Patrick O. Brown, a Stanfordi Egyetem biokémia professzora 30 éve volt vegetáriánus, ebből öt éve vegán, amikor 2009-ben, felhagyva emberi DNS-sel kapcsolatos kutatásaival, belekezdett a húshasznú állattartás elleni intelligens harcba. (A húshasznú állattartás gáztermelése nagyobb mértékben felelős az üvegházhatásért, mint az egész gépjárműpark a Földön, kombájnokkal és vadászgépekkel együtt, a számukra termelt takarmánymennyiség 70 százalékkal több helyet foglal, mint ha a növényeket közvetlenül magunk fogyasztanánk el.)
"Totális képtelenség, hogy ez a rendszer ötven év múlva is működhessen ebben a formában" – nyilatkozta 2009-ben a Forbesnak. "Várhatunk a teljes felmelegedésre, vagy teszünk ellene. Én ezt egy megoldható problémának akarom felfogni, és eltakarítani az ipari állattartást a Föld színéről" – tette hozzá. Az állattartás már akkor, ott is alacsonyabb adókért könyörgött (napjainkban lásd a sertéshús áfájának csökkentését), az ipari állattartás gazdasági megközelítésből is egyre fenntarthatatlanabb.
Brown startupja, az Impossible Foods növényekből kivont alkotóelemekből megalkotta a marhapogácsát, amely ízre a szarvasmarha és a pulykahús között van félúton, állaga kicsit levegősebb, könnyebb – írja a terméket testközelből megismerő Wall Street Journal.
A fő probléma a marhahús fémes ízéért felelős vér, azon belül is a vörösvértestek, pontosabban a vastartalmú metalloprotein, a hemoglobin kinyerése volt növényi forrásokból, de ezt a problémát és a vasbevitelre fordított extra figyelmet minden vega ismeri. Brown ezt oldotta meg.
Mark Post laboratóriumban növesztett húsával ellentétben Brown piacképesre tervezte a terméket, és kifejezett szándéka is az értékesítés, de pontos időt és árat még nem nevezett meg.