Szinte minden bolt és bolthálózat kínál üveges vagy por alakú bolognai szószt, amelyeknek nagyjából annyi közük van egymáshoz, hogy piros a színük. Az összetevők és az íz megmutatja: mindenki elég szabadon értelmezi a bolognai receptjét, hiába fektette azt le pontosan az Olasz Gasztronómiai Akadémia.
A munkát a tésztával kezdtük. Feltettük forrni, és gyönyörködtünk a zubogó vízben, elképzelve, milyen boldogan mártogatják majd tesztelőink a szép piros mártásokba. A romantikus képzelgésből a porok zacskóinak kellemetlen zizzenése rántott ki: ideje lábast fogni, vizet melegíteni, feloldani, bekeverni, tálalni.
Milyenek a zacskós bolognaik?
Háromféle zacskós bolognait neveztünk a versenybe. Természetesen húsmentesek, gondosan kimértük a csomagoláson ajánlott vízmennyiséget, betartottuk a javasolt időt. Az eredmény? Izgalmas.
A Tesco által forgalmazott Trattoria Verdit nem kedvelte senki sem. Gyanúnk szerint picivel több vizet kíván, mint a feltüntetett mennyiség, így túl sűrű lett, éppen ezért az íze sem volt megfelelő. Második falatot nem kért senki sem. A Knorra savanykássága miatt nem győzhetett az instant mártások között. A legtöbb nassolni érkező kolléga a Lidl saját márkását találta kellemesnek: „munkahelyi ebédnek bármikor jó lesz.”
A legolcsóbb, 119 forintos Mikado szerepelt a legjobban, de próbálom úgy leírni, hogy ne legyen kétsége senkinek: ez is nagyon messze van a jótól. Ennél majd' háromszor drágább a Knorr, amit a tasak felirata szerint a cég séfjei varázsoltak olaszossá – igaz, hogy fűszeres volt, de lássuk be, durván nem ér ennyit.
Mi van az üvegben?
Örök dilemma, vajon jobbak-e az üvegesek, vagy ugyanaz van bennük, csak nem vonták ki a vizet? Mocskos trükk lenne feszültséget kelteni, mert itt nem az a kérdés, hogy melyik a finom, hanem hogy melyik az, amit ha muszáj, megehetünk.
Kóstoltunk, visszakóstoltunk. Hümmögtünk, nyalogattuk szánk szélét és hideg vízzel öblögettünk. A véletlenül megvásárolt Ovko bolognai bébiétel azonnal kiesett. Oké, hogy nincs benne se színezék, se tartósítószer, de az íz is teljesen kimaradt belőle. Kis répa, kis husi – szinte sajnálom a babákat, hogy ezt kell enniük.
Milyen az igazi bolognai?
1982-ben az Olasz Gasztronómiai Akadémia meghatározta és leírta a receptet. A bolognese az alábbiak szerint készül, a leírást az Akadémia oldalán található receptből fordítottunk. Kattintsanak ide, próbálják ki az egyet, az eredetit, az igazit.A versenyt fej-fej mellett a Felix és a Heinz nyerte. Meglepetés? Volt, aki erre az eredményre számított, akadt olyan, aki meglepetést jósolt. Egy biztos – akárcsak a poroknál, a csoportelsőség itt sem jelenti azt, hogy ezek ízletes, finom termékek.
Vásárlásnál érdemes figyelni a címkékre, abból kiderül, vajon színezett-e a bolognai, van-e benne adalék vagy sem, mert nagy a szórás.
Lapozzanak a részletes értékelésért!