„A felmérések és konkrét adatok is azt mutatták, hogy az élelmiszer által okozott allergiás esetek nagy része a nem előrecsomagolt élelmiszerre vezethető vissza. A csomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszer-vállalkozóknak az összetevők között már eddig fel kellett sorolniuk az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket” – kezdi Szegedyné Fricz Ágnes, a VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának főosztály-vezető helyettese.
Idén december 13-tól a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is tájékoztatni kell az adott élelmiszerallergén összetevőiről a fogyasztókat még a vásárlást megelőzően.
„Az élelmiszer-vállalkozóknak lehetőségük lesz arra, hogy a fogyasztókat szóban vagy írásban tájékoztassák az élelmiszerek allergén összetevőiről. Az információknak minden esetben dokumentáción kell alapulnia, amit a fogyasztó és a hatóság kérésére be kell mutatni. Fontos kritérium még az is, hogy nem számolható fel a fogyasztónak plusz költség ezért az információért. Az új tájékoztatási kötelezettség azokra a vállalkozásokra vonatkozik, akik a vendéglátásban, közétkeztetésben valamint a kereskedelemben forgalmaznak nem előre csomagoltan élelmiszereket” – mondta el Szegedyné Fricz Ágnes a MDOSZ konferenciáján.