányra szól, ezt jelöltük.)
A szószok mind dunsztolhatók és így tartósíthatók, és mindegyiket érdemes előző nap elkészíteni, jót tesz nekik, ha állnak.
A szószt soha ne tegyék a sütés elején a húsra, mert meg fog égni. A sózott húst süssék puhára, és az utolsó percekben kenjék be a szósszal, vagy csak tálalják vele együtt.
Mindegyik szószt elkészítettük, és véleményeztük őket.
St Louis
1/2 l ketchup
1 dl víz
1 dl almaecet
10 dkg barna cukor
2 evőkanál mustár
1 kis fej hagyma finomra vágva
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
1/2 evőkanál Cayenne-bors
Az alapanyagokat elkeverem, és alacsony lángon 20 perc alatt összefőzöm.
Véleményünk
Klasszikus oldalashoz
1/2 l ketchup
5 dkg barna cukor
1 kis fej hagyma finomra vágva
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál víz
3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál Worcestershire-szósz
1 teáskanál mustárpor vagy 1 evőkanál erős mustár
1/2 teáskanál Cayenne-bors
őrölt bors ízlés szerint
A hagymát aranybarnára pirítom az olajon, hozzáadom a többi alapanyagot, és 20 perc alatt összefőzöm.
Véleményünk
Whiskyalapú bbq szósz
2,5 dl Jack Daniel's whiskey
2,5 dl ketchup
10 dkg barna cukor
1/2 dl almaecet
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál Worcestershire-szósz
3 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
1 evőkanál mustár
só, bors
Az alapanyagokat összekeverem, és 20 perc alatt összefőzöm.
Véleményünk
Mrs. Howard bbq szósza 1913-ból
10 dkg vaj
1/2 dl víz
1 evőkanál mustár
1 teáskanál Tabasco-szósz
csipet Cayenne-bors
egy kis csokor apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál ecet
1/2 evőkanál hagymás só (gondoltuk, némi reszelt hagymával és sóval helyettesítjük)
1 evőkanál paradicsomszósz
Az alapanyagokat összekeverem, és 1 óra alatt sűrűre főzöm.
Véleményünk
Kentucky black (birkára, bárányra, muflonra)
1/2 l víz
1 dl Lea & Perrins Worcestershire-szósz
1 dl almaecet
1/2 teáskanál fehér bors
10 dkg barna cukor
1/4 teáskanál szegfűbors
1/4 teáskanál vöröshagymapor (egy evőkanál vöröshagyma, bár a por sokkal jobb sűrítő)
1/4 teáskanál fokhagymapor (l. fent)
1 és 1/4 teáskanál só
1 1/4 teáskanál citromlé
Az alapanyagokat elkeverem, 10 perc alatt összeforralom, és melegen tálalom a kész hússal.
Véleményünk