Sajnos az olasz alapanyagkészletnek valójában csupán egy egészen kis része alkot közös halmazt a magyarral, így a több oldalon keresztül taglalt polipos ötletet és a még több tengeri halas receptet plusz a borjúhúsos fogásokat most elengedjük. Ettől függetlenül akadt pár szezonális érdekesség, aminek itthon is érdemes és van is miből nekifogni.
A Sale e pepe külön kiadványt rakott össze paradicsomos receptekkel, szerencsére ezek egy része remekül adaptálható a hazai alapanyagkészletre is. Kedvenc a sajttal töltött és rántott koktélparadicsom (recept a linken) és a ratatouille-lel töltött sült paradicsomok lettek. Utóbbi csupán annyi, hogy a kész ratatouille-t nagyméretű kibelezett paradicsomokba töltöm, majd ezt 30 perc alatt 150 fokos sütőben össze is lehet sütni.
Nyilván egy tészta, pontosabban gnocchi formájában, amit sütőtökös krumpligombóc formájában még egy nagypapának is el lehet adni. A recept ráadásul pofonegyszerű, elég a gnocchi tésztájában a főtt burgonyát sült sütőtökre helyettesíteni, majd a kész, kifőzött gnocchik mehetnek is egy kis zsályás vajjal meglocsolva az asztalra.
Hanem köretnek, méghozzá egy szőlőlevélben sült mozzarella mellé, ami így remek főétel, ami a több tucat átlapozott receptből messze a legkedvesebb. A sajt édes és zsíros, a szőlőlevél savanykás, a szőlőszemek pedig tömények és fűszeresek. Tökéletes összeállítás, részletes leírás a linken.